Beleid van ECB is riskant avontuur

Geldinjecties ECB-president Draghi bereiken niet de mensen die de economie kunnen aanjagen.

Pieter Klok
Mario Draghi, president van de ECB. Beeld afp
Mario Draghi, president van de ECB.Beeld afp

Mario Draghi heeft de geldkraan een klein beetje dichtgedraaid, maar belooft tegelijkertijd dat hij nog lang open zal blijven staan. Met deze dubbele belofte hoopt de president van de Europese Centrale Bank iedereen tevreden te houden. Zuid-Europa dat nog steeds met een schuldenberg kampt en Draghi's geld hard nodig heeft, maar ook Noord-Europa dat vooral lijdt onder de lage rente omdat die de pensioenen uitholt.

Draghi was de man die in 2012 de eurocrisis bezwoer door geld in de Europese kapitaalmarkten te pompen. Zijn ruimhartige monetaire beleid is nog steeds de belangrijkste reden dat de financiële markten nooit meer echt onrustig worden, ook niet na het Italiaanse referendum. Er is dus veel voor te zeggen om Draghi's ruimhartige beleid voort te zetten, zeker omdat de inflatie vooralsnog laag is.

Aan de horizon doemen echter twee grote risico's op. Door de lage rente zal de schuldenberg verder groeien. Er is immers geen enkele prikkel om schulden af te lossen. Hiermee wordt het financiële systeem op de lange termijn instabiel. Stel dat de euro straks valt, waardoor geïmporteerde spullen in één klap een stuk duurder worden. Draghi zou dan de rente moeten verhogen om de euro te ondersteunen en de inflatie te beteugelen, maar kan dat niet meer omdat de rentebetalingen op de schulden snel onbetaalbaar zullen worden. Hij slaat zich nu dus zijn toekomstige wapens uit handen.

Belangrijker nog is dat het ECB-geld niet doordruppelt naar alle uithoeken van de economie. Het blijft ergens halverwege hangen. De geldinjecties van de ECB doen vooral de prijzen van huizen, obligaties en aandelen stijgen. Het zijn de bezitters hiervan die van het monetaire beleid profiteren. De schulden van iemand met een laag inkomen worden niet door de ECB gefinancierd. Door Draghi's beleid worden dus niet alleen nieuwe zeepbellen opgeblazen, maar ook de kloof tussen rijk en arm vergroot.

Het zou goed zijn als de president van de ECB zich niet blindstaart op de lage inflatie, maar ook de andere effecten van zijn daden bestudeert. Zijn huidige beleid is een te riskant avontuur aan het worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden