Beleggers Fortis hebben boter op hun hoofd

Enkele boze aandeelhouders nemen geen genoegen met de uitleg die de nieuwe topman Herman Verwilst maandag gaf over de gezondheid van Fortis. De beleggers, waaronder de Vereniging van Effectenbezitters en Deminor, eisten dinsdag van de bank-verzekeraar dat de top van Fortis serieus verantwoording aflegt over de financiële problemen.

de Volkskrant

Door de dure overname van ABN Amro en de grote verliezen door de kredietcrisis, verkeert Fortis in geldzorgen. Fortis wil de aandeelhouders daarover informeel bijpraten, maar de beleggers willen een officiële aandeelhoudersvergadering.

Openheid

De kritische houding van de aandeelhouders is te begrijpen. Fortis heeft te lang de indruk gewekt dat de overname van ABN Amro redelijk eenvoudig te behappen zou zijn. De geldzorgen werden daardoor te laat met beleggers gedeeld. Nadat Fortis alsnog openheid van zaken heeft gegeven en twee bestuurders heeft weggestuurd, heeft de bank-verzekeraar zijn leven gebeterd. Bijna dagelijks verstuurt Fortis nieuwe persberichten. En nu lanceert de Belgisch-Nederlandse onderneming ook informele gesprekken met beleggers; een opmerkelijke poging om open te zijn.

Afwachten

De beleggers die nu een extra vergadering aanvragen, hadden deze gesprekken eerst kunnen afwachten. Er is geen acute noodzaak voor een aandeelhoudersvergadering. Bovendien hebben de beleggers geen duidelijke voorstellen voor een andere koers van Fortis. Als er niks te kiezen valt, heeft een extra vergadering weinig zin. Daar komt bij dat de aandeelhouders stonden te juichen toen Fortis zijn overname van ABN Amro bekend maakte. Ze hebben dus weinig recht van spreken.

Gretig

Veel belangrijker is de vraag hoe Fortis zo diep in de problemen heeft kunnen komen. Oud-bankier Cees Maas heeft als voorzitter van een commissie, waarin de grootste banken ter wereld lessen trekken uit de kredietcrisis, geconstateerd dat veel financiële instellingen zich te gretig hebben opgesteld. Dat veroorzaakte mede de kredietcrisis. De bankiers dachten te veel aan hun eigen portemonnee en te weinig aan de stabiliteit van de bank.

Bonussen

In navolging van onder anderen president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank stelt Maas voor dat de bancaire bonussen aan banden gelegd moeten worden. De toezichthouders moeten daarbij een centrale rol krijgen. Zijn voorstellen zijn behartenswaardig en moeten ook internationaal worden overgenomen.

Toezichthouders

Het is echter de vraag of in het specifieke geval van Fortis de problemen met meer toezicht zouden zijn verholpen. Bij de overname van ABN Amro heeft zich al een heel bataljon aan toezichthouders over Fortis gebogen en geen reden gezien in te grijpen.

Macht

Eventuele verscherpte regels voor bonussen hadden de Fortis-bestuurders er niet van weerhouden een overname te doen. De variabele beloning voor de bankiers was relatief laag. Fortis deed zijn overname mede omdat de bestuurders er een gevoel van macht aan ontleenden. Daartegen is weinig kruit gewassen. Cees Maas wist dat al goed te verwoorden: bankiers moeten vaker hun gezond verstand gebruiken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden