ingezonden brieven

Behoed ook politici voor een burn-out, en Nederland voor wanbeleid

De lezersbrieven van donderdag 27 mei.

DEN HAAG - Premier Mark Rutte werkt ver na kantooruren in het Torentje. Beeld Freek van den Bergh
DEN HAAG - Premier Mark Rutte werkt ver na kantooruren in het Torentje.Beeld Freek van den Bergh

Brief van de dag

In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang achter elkaar en hoeveel uren per week, maand en jaar, werknemers mogen werken. Er is een rijtje uitzonderingen bij vermeld, maar politici staan daar niet bij.

Ik weet bijna zeker dat het gemiddelde Kamer- of kabinetslid regelmatig de maximaal toegestane werktijd overschrijdt. De Arbeidstijdenwet is er niet zomaar, die zorgt voor verantwoord werkgedrag waardoor fouten worden voorkomen en het pensioen met een goede gezondheid bereikt kan worden.

Misschien is er een Arbeidstijdenbesluit voor politici waar wel degelijk deze zware en onmenselijke tijden genoemd worden, ik heb hem echter niet kunnen vinden. Het lijkt mij in elk geval beter voor de besluitvorming, de zorgvuldigheid, de uitvoering en de gezondheid van de betrokkenen om fatsoenlijke werktijden te hanteren. Voorkomen is beter dan genezen.

Gillis Arnoldus, Naaldwijk

Docent

Vanaf volgende week mogen de middelbare scholen weer alle leerlingen ontvangen zonder inachtneming van de 1,5 meterregel. Alleen docenten moeten op afstand blijven. Voor ieder die op een school heeft rondgelopen, mag duidelijk zijn dat dit laatste in de praktijk onmogelijk te handhaven is.

Er worden geen vaccinaties ingezet om scholen veilig te openen, maar sneltesten. Die gaan geen veiligheid garanderen. Er bestaat geen verplichting tot testen en je bent ook niet verplicht het resultaat te delen: een boterzacht beleid dat geen virusuitbraken in de kiem gaat smoren. Maar het klinkt wel aardig aan de koffietafel in de Tweede Kamer.

Met het Eurovisiesongfestival vers in het geheugen kan ik mij niet van de indruk ontdoen dat we met een volgend Fieldlab te maken hebben, alleen zonder bubbels en stringente maatregelen.

Zet ongevaccineerde docenten te midden van grote groepen die steeds wisselen van samenstelling. O ja, en dan zeg je tegen die groepen dat zij zich als enigen in de samenleving niet meer aan de 1,5 meter hoeven te houden. Eens kijken hoe het virus zich daar gaat gedragen. Voor ieder in het vo, personeel én leerlingen: nog even geen vakantie boeken lijkt me.

Boukje Loopstra, docent Engels, Almere

Zwabberen

Kunnen de heren Rutte, De Jonge, Slob en de OMT-leden docenten en kunstliefhebbers uitleggen waarom docenten verplicht worden zich op school bloot te stellen aan corona door in een kleine ruimte les te geven aan dertig leerlingen, maar diezelfde docenten niet met een tijdslot veilig in een museum mogen lopen of een kleinschalig concert kunnen bezoeken in een theater waar wél 1,5 meter afstand gehouden kan worden?

Nicole Rijsman, Losser

AOW

‘#doemeemetjeaow. Steun cultuurmakers met je vakantiegeld’, luidt de trieste oproep in een advertorial in deze krant (Ten eerste, 26 mei). Het tekent de situatie die het kabinet in de cultuursector veroorzaakt. De branche blijkt niet alleen de laatste in de rij te zijn die financieel gesteund wordt, maar ook de hekkensluiter te worden bij het heropenen van de maatschappij.

Onbegrijpelijk en onterecht. En nu moeten de AOW’ers de gaten gaan vullen? Daarmee spelen we het kabinet in de kaart en versterken hun idee dat die van huis uit creatieve sector zichzelf wel bedruipt.

Inge van der Linden, Bruinisse

Omtzigt

Pieter Omtzigt is en blijft fel tegenstander van een nieuw kabinet, waarin het CDA weer als vanouds zal samenwerken met Mark Rutte. Probleem is dat deze oekaze door hem zo wijdverbreid is uitgevent dat daarop terugkomen nogal ongeloofwaardig zou overkomen. Hoe nu verder, dacht Pieter.

En ja hoor, daar kwam plots de ultieme oplossing voor het probleem: Pieter legt vier maanden zijn werk als Kamerlid neer, waarna zijn plek wordt ingenomen door een volgende op de lijst. Deze wordt beëdigd en heeft daarna, geheel volgens de partijlijn, geen probleem met de voorgestelde coalitie. Et voilà, probleem opgelost!

Omtzigt komt over vier maanden terug, herneemt zijn zetel en kan nog steeds roepen tegen de nieuwe coalitie te zijn, maar dat heeft dan natuurlijk geen zin meer. Het is zo’n beetje dezelfde truc die ooit in België werd toegepast toen koning Boudewijn de nieuwe abortuswet niet wilde ondertekenen. Formeel trad hij toen kortstondig af, ik meen met een dag, waardoor zijn plaatsvervanger de wet kon ondertekenen en de koning zijn taken later hervatte.

En zo wordt de arme stemgerechtigde burger wederom een oor aangenaaid. Of links nu verliest of niet, het maakt eigenlijk allemaal niets uit. De burger mag slechts bij het kruisje ‘tekenen’ en vier jaar zijn of haar mond houden.

Wim Everwijn, Capelle aan den IJssel

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden