CommentaarNS-incident

Baudets NS-incident toont een onversneden racistische agenda

In Thierry Baudets bericht over Marokkanen ging heel wat meer mis dan een feitelijke onjuistheid.

Raoul du Pré
Thierry Baudet (FvD)  in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

In de week van de hervatting van het proces tegen Geert Wilders wegens diens ‘minder Marokkanen’-oproep, komt een tweede partijleider uit de hoek met een onversneden racistische agenda.

Veel aandacht gaat uit naar de vraag of Thierry Baudets ‘red dit land’-bericht over het gedrag van ‘vier Marokkanen in de trein’ wel feitelijk correct was. De NS haastte zich te zeggen dat het ging om controleurs tegen zwartrijders. Niet zij misdroegen zich, maar Baudets ‘dierbare vriendinnen’ die weigerden hun plaatsbewijs te laten zien. Maandag volgden Baudets halfslachtige excuses aan de NS. Hij uitte zich ‘te snel, te stevig’.

Dat is al wat, maar toch dient Forum voor Democratie nog lang door dit incident te worden achtervolgd. Want het is niet de feitelijke blunder waardoor Baudet zich liet kennen, maar zijn gretige, moedwillige intentie om een verondersteld voorval met een paar jongemannen te projecteren op een hele bevolkingsgroep. Inclusief de impliciete belofte dat hij het benoemde probleem wel even zal oplossen mits er genoeg mensen op hem stemmen. Wat is eigenlijk nog het verschil met Wilders’ haatzaaiende tekst over ‘minder Marokkanen’?

Het goede nieuws is dat het land massaal over Baudet heen valt. De grote, vaak stille meerderheid zendt net als bij Wilders in 2014 een duidelijke boodschap: hier zijn we in Nederland niet van gediend.

Destijds culmineerde die maatschappelijke reactie in een stroom van aangiften – de inleiding tot een proces dat weinig zoden aan de dijk zet. Politici klein proberen te krijgen in de rechtszaal schept ongewenste precedenten en heeft een averechts effect. Het is vele malen effectiever om dat in het stemhokje te doen.

En uiteraard in de Tweede Kamer, waar Baudet de verwachting koestert dat hij na de volgende verkiezingen mee gaat doen in een regering. Zolang de partijleider niet alleen de feiten maar ook de intentie van zijn bericht niet deemoedig heeft teruggenomen, zal elke fractie zich in de komende campagne moeten uitspreken over de vraag of met Forum voor Democratie na de volgende verkiezingen zonder scrupules kan worden samengewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden