Bed & Breakfast is het beste programma op de Nederlandse televisie

.

Aaf Brandt Corstius
null Beeld
Beeld

Ik durf met stelligheid te zeggen dat Bed & Breakfast momenteel het beste programma op de Nederlandse televisie is. Dit heb ik opgemaakt uit kwalitatief onderzoek onder mezelf en de mensen in mijn directe omgeving die er heel enthousiast over zijn. Wij staan voor een groot deel van de Nederlandse bevolking. Bovendien is Bed & Breakfast helend.

Je hebt heel vaak zo'n avond waarmee je niet weet wat je moet; tuurlijk, je was van plan om honderd pagina's in een boek te gaan lezen of een stoeltje in de grondverf te zetten, maar daar komt het niet van, en dan blijkt er ineens nog een Bed & Breakfast op Uitzending Gemist te staan. (Onthulling: er staat altijd nog een Bed & Breakfast op Uitzending Gemist.) En die uitzending is altijd goed. Dat bedoelde ik met helend.

Inmiddels denken de mensen uit mijn onderzoeksgroep en ik dat Bed & Breakfast wordt gemaakt door hetzelfde team genieën als Ik vertrek, en als dat niet zo is, zijn de makers van Bed & Breakfast op zijn minst leerlingen van de meesters van Ik vertrek, zoals Ferdinand Bol de leerling van Rembrandt was.

Dat moet. De programma's hebben dezelfde combinatie van diepe ironie en toch ook liefde voor de mens, en de makers hebben een extreem goed oog voor interacties die zo genant zijn dat ze bijna fysiek pijn doen en voor slechte huis-inrichting.

Of Bed & Breakfast reclame is voor de bed and breakfasts in Nederland, betwijfel ik. De conclusie na elke aflevering is dat je eigenlijk altijd zult moeten slapen in andermans sigarettenrook, extremistische interieuropvatting, verzameling oude pijpen of in ieder geval in andermans overduidelijk aanwezige aardstraal. Ook mag je vaak niet in een gewone slaapkamer overnachten, maar moet je in een omgebouwd vliegtuig, hooibaal of oude schoolbus proberen te slapen. Wc-bezoek is moeilijk; soms is er zelfs een aangewezen plek waar de kleine boodschap mag en een andere wc waar de grote gedaan kan worden. Ook is er in geen enkele B&B in Nederland een slaapkamer te vinden waar er een handig plankje voor je toiletspullen in de badkamer is, want het ontbreken van dit plankje is hét centrale zeurpunt voor B&B-eigenaren die aan het eind van de aflevering elkaars nering moeten beoordelen.

Tot de andere zeurpunten behoort: er is geen goed zitje in de kamer - mensen zijn gek op een goed zitje -, er is geen goed haakje, er is geen goed lampje, er is geen goede spiegel, je moet vanuit bed te ver reiken naar het lichtknopje van het toch al niet goeie lampje, en de kleerhangertjes in de kledingkast zijn niet allemaal hetzelfde.

Samenvatting van de zeurpunten: er is altijd wat te zeuren.

Die zekerheid maakt Bed & Breakfast zo helend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden