Lezersbrieven21 januari 2019

Belasting is niet te vergelijken met klimaat

De ingezonden lezersbrieven van maandag 21 januari.

Redactie
Studenten protesteren tegen een gebrek aan klimaatbewustzijn, 17 januari in Brussel. Beeld BELGA
Studenten protesteren tegen een gebrek aan klimaatbewustzijn, 17 januari in Brussel.Beeld BELGA

Brief van de dag: klimaatdebat

Olof van der Gaag maakt in zijn reactie op het pleidooi van Bolkestein voor een pauze in het klimaatdebat een interessante vergelijking (O&D, 16 januari). De te verwaarlozen bijdrage van het Haagse klimaatbeleid aan de mondiale CO2-reductie is geen argument om geen bijdrage te leveren. Immers zijn te verwaarlozen bijdragen aan de belastinginkomsten toch ook geen reden voor belastingvrijstelling.

Nederlanders betalen hun belasting omdat ze solidair met elkaar zijn. Deze solidariteit is gebaseerd op een goedwerkend sanctiesysteem als men niet betaalt of in een enkel geval op een hoogstaande belastingmoraal.

Evenals bij ons belastingsys­teem op nationaal niveau is voor een zinvol klimaatbeleid voldoende draagvlak, mondiale solidariteit op basis van een effectief sanctiesysteem of een hoge klimaatmoraal essentieel. Hiervan is nu nog geen sprake.

De heer van der Gaag gelooft kennelijk dat Nederland gidsland zal zijn dat door zijn klimaatbeleid deze mondiale solidariteit zal bewerkstelligen.

Piet Jongen, Landgraaf

Energiesubsidies

Klaas Dijkhoff maakt zich zorgen over het klimaatakkoord. Ik deel zijn zorgen. Zijn partij in onze gemeente maakte het mogelijk om als een ‘pilot 150 ha’ groene weilanden vol te leggen met zonneparken. Dat is een oppervlakte vergelijkbaar met tweederde van het dorp Lage Zwaluwe of 700 zonnepanelen per woning. Daarmee verandert een groen, cultuur-historisch landschap in industriegebied omzoomd door 2 meter hoge hekwerken met prikkeldraad.

Grote buitenlandse financiers profiteren van de hoge energiesubsidies en kopen landbouwgrond op, dorpsbewoners kijken tegen de gevolgen. Dus Dijkhoff, bind de energiesubsidies aan een maximum voor grote bedrijven en verhoog die voor de kleine verbruikers. En kom op uw route naar Den Haag even uw partijgenoten hier op andere gedachten brengen.

Gerard van der Linden, Lage Zwaluwe

Audi e-tron

Door het weglaten van de zijspiegels en vervanging door dunne spijltjes met camera’s rijdt de e-tron van Audi 4 km verder op een volle accu (Ten eerste, 18 januari). Een hele winst!

Dringt zich natuurlijk wel de vraag op, hoeveel kilometer je verder komt op een acculading, wanneer je de auto bijvoorveeld 20 cm smaller en/of 10 cm lager maakt...

J. Sikkema (ir), Grolloo

Deliveroo

Mooie column van Sheila Sitalsing over de fietskoeriers van Deliveroo (Ten eerste, 18 januari)!

Het wonderlijke van de uitspraak van de rechtbank Amsterdam is dat nog geen half jaar geleden dezelfde rechtbank in eenzelfde zaak het tegendeel oordeelde: wel zelfstandigheid voor de fietskoerier! De rechter in de laatste zaak gaat daar wel enigszins op in, met het oog op maatschappelijke ontwikkelingen, maar een half jaar is daarvoor een beetje kort.

Beide zaken tonen aan dat het probleem van werknemer of zelfstandige erg lastig is. Oplossing? Ik neig ertoe te zeggen, als partijen zelf uitdrukkelijk verklaren werknemer te zijn of zelfstandige, dan is dat zo. Nadeel is dan wel dat vaak onder druk van de opdrachtgever, Deliveroo , wordt gekozen voor zelfstandigheid van de opdrachtnemer, de fietskoerier, anders krijgt hij geen werk! Inderdaad, Koolmees heeft een onmogelijke missie.

Nico Ridder, Amstelveen

Geweld hulpverleners

Zoals elk jaar in januari, volg ik ook nu weer fronsend de nieuwsberichten over geweld tegen hulpverleners.

Het was 1 januari 1983, om 00.05 uur, dat ik als piepjong agentje achterin een Haagse politieauto zat en er een baksteen door de achterruit vloog. Deze vloog dwars door de auto heen en belandde op het dashboard. We zaten die nacht standaard met vier collega’s in de auto; dat was verplicht want veiliger. We droegen de hele nacht in en buiten de auto een ME-helm; dat was verplicht want veiliger. Elke jaarwisseling reden we achter de brandweer aan zodat zij veilig brandjes konden blussen. Elke jaarwisseling weer, waren er meerdere gewonde collega’s.

En elk jaar in januari schreeuwt iedereen moord en brand en roept de politiek zeer verantwoorde wijsheden, dat het zo toch echt niet langer kan. Nou, dat is al lekker gelukt na al die jaren.

En elk jaar ebt het geschreeuw in de loop van februari weg, worden er ‘riante’ straffen uitgedeeld van een uurtje of 16 werken en gaat men over tot de orde van de dag.

Anja Willemsen, Langerak

Import en export

De zoveelste handelsoorlog dreigt. Importheffing hier, exportregulering daar. Maar wat leverde al dat heen en weer slepen de afgelopen decennia op? Waarom willen wij Tesla’s uit de VS en exporteren we Audi’s naar de VS? Waarom kweken we tomaten en fruit voor de Russen, en importeren we vis, graan en hout uit Rusland?

We kunnen ook spruitjes en kool op een lekkere manier klaar leren maken, slim gebruik maken van hout en metalen en leren genieten van wat we op eigen grond maken en verbouwen. Waarom 20 uur vliegen als je in 2 uur bij zee of in de bossen bent? De zon in Zeeland is net zo mooi als die in Nieuw-Zeeland! Hetzelfde geldt voor internetdiensten: Hyves was net zo leuk als Facebook, Ilse kon beter zoeken dan Google. En onze dj’s zijn beter dan die verre na-apers, Endemol is creatiever dan Hollywood.

Van containers over de wereld zeulen wordt de consument niet beter. Alleen de rijksten worden nog rijker. Wat is er mis met eten en spullen uit ons land en onze buurlanden? Het is maar hoe je kijkt, ruikt, en geniet.

Wim de Jong, Esch

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden