Belaagde burgemeester

Geweld tegen gezagdragers is de schaduwzijde van de toegenomen vrijheid en gelijkheid.

Peter Giesen

undefined

Urker jongeren probeerden het huis van de burgemeester in brand te steken. Kort daarvoor belaagden supporters van Spakenburg een scheidsrechter.

Toevallig zijn het twee incidenten in vissersdorpen waar godvruchtigheid al sinds mensenheugenis wordt gecombineerd met een zekere afkeer van wereldse autoriteiten. Maar ze passen in een breder patroon: het bedreigen en aanvallen van gezagdragers.

Ondanks allerlei onderlinge verschillen zijn zulke incidenten onder één noemer te brengen. Zij vormen de keerzijde van een positieve ontwikkeling: de democratisering die meer vrijheid en gelijkheid bracht. Helaas schieten sommige burgers hierin door. Niet alleen beschouwen ze elke uitoefening van gezag als een inbreuk op hun vrijheid, ook hebben ze grote moeite met de hiërarchische verhoudingen die met gezag zijn verbonden.

Maar er zijn nu eenmaal tal van situaties waarin gezag nodig is. Politiemensen moeten kunnen optreden, politici moeten democratisch genomen besluiten kunnen uitvoeren. Het is uiteraard cruciaal dat burgers dat accepteren, ook als beslissingen tegen hun eigen belangen ingaan.

Het kabinet wil de straffen voor geweld tegen gezagdragers verhogen. Dat is terecht, maar het is de vraag of het veel zal helpen, mede gezien de verhitte en/of beschonken toestand waarin veel plegers van zulke delicten verkeren. Werkelijke verbetering begint bij het inzicht dat gezag nodig is, en dat het van een gebrek aan beschaving getuigt om grieven met geweld te uiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden