Opinie

Beachvolleybal: krijgt Varenhorst last van zijn geweten?

Christiaan Varenhorst Beeld anp
Christiaan VarenhorstBeeld anp

Het is zaterdagmiddag in de Hofvijver in Den-Haag. De halve finale beachvolleybal gaat tussen de Brazilianen Hyden en Bourne en de Nederlanders Nummerdor en Varenhorst. Het publiek zorgt voor een oranjesfeer. De scheidsrechter is een Chinees. Het Nederlandse team heeft twee matchpunten bij 14-12 in de vierde set. De vorige set hebben ze ondanks drie matchpunten verloren. Wat gaat er in de hoofden van de spelers om?

Nederland serveert. Brazilië smasht tegen de vingertoppen van Varenhorst. De bal gaat uit. Het publiek juicht alsof Nederland het punt krijgt. Varenhorst steekt zijn armen omhoog. De scheidsrechter geeft het punt eerst aan Brazilië, maar verandert snel zijn beslissing en geeft het punt aan Nederland. Het publiek ontploft. De scheidsrechter gaat snel het trapje af, terwijl de hulpscheidsrechter met hem gaat praten. De Brazilianen zijn kwaad en spreken Varenhorst erop aan dat hij weet dat hij de bal heeft aangeraakt en het punt aan Brazilië moet worden gegeven. De herhaling laat duidelijk zien dat de bal tegen de vingertoppen van Varenhorst aankomt. Waarom verandert de scheidsrechter zijn beslissing? Wat gaat er door het hoofd en hart van Varenhorst en Nummerdor, wetende dat ze geen eerlijke winst hebben gehaald? Wat zijn de gevolgen?

Varenhorst beantwoordt in een interview aan de NOS direct na de finale een deel van deze vraag. Hij stelt daarin dat hij bewust toneel heeft gespeeld om de scheidsrechter te beïnvloeden en noemt het een 'slimmigheidje'. Want, zo legt hij uit, doordat hij bij andere beslissingen tegen hen niet heeft geprotesteerd, zou de scheidsrechter in belangrijke situaties geneigd kunnen zijn hem ten onrechte te geloven. 'Je moet het proberen' stelt hij met een glimlach op zijn gezicht, alsof hij iets goeds heeft gedaan. In zijn ogen heeft hij het spel slim gespeeld. Of dat ook werkelijk een rol heeft gespeeld bij de beslissing van de scheidsrechter weten we niet zeker, maar het is wel aannemelijk, zeker omdat ook het publiek reageert alsof Nederland het punt en dus de match heeft gewonnen.

Geweten

Hoe gaat het nu verder? In het voetbal krijgt iemand een gele kaart voor een Schwalbe of andere vormen van spelbederf. Misschien is het raadzaam in de toekomst ook gebruik te maken van een videoscheidsrechter, in combinatie met de mogelijkheid om enkele keren per set in beroep te gaan tegen een beslissing van de scheidsrechter.

Maar er is nog een aspect. Wat zal de invloed van het geweten van Varenhorst zijn op zijn prestatie in de finale? Ik ken iemand die na het onregelmatig winnen van een bosloop jarenlang gestopt is met hardlopen, vanwege schuldgevoel. Hoewel Varenhorst na afloop nog euforisch was over de overwinning en zijn vals spel goedpraatte, hoop ik van harte dat hij tot het besef zal komen dat hij echt verkeerd heeft gehandeld. Waarschijnlijk zal dat dan negatief gaan drukken op zijn prestaties in de finale, maar zal een gunstige uitwerking hebben op hem als persoon. Misschien dat Nummerdor hem kan helpen bij dat bewustwordingsproces.

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst treffen het Braziliaanse duo Pedro Salgado Collett Solberg en Evandro Goncalves Oliveira Junior tijdens de halve finale van het WK beachvolleybal op de Haagse Hofvijver. Beeld anp
Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst treffen het Braziliaanse duo Pedro Salgado Collett Solberg en Evandro Goncalves Oliveira Junior tijdens de halve finale van het WK beachvolleybal op de Haagse Hofvijver.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden