Opinie

Baudets euroscepsis heeft plaatsgemaakt voor gefrustreerd seksisme

Misschien kan Thierry Baudet snel een vriendin vinden die hem op onderdanige toon zegt dat hij zichzelf belachelijk maakt.

Olga Kortz is schrijver
Thierry Baudet, afgelopen augustus. Beeld afp
Thierry Baudet, afgelopen augustus.Beeld afp

'Geen diersoort zo wreed als de jonge vrouw'. Ik las de zin, opgetekend door Thierry Baudet, publicist en sinds kort ook romancier. Zijn boek, over 'de wereld van professionele vrouwenversierders en gigolo's' is de slechtste imitatie van Michel Houellebecq waarover ik in tijden gehoord heb.

Ook nu kon ik de gedachte niet onderdrukken. Baudets column was de zoveelste poging zich als de populistische apostel van de Franse schrijver te manifesteren. Met alle genante gevolgen van dien. De Wereld Draait Door nodigde hem namelijk uit. Baudet mocht op nationale TV herhalen wat hij eerder al gesteld had in zijn stuk: vrouwenversiergoeroe Julien Blanc had 'volkomen gelijk'.

Een week daarvoor had ik gelezen over de methode van Blanc. Zo adviseerde Blanc zijn pupillen om vrouwen emotioneel afhankelijk te maken door ze eerst helemaal in te palmen, en vervolgens als vuil te behandelen. Te isoleren, en te manipuleren. Een andere, volgens Blanc zeer effectieve manier: het hoofd van de vrouw in je kruis duwen. Want: vrouwen willen geen lieve jongens, vrouwen willen slecht behandeld worden.

Puistige jongens met kleine piemels

Ook ik was geschokt. Ik ben op de hoogte van organisaties die versiercursussen aanbieden. Ik weet dat er veel puistige jongens met kleine piemels op deze wereld met hun ziel onder de arm lopen omdat ze geen idee hebben hoe ze een vrouw moeten aanspreken, laat staan versieren. Ik heb weleens items bekeken waar jongens door een trainer werden aangespoord op straat wildvreemde meisjes uit te nodigen voor een drankje. Als ik me niet vergis werd dit uitgezonden door BNN, de omroep van de twee tegenstanders van Baudet bij DWDD, Filemon Wesselink en Geraldine Kemper.

Ik moest altijd een beetje grinniken om het fenomeen. En ik dacht: als het helpt, als het op die manier de jongens aan de vrouw kan brengen, soit.

De misselijkmakende methode van Blanc werpt een andere kijk op deze organisaties en ik vraag me af wat hier aan de hand is. Is Blanc een geradicaliseerde goeroe? Heeft hij te veel naar Magnolia gekeken? ('Tame the cunt, respect the cock'). Had hij eigenlijk grove komiek willen worden maar had hij daar de ingangen niet voor? Ik heb er nog geen bevredigend antwoord op kunnen vinden.

Boekpromotie

Het zichzelf overschattende gestamel van Baudet maakte mij helaas niet wijzer. Baudet zegt, en nu parafraseer ik: 'Julien Blanc heeft aanhangers over de hele wereld, dus Julien Blanc heeft gelijk.'
Baudet haalt er verder nog de vroege rijping van meisjes ten opzichte van jongens bij, want daar zou het al misgaan, en hij herhaalt een paar keer wat voor monster de jonge vrouw is. (Geen groter monster dan de puberjongen, denk ik dan, of de Leidse corpsbal.) Waarom zegt Baudet dit? Is het boekpromotie? Te veel Magnolia gekeken? Is hij ontoerekeningsvatbaar? Een narcist? Alles wat ik hierboven schrijf?

Het sekse-argument, zoals Baudets ex-vriendin Bo van Houwelingen terecht al opmerkte, ook op The Post Online, gaat in ieder geval niet op. De jonge vrouw is niet per se wreder dan de jonge man. De formule van 'de wereld als markt en strijd' geldt, zegt Van Houwelingen terecht. Dat zou Baudet als Houellebecqvervalser toch moeten weten.

Baudets Islamfobie en Europascepsis heeft plaats gemaakt voor stupide, gefrustreerd, seksisme. Eigenlijk vind ik het lachwekkend. En onbegrijpelijk tegelijk. Ik heb nog niemand gesproken die vindt dat Baudet gelijk heeft, dus misschien moet Baudet, geheel corform zijn eigen logica, het podium ontnomen worden. Al is het maar ter zelfbescherming. Misschien kan hij snel een vriendin vinden die hem op onderdanige toon zegt dat hij zichzelf belachelijk maakt. Misschien zal ze haar hoofd daarvoor in Baudets kruis moeten laten duwen. Als ze mij belooft dat ze door zal bijten, zal ik haar niets verwijten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden