Opinie

Belast dure voetballers en de spanning is terug

Voer een heffing in op voetballers naar rato van het kapitaal van de club en voetbal is weer leuk.

null Beeld afp
Beeld afp

Het voetbal wordt minder leuk. In veel competities neemt de spanning af. Zo zijn er nog maar weinig clubs die kans hebben de Champions League te winnen en Ajax zit daar niet bij. Verder wordt de status en dus de aantrekkingskracht van de competities in kleine landen op den duur sterk aangetast door de uitstroom van talent en dat geldt ook voor onze Eredivisie. Natuurlijk kan een jongen uit Amsterdam dan supporter van Barcelona worden, om zo de club van zijn dromen kampioen van een topland als Spanje te zien worden, of winnaar van de Champions League. Maar hij zal de winst dan niet in het stadion vieren. Barcelona is ver weg en Camp Nou heeft maar 99.000 plaatsen. De jongen zal dus voor de tv juichen, mogelijk in z'n eentje omdat de buurjongen voor Arsenal is. Toch minder leuk.

Intussen worden kaartjes duurder en betalen tv-kijkers soms voor beelden die vroeger gratis waren. Hier valt het nog mee, maar de goedkoopste seizoenkaart van Arsenal kost al 1.250 euro. Het topvoetbal wordt minder bereikbaar voor de gewone man.

Hoe reageert de politiek hierop? Die laat het gebeuren. Veel politici denken tegenwoordig dat ze vooral niet te idealistisch moeten zijn. De economie is door de globalisering toch niet meer maakbaar. Als de overheid een maatregel neemt die Philips flink schaadt - een ouderwets hoge winstbelasting bijvoorbeeld - dan verhuist Philips naar het buitenland.

Macht

Maar voetbal is anders. Alle echt grote clubs zijn gevestigd in de Europese Unie. En dat zal zo blijven. Arsenal kan niet naar New York verhuizen, want dan verliest het bijna alle fans. En dus heeft de Europese overheid in principe macht over de voetbalclubs.

Die macht moet men nu gebruiken. Ik stel een progressieve sociale heffing voor. Daarbij moet een grote club als Arsenal voor elke euro die ze aan spelerssalarissen uitgeeft, één euro besteden aan maatschappelijke doelen. Het kan gaan om projecten tegen schooluitval of om steun aan amateurverenigingen. Door de heffing houdt Arsenal veel minder geld over voor spelers, wat het elftal zal verzwakken.

Feyenoord wordt wat minder hard aangepakt: voor elke euro die de club aan spelers betaalt, moet ze 20 cent investeren in sociale projecten. Bij Cambuur gaat het om slechts 5 cent, zodat deze club de spelers bijna evenveel salaris kan bieden als voorheen. Cambuur krijgt zo meer kans tegen Feyenoord, en Feyenoord scoort vaker tegen Arsenal. Prima, ook omdat de Kuip meer sfeer heeft dan Arsenals dure Emirates Stadium en supporters meer van een overwinning laat genieten.

Achteruit

Kan de sector het geld van de heffing wel missen? Zeker. De clubs uit de Premier League verdienen tegenwoordig 53 keer zoveel als in 1960 (na correctie voor inflatie). Ook elders in Europa zijn de inkomsten spectaculair gestegen. De hogere inkomsten zijn vooral gebruikt om spelers meer te betalen. Door nu de heffing op de uitgaven aan spelers te laten drukken, gaan de spelers minder verdienen zonder dat de clubs er zelf op achteruitgaan. Omdat de heffing het hoogst is bij de topclubs, worden vooral de topspelers flink getroffen. Maar ze worden nog steeds miljonair.

We kunnen het voetbal dus net zo spannend maken als de meerderheid van de Europese voetballiefhebbers wil. En er komt dan ook meer geld voor sociale projecten. Te idealistisch? Economisch gezien zeker niet.

Maar is het politiek haalbaar? Het gaat hier om een voetbalbeleid dat gevestigde belangen aantast en alleen maar van de grond kan komen na een hard politiek gevecht dat flink wat jaren kan duren. De vraag is dus of er politieke partijen zijn die voor de mensen willen vechten of de voetbalfans liever in de kou laten staan. Durft bijvoorbeeld de PvdA, waar men zo graag beweert dat alle partijleden (klein)- kinderen van Den Uyl zijn, de uitdaging aan of wordt de verwijzing naar de vechter van vroeger vooral voor de bühne gemaakt? Eén ding is zeker: of het voetbal leuk blijft of niet, hangt vooral af van de politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden