Begin niet aan het winnen van zout onder Waddenzee

Arjan Berkhuysen
De Waddenzee Beeld anp
De WaddenzeeBeeld anp

Vandaag viert het Duitse bedrijf K+S zijn 125-jarig bestaan. Een feestje met een wrange nasmaak. K+S veroorzaakt op diverse plaatsen grote milieuproblemen. Laatste dieptepunt: de plannen voor zoutwinning onder de Nederlandse Waddenzee. Duitse en Nederlandse natuur- en milieuorganisaties én vele waddenliefhebbers vinden het tijd voor een groot cadeau aan de natuur: geen zoutwinning onder het Werelderfgoed Waddenzee.

K+S, kort voor Kali und Salz, haalt zout en kaliumzout uit de bodem. Zijn productielocaties zijn bij Duitse natuur- en milieuorganisaties berucht. Zout afvalwater wordt geloosd op zoet water, of simpelweg de grond in geperst. Hierdoor komt, in tegenstelling tot eerdere beloftes van K+S, inmiddels her en der zout grondwater aan de oppervlakte.

De Nederlandse zoutfabriek Frisia Zout BV uit Harlingen maakt sinds een aantal jaren deel uit van K+S. Frisia veroorzaakt al jaren onrust in haar omgeving met zoutwinning onder land, omdat het al laaggelegen land door zoutwinning zakt. Er zijn klachten over scheuren in huizen en de hele waterhuishouding moet worden aangepast.

Oplossing: zoutwinning onder de Waddenzee. Geen mensen, geen problemen, toch? Frisia wil echter zout winnen onder een van de rijkste wadplaten van de Nederlandse Waddenzee. Veel vogels zullen het loodje leggen als deze wadplaat gaat zakken. Het ministerie van Economische Zaken vond het echter niet nodig om goed uit te laten zoeken of die wadplaat ook zal gaan zakken. Frisia kreeg gewoon een natuurbeschermingswetvergunning.

Er zijn ook andere vragen. Wat voor effect heeft bodemdaling in de Waddenzee op de kustveiligheid, zowel op het vasteland als op de Waddeneilanden? En waarom moet er zout onder de Waddenzee gewonnen worden, terwijl het net over de grens in de Eems en wat verderop door K+S als productieafval in de Werra wordt geloosd? Daarbij: de zoutlaag waaruit gewonnen wordt, ligt onder een heel groot deel van Europa. Het is dus niet noodzakelijk dit onder Werelderfgoed te winnen.

Via de website www.foutzout.nl deed de Waddenvereniging de oproep aan waddenliefhebbers om K+S een speciaal verjaardagscadeau te vragen: geen zoutwinning onder de Waddenzee. Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten, WWF, Vogelbescherming Vlaanderen en de Duitse organisaties NABU en BUND sloten zich bij deze actie aan. Want zout winnen onder een Werelderfgoed, dat doe je gewoon niet!

Op haar verjaardag kan K+S een keuze maken voor de toekomst. Kiezen we als bedrijf voor een duurzame bedrijfsvoering, of kiezen we voor maximale winst en lappen we de zorg voor natuur en milieu volledig aan onze laars. K+S, de keus is aan u.

Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden