De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Baudet mag ons als vijand aanmerken, maar wij doen dat omgekeerd niet

null Beeld

Toen Thierry Baudet een jaar of vijf geleden nog zoekende was, heb ik niet gebruikgemaakt van zijn aanbod een column voor de Volkskrant te schrijven. Toen ik dat na zijn verkiezingszege aan een vriend vertelde, grapte die dat de Volkskrant nu zoiets was als de kunstacademie van Wenen, die begin 20ste eeuw de Tweede Wereldoorlog had kunnen voorkomen door een zekere beginnende schilder wel aan te nemen.

Nu is Baudet een politieke komeet en beticht hij journalisten ervan onze beschaving te ondermijnen. The New York Times beleeft door de aanvallen van de president een ‘Trump-bump’ in haar oplage. Dus u zult begrijpen dat onze hoop is gevestigd op een premierschap.

Zonder gekheid: Baudet mag ons als vijand aanmerken, wij doen dat omgekeerd niet. Een krant moet zich niet laten meezuigen in dat soort spelletjes, maar zichzelf blijven. Dat betekent bij ons vanaf het Baudet-begin: serieuze aandacht voor de politicus en zijn denkbeelden, en niet toegeven aan stemmen die zo iemand van de pagina’s willen weren. Vrijdag lieten we Baudet-kiezers uitleggen waarom ze hun stem aan hem gaven, zaterdag beschrijven we zijn campagne van binnenuit. Want het is onze eerste opgave deze politieke aardverschuiving te duiden. Wij scheiden dat van een andere taak van de krant: meningsvorming. In ons commentaar kon u lezen dat we ons serieus zorgen maken als een partij de grootste wordt die niet alleen doet alsof ingewikkelde problemen simpel kunnen worden opgelost, maar ook gevaarlijk inspeelt op xenofobe sentimenten en intolerantie tegenover andersdenkenden. Opinie betekent bij ons ook sinds jaar en dag scherpe meningen van anderen, en natuurlijk van onze columnisten en cartoonisten. Over Bas van der Schots prikkelende tekening ontstond rumoer. Zoals u bij de Ombudsman kunt lezen, berustte dat op een misverstand: de kist was die van de Utrecht-slachtoffers, niet die van Baudet. Ons gepolariseerde klimaat gaat ten koste van het gevoel voor ironie en subtiliteit. Kan Baudet met zijn liefde voor onze cultuur daar niet iets aan doen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden