Lezersbrieven Vrijdag 8 november

Behandel IS-kinderen niet als NSB-kinderen

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 8 november.

Vrouwen en kinderen uit het kamp Al-Hol in noordoost-Syrië. Beeld AFP

Brief van de dag: IS-kinderen

Wat is precies het verschil tussen het einde van de Tweede ­Wereldoorlog en de strijd tegen IS nu? Duizenden vrijwilligers die aan het Oostfront hadden gestreden, bijvoorbeeld als SS-lid, werd bij terugkeer praktisch geen strobreed in de weg gelegd. Ook hun kinderen niet. Het ideaal dat deze mensen naar het Oosten bracht, leefde bij ­velen twintig jaar later nog even sterk. Het leidde echter niet tot een rechtse staatsgreep of ander buitenwettelijk ongerief (zie o.a. De SS’ers van Armando en Hans Sleutelaar).

Rutte sprak eerder zijn afkeer uit over wat onschuldigen, vrouwen die toevallig verliefd werden op de verkeerde mannen, is aangedaan. Ook het leed dat onschuldige NSB-kinderen is aangedaan, en wordt aangedaan, is onvoorstelbaar wreed. Het heeft levens verwoest.

Met dezelfde oogkleppen worden IS-kinderen benaderd. Alsof zij veroordeeld kunnen worden om de verkeerde keuzes van hun ouders. Het lijkt mij een kwestie van nuchter en onbevooroordeeld handelen als die kinderen zo snel mogelijk naar Nederland worden gebracht en liefdevol worden opgevangen. Maar ja, peuters en kleine kinderen schijnen heel gevaarlijk te zijn. Vraag maar aan de kinderen van NSB-ouders waar die gedachte toe leidt.

Jos de Klerk, Rotterdam

Sociale advocatuur

Minister Dekker wil geen extra geld vrijmaken voor de sociale advocatuur (Ten eerste, 7 november). Hij wil eerst het aantal zaken waar een advocaat bij nodig is, terugdringen. Grote uitvoeringsinstanties moeten met een menselijker oog naar de problemen van mensen kijken. En dan noemt hij het UWV, de Sociale Dienst en de Sociale Verzekeringsbank.

Ik zou er de Belastingdienst aan toevoegen. Dan weten we meteen dat Dekkers plan kansloos is. Al deze instanties hebben geen idee hoe ‘menselijker’ eruit moet zien. Ze zijn van de regels en van de gedachte dat elke burger in principe de kluit belazert. En dat gaan ze in die paar jaar tot 2024 echt niet veranderen. Ondertussen gaat wel de sociale advocatuur naar de knoppen. Ik hoop dat de Tweede Kamer heel snel ingrijpt.

Peter Nierop, Purmerend

KLM

‘Van KLM een B-merk maken? Waarom zouden we dat doen?’, vraagt topman Ben Smith zich af (Economie, 6 november).

Wat zijn de feiten? Hij heeft Air France piloten beloofd dat wanneer KLM een nieuw langeafstandsvliegtuig krijgt, Air France er 2,5 krijgt. Als Air France een A-merk is, dan is KLM met die verdeling een B- of C-merk geworden. Feiten liegen niet.

Jan Tolsma, Leiden

Schoolreisjes

Wat mij vooral triggert in het badinerende stuk van Nico Wiersma (O&D, 6 november) is de opmerking dat hij scholen in vele landen heeft bezocht.

Mijn ervaring als docent in het voortgezet onderwijs sinds 1978 is dat schoolleiders de laatste tien á vijftien jaar een enorme reislust hebben ontwikkeld en zich graag wereldwijd oriënteren op onderwijs elders. Een kostenpost op de schoolbegroting die er niet om liegt. En op hun eigen scholen hebben ze helaas vaak, zo lijkt het, de nodige ontwikkelingen gemist.

Ton van Maurikdocent vo, Alphen aan den Rijn

Glazen kooi

Het glazen plafond bestaat misschien wel niet (O&D, 7 november), maar wat te denken van een glazen kooi? Waarin mensen gevangen zitten wier leven draait om werk en persoonlijk succes? Die weinig meekrijgen van hun gezin, hun buurt en de rest van de maatschappij?

Niemand moet op die manier een ‘topbaan’ ambiëren. Misschien moet het zelfs een functievoorwaarde worden dat je bereid bent niet meer dan 32 uur te werken, zodat je tijd en aandacht overhoudt voor andere dingen. Zodat je een brede blik houdt en als compleet mens kunt leven. Ten strijde tegen de glazen kooi!

Nynke Kloppenburg, Garmerwolde

Vennootschapsbelasting

Nederland worstelt met een enorm personeelstekort in onderwijs en zorg. Ook is de Nederlandse economie de meest concurrerende binnen de EU (en in de top-5 wereldwijd). Deze twee schijnbaar niet verwante zaken hebben alles met elkaar te maken.

Nederland heeft een gigantisch handelsoverschot. Een té groot deel van de beroepsbevolking is werkzaam in de sectoren die voor de uitvoer van belang zijn. Uiteraard blijven er dan minder mensen over voor het onderwijs en de zorg. Toch gaat dit kabinet de vennootschapsbelasting verder verlagen naar 21,7 procent, omdat het hier nu eenmaal een dogma is dat de concurrentiepositie op nummer één dient te staan. Het kabinet wil nog meer bedrijven trekken, maar als gevolg nemen de tekorten in de publieke sector verder toe. In plaats van verlagen, moet de vennootschapsbelasting (nu al op een historisch laag peil) juist verhoogd naar bijvoorbeeld 30 procent.

Daarmee slaan we verschillende vliegen in één klap: er komen miljarden extra belastinggeld beschikbaar voor het opvangen van tekorten in de publieke sector en we maken een begin met het herstellen van de balans tussen werken voor de export en werken voor de noden in onze eigen samenleving. En passant verminderen we ook nog de enorme onevenwichtigheden binnen de EU.

Luuk Seelen, Arnhem

Niet-integer

Frank G., oud-voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad bij de politie heeft ‘structureel niet-integer gehandeld’ (Ten eerste, 5 november). Heet dat in gewoon Nederlands niet corrupt, omkoopbaar of desnoods kreukbaar?

Bob van Dijk, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden