Opinie

Beginselloze Kamer maakt PVV de grootste

Het antidiscriminatiebeginsel van art. 1 van de Grondwet is bij de koning en de Hoge Raad in betere handen dan bij de Kamer.

PVV-leider Geert Wilders (L) en Kamerlid Sietse Fritsma tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Dat Frans Timmermans in opiniepeilingen het hoogst scoorde als politicus van het jaar, alla. Dat de parlementaire journalisten - kritische volgers van het Haagse gebeuren, mag men hopen - hem eveneens als de politicus van 2014 kozen roept vragen op. Ze hebben zich blijkens het juryrapport vooral laten leiden door Timmermans' toespraak op 21 juli voor de Verenigde Naties over het neerschieten van de MH17. Daar valt nogal wat op af te dingen.

De mensen in het rampgebied noemde Timmermans tuig, dat met lijken had gezeuld, trouwringen had geroofd en paspoorten had gejat. Sloeg nergens op. Onafhankelijk onderzoek wees uit dat ze geen rovers en lijkenschenders waren, maar reddingwerkers die professioneel en met respect omgingen met de stoffelijke overschotten en de persoonlijke bezittingen. Een excuus kon de narcistische Timmermans niet over zijn lippen krijgen.

Hij fabuleerde er ook lustig op los over wat de inzittenden hadden gedaan toen ze wisten dat ze gingen crashen. Elkaars hand vastgehouden? Een kind aan het hart gedrukt? Elkaar liefdevol aangekeken?

Sytze FaberBeeld .

Het toestel zal echter in een flits uiteen zijn gespat. Toen hij daar in een interview op werd gewezen, maakte hij de suggestieve opmerking dat er toch maar mooi een lijk met een mondkapje was aangetroffen. Bleek ook nergens op te slaan. Een foutje, vonden de journalisten vergoelijkend. Een foutje?

Aan de waarheid en de feiten had Timmermans geen boodschap. Schaamteloos speelde hij in op de sentimenten van de emotiesamenleving.

Een parlementaire pers die zo'n minister van Buitenlandse Zaken op het schild heft als politicus van het jaar? Daar word je niet vrolijk van. Het ging overigens 'maar' om een piepkleine meerderheid. Van de 125 parlementaire journalisten deden er liefst 61 niet mee aan de verkiezing. Ze vonden dat in 2014 geen enkele politicus er uit was gesprongen. Gelijk hadden ze. Ter illustratie een onthutsend voorbeeld.

Op 26 november gooide het PVV-Kamerlid Machiel de Graaf, luidkeels gesteund door Wilders, de remmen los. Alle problemen in ons land zijn volgens hem de schuld van de moslims. De moskeeën moeten dicht. Onze grenzen moeten worden gesloten voor bezoekers uit islamitische landen. Alle moslims dienen ons land te verlaten. Een onvervalste oproep dus om een godsdienstoorlog te ontketenen.

Geen Kamerlid was in staat tot repliek. De voorzitter keek naar het plafond. Armzaligheid troef. Wel gejeremieer over de erosie van onze identiteit, maar als leden van de Staten-Generaal artikel 1 van de Grondwet - het antidiscriminatiebeginsel - niet paraat hebben! Men is op het Binnenhof huiverig om Wilders aan te pakken, laat staan om hem te vervolgen. Het zou hem alleen extra stemmen opleveren. Een beginselloosheid die echter juist hét recept is om de PVV de grootste partij te laten worden.

De koning vroeg zich af in zijn kersttoespraak - wel even van een ander niveau dan die van Timmermans - hoe we trouw kunnen blijven aan ons ideaal van een vrije, open samenleving waarin iedereen zichzelf mag zijn en op basis van gelijkwaardigheid mag meebouwen.

Vorige week gaf de Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, alvast een paukenslag. De vrijheid van meningsuiting mag volgens de Raad niet als argument worden gebruikt voor het discrimineren en denigreren van minderheidsgroepen. Zeker niet door politici. Daarmee komt een veroordeling van Wilders in het verschiet te liggen.

Politici hebben volgens de Hoge Raad juist een voorbeeldfunctie bij het tegengaan van het koeioneren van minderheden. Adeldom verplicht. Dat is andere koek dan het slappe wegkijkgedrag in de Kamer.

Leve de Hoge Raad! Leve de Koning!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden