CommentaarRobert Giebels

Bedrijven waar duizenden mensen werken, horen geen beleggingsobjecten te zijn

Bedrijven als Hema komen in problemen als ze volgens de boeken voor hun eigen overname betalen.

Klanten in de HEMA in Eindhoven. De winkelketen kampt met een zware schuldenlast. De coronacrisis heeft de financiele positie van het bedrijf verder verzwakt.Beeld ANP

Het eigendom van het warenhuis Hema gaat over van miljardair Marcel Boekhoorn naar zijn schuldeisers. Boekhoorn was eigenaar van een molensteen: een schuld om de nek van Hema van honderden miljoenen euro's. Boekhoorn stopte met het aflossen van die schuld, waarmee hij het bedrijf overdeed aan de schuldeisers – vooral institutionele beleggers.

Zij schelden een groot deel van de schuld kwijt in ruil voor het bezit van Hema. De directeur van het warenhuis, Tjeerd Jegen, reageerde opgetogen. In zijn ogen zijn banen en winkels nu gered en kan Hema als een normaal bedrijf, met een volgens Jegen ‘passende’ schuld van 300 miljoen euro, de toekomst tegemoet treden.

Of dat optimisme terecht is, zal moeten blijken. Eind juli is duidelijk of de schuldeisers inderdaad de nieuwe eigenaren zijn. Zij zullen hun verlies – de kwijtgescholden schuld – zoveel mogelijk willen terugverdienen en Hema doorverkopen aan de hoogste bieder. Dat kan een ‘echt’ bedrijf zijn of weer een investeerder.

Intussen is het de vraag hoe het zo ver heeft kunnen komen met ‘de Hema’ dat, anders dan de meeste winkelketens bijna als nationaal erfgoed wordt gezien. Zo zag Lion Capital het bedrijf zeer beslist niet. Deze Britse investeringsmaatschappij kocht Hema kort voor de kredietcrisis in 2007 met geleend geld en zette die lening als schuld op de balans van diezelfde Hema, waarna de verliezen zich opstapelden door forse rentebetalingen.

Deze riskante constructie kan, zoals nu blijkt, een bedrijf naar de rand van de afgrond brengen, maar is zeer lucratief voor de investeerder. Die kan een hogere rente vragen van het overgenomen bedrijf dan het zelf over de overnamelening betaalt. Bovendien kan het als eigenaar de betaalde rente aftrekken van de belasting.

Deze renteaftrek is vorig jaar beperkt en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën wil die prikkel verder verminderen. Wat evenwel echt een eind aan de perverse praktijk maakt, is een wettelijk verbod op het met schulden volhangen van een overgenomen bedrijf. Bedrijven waar duizenden mensen werken en die een maatschappelijke functie hebben, horen immers geen beleggingsobjecten te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden