CommentaarPieter Klok

Belastingstelsel moet na corona simpeler, de druk moet verschuiven naar kapitaal

De vraag hoe de uitgave van de cornamiljarden kan worden opgevangen, biedt kans op vernieuwing.

Hoofdkwartier van de ECB Beeld AFP
Hoofdkwartier van de ECBBeeld AFP

Nu de vaccinatiecampagne goed op stoom komt en minister De Jonge de verwachting heeft uitgesproken dat iedereen begin juli gevaccineerd kan zijn, komt het einde van de crisis in zicht en vragen steeds meer politici zich af wie uiteindelijk de rekening moet betalen.

Een groep economen, politici en activisten onder leiding van de Franse stereconoom Thomas Piketty pleit ervoor om de rekening door te schuiven naar Frankfurt, naar de Europese Centrale Bank. Die heeft een groot deel van de overheidsschulden gefinancierd en zou die kunnen kwijtschelden, net zoals de schuld die Duitsland aan de Tweede Wereldoorlog had overgehouden, in 1953 grotendeels werd kwijtgescholden. Zeker voor de eenmalige crisiskosten is dat een goed te verdedigen optie, zolang de inflatie zo laag blijft als nu.

Geprofiteerd

Nederlandse politici stralen nog steeds uit dat de rekening vooral bij de belastingbetaler terecht zal komen. Daarbij kijken ze vooralsnog vooral naar de bedrijven die van deze crisis hebben geprofiteerd. De supermarkten, ­onlinewinkels en pakketbezorgers hebben omzet en winst het afgelopen jaren fors zien stijgen. Wat ligt er meer voor de hand dan hen extra te belasten?

Dat is best logisch, maar het is te hopen dat politici de neiging om allerlei coronabelastingen in te voeren zullen onderdrukken. Het belastingstelsel is nu al veel te ingewikkeld.

Een robuust belastingstelsel zorgt er vanzelf voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten betalen. Als de vennootschapsbelasting goed zou werken, zouden bedrijven die profiteren van het coronavirus automatisch een hogere aanslag krijgen. Helaas is dat nu niet zo. In de eerste plaats doordat de vennootschapsbelasting de afgelopen jaren is verlaagd en in de tweede plaats doordat ze makkelijk kan worden ontweken door handig te goochelen met dochterondernemingen in binnen- en buitenland.

Opzadelen

In plaats van de belastingdienst op te zadelen met nieuwe regelingen, kan het nieuwe kabinet beter werken aan een drastische versimpeling in combinatie met een verschuiving van de belasting op arbeid naar een belasting op kapitaal, en dus ook op winst. De vennootschapsbelasting moet omhoog. Om te voorkomen dat bedrijven hun hoofdkantoor naar het buitenland verplaatsen of een andere truc bedenken om belasting te ontwijken, zullen ook in Europees verband afspraken moeten worden gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden