OpinieBrieven

Beeld deportatie Friese Joden bestaat ook

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 28 november.

Redactie
Beeld uit de ‘Rodenburgfilm’ van het gedwongen vertrek van de Joodse De Jonghs, Leeuwarden, 1942.	 Beeld Filmbeeld
Beeld uit de ‘Rodenburgfilm’ van het gedwongen vertrek van de Joodse De Jonghs, Leeuwarden, 1942.Beeld Filmbeeld

Brief van de dag

Lezend over de ‘unieke foto van deportatie Zwolse Joden’, trof ik de bewering van René Kok van het NIOD aan, dat er nooit eerder beeld was gevonden van deportaties buiten Amsterdam. Het NIOD is kennelijk niet op de hoogte van de zogenaamde ‘Rodenburgfilm’. Het is een opname van mijn vader uit november 1942, te Leeuwarden, die in 1997 aan het Fries Verzetsmuseum is geschonken. Te zien is dat zijn overburen, het Joodse gezin De Jongh, met vijf personen, wordt gesommeerd hun huis te verlaten.

Ook te zien is dat buiten een Nederlandse agent de orde handhaaft. Enkele voorbijgangers slaan het gebeuren gade. Een buurvrouw groet een laatste maal. Men ziet de familie bepakt en bezakt de Spanjaards-laan uit lopen, richting station, op weg naar Kamp Westerbork. Enkele dagen later filmde mijn vader het leeghalen van het huis door de plaatselijke verhuizer. De inboedel was door de Duitsers geconfisqueerd. Eenmaal in Westerbork werd de familie op transport gesteld naar Auschwitz, waar het direct bij aankomst de dood vond.

Kort na de bevrijding vroegen twee rechercheurs mijn vader naar het filmpje. Een rechercheur stond erop. Mijn vader zei dat de film vernietigd was, want van slechte kwaliteit. De agent was kennelijk bang voor zijn carrière.

Robert Rodenburg, Amsterdam

Wachtgeld

Het wachtgeld van Klaas Dijkhoff dat hij nog opstrijkt bovenop zijn al ­riante salaris, is ongeveer het jaar­salaris van een ­leraar met vijftien jaar ervaring. Als ik dan het verslag lees van de dramatische ontwikkelingen op de scholen in Amsterdam Nieuw-West, vraag ik me af hoe Klaas Dijkhoff naar zichzelf kijkt in de spiegel. Je kunt het wereldvreemd noemen, of egocentrisch.

Netje Reezigt, Abcoude

Oplossing

In het onderwijs wordt gestaakt vanwege een te hoge werkdruk, te laag salaris en een lerarentekort. Ik zie de oplossing. Iedereen die vanuit een beter betaalde baan overstapt naar het onderwijs krijgt de eerste twee jaar wachtgeld om het verschil in salaris te overbruggen. Dan kunnen we dat voor politici meteen afschaffen.

Luuk Spruit, Voorhout

Excuses

Hierbij wil ik mijn excuses aanbieden aan Isabelle Diks. Mede door mijn voorkeursstem is zij zo plotseling in de Tweede Kamer terechtgekomen.

Ik heb mij onvoldoende gerealiseerd dat door mijn stem haar inkomen ineens zou kelderen tot een schamele 115 duizend euro, een uiteraard ontoereikend bedrag om een fatsoenlijk bestedingspatroon te handhaven. Door de recente berichtgeving voel ik mij medeschuldig aan de schrijnende situatie waarin zij zich nu ­bevindt.

Judith Tuininga, Elst

Ongehoord

Arnold Karskens en consorten beweren dat hun toekomstige volgelingen niet worden gehoord. Maar ik wil hen erop wijzen dat het open riool Twitter en ook bepaalde krochten van Facebook overbevolkt zijn met deze mensen.

Waar zij vroeger beperkt waren tot een gehoor van enkele personen in de kroeg kunnen zij nu, onder pseudoniem natuurlijk, hun onvrede en frustraties en haat kwijt in hun bubbels in de sociale media.

Arnold Karskens c.s. zouden er beter aan doen om te zorgen dat ook deze mensen correcte informatie tot zich nemen zoals die door de NPO en anderen wordt gepresenteerd.

Ik ben erg blij dat de Nederlandse omroepen niet meehuilen met de onverdraagzaamheid en het vele nepnieuws dat in deze bubbels verspreid wordt. Dat de PVV en FvD enthousiast zijn, is een teken aan de wand.

Peter Visser, Uffelte

Balanstrutjes

Sander Schimmelpenninck beweert in zijn column dat als alle vrouwen één uur meer werken, alle tekorten in onderwijs en zorg zijn opgelost. Waarom zijn we daar zelf nog niet op gekomen?

Er is nog een aspect, dat nooit genoemd wordt, als het gaat over ­balanstrutjes et cetera. In de twintig jaar dat ik in jeugdzorg werkte, kreeg niemand behalve de manager een fulltimecontract en doorgroeimogelijkheden waren beperkt.

Toch wil dit niet zeggen dat niemand in zorg, welzijn en onderwijs fulltime werkt. Er wordt namelijk structureel meer gewerkt. Onbetaald. Vier uur per week is geen uitzondering. In die zin zijn we inderdaad het lachertje van Europa. Vrouwen willen gráág die extra uren uitbetaald krijgen. Alleen, dat kost de staat extra.

De discussie moet gaan over gewerkte uren. Hopelijk komt hier eens onderzoek naar. En als die gewerkte uren dan geregistreerd staan én uitbetaald worden, zul je zien dat een heel ander probleem wordt blootgelegd. Namelijk: waar is de man in zorg, welzijn en onderwijs? Want ja, de vergrijzing komt en daar zijn we samen verantwoordelijk voor.

Jacqueline Kleijer, Utrecht

Bladblazer

Ik ben het helemaal eens met Teun van de Keuken. Vervuilend is zo’n ding, stoot stikstofoxiden uit, CO2, maakt veel te veel lawaai. Echter, als je een grasveld wil in een park, dan is laten liggen geen optie: je krijgt een kale vlakte of ruigte. Het is waar dat het blad verteert, maar daar gaat veel tijd overheen, kijk maar naar een eiken- of beukenbos, daar groeit niets onder en je veert over een bladtapijt als je eroverheen loopt. Het is dus een kwestie van geld. Het alternatief is namelijk handmatig harken zoals in de jaren vijftig en zestig nog gebeurde. Dan gaan de belastingen omhoog, en dan klagen we ook weer.

Erich Grothe, bioloog, Veenendaal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden