CommentaarBelastingwetten

Belastingwetten niet meer unaniem aannemen is verregaand besluit

Na een nederlaag in de strijd tegen belastingontwijking komt de Europese Commissie met plan B.

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging en Digitale Samenleving) komt donderdag in Brussel aan bij de persconferentie over de uitspraak van het Europees Hof.Beeld Getty

Het Europees Hof heeft Europees commissaris en strijder tegen belastingontwijking Margrethe Vestager een nederlaag bezorgd. Technologiebedrijf Apple hoeft Ierland niet 14 miljard euro aan achterstallige belasting en rente te betalen. Het Hof vond de claim van Vestager dat Apple een dusdanig fiscaal voordeel kreeg van Ierland dat het als staatssteun moet worden aangemerkt, onvoldoende onderbouwd.

De ‘staatssteunroute’ was een creatieve vondst van de Europese Commissie om belastingontwijking aan te pakken. Vestager heeft gelijk als ze zegt dat bedrijven zich op zijn minst achter de oren moet krabben als ze het tarief op winstbelasting van 0,05 procent naar 0,005 procent zien gaan. Zeker als alle andere bedrijven in (in dit geval) Ierland, 12,5 procent betalen. Maar het Hof merkt dit niet aan als staatssteun, omdat Apple over zijn Europese winst uiteindelijk wel belasting betaalt, in de VS.

Terwijl Vestager in beroep gaat, grijpen haar collega’s in de Commissie deze nederlaag aan voor plan B, nu plan A, het staatssteunargument, niet overeind blijft. Het voorstel is nu om besluiten over belastingwetten niet meer unaniem, maar bij meerderheid te nemen. Het achterliggende doel van het voorstel zou een voor alle EU-lidstaten geldend minimumtarief voor de winstbelasting zijn.

Dat is een verregaand voorstel, omdat het de poort opent naar Europese belastingen. Voor de lidstaten van de Europese Unie is belastingheffing een soevereine aangelegenheid. Belastingen vormen voor nationale regeringen immers knoppen om aan te draaien om eigen, nationaal beleid mee te maken.

Een Europees, uniform minimumtarief voor de winstbelasting zou constructies zoals Ierland voor Apple bedacht, onmogelijk maken. Ook zou het een einde maken aan de onderlinge concurrentie om het laagste tarief – deze race to the bottom kent uiteindelijk louter verliezers. Uniforme belastingheffing is ook logisch indien het iets overduidelijk grensoverschrijdends betreft, zoals ontwijking van de winstbelasting. Maar het opgeven van het veto bij het besluit erover, is onlogisch. Want een uniform belastingtarief vergt een uniform, dus unaniem, oordeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden