ReactiesForum voor Democratie

‘Baudet een koningsdrama? Welnee.’ Dit schrijven onze lezers over het tumult bij Forum

Thierry Baudet is dinsdag opgestapt als partijvoorzitter van Forum voor Democratie. Eerder maakte Baudet bekend geen partijleider en lijsttrekker meer te zijn. Is een einde gekomen aan Baudets stormachtige, politieke carrière? Volkskrant-lezers reageren.

Redactie
Thierry Baudet (FvD) tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.  Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Thierry Baudet (FvD) tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer.Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Stralend

Natuurlijk gaat Thierry Baudet straks, voor de verkiezingen, hinten op voorkeursstemmen. Die man gaat zomaar niet opzij voor wie of wat dan ook. Nú even terugtreden en dan later met een stralend gezicht alles winnen.

Mieke Koenen, Nijmegen

Geniale zet

Ik krijg steeds meer het idee dat het een geniale zet van Thierry Baudet is. Eerst veel aandacht genereren via de slachtofferrol en daarna bij de verkiezingen via het lijstduwerschap zo veel voorkeurstemmen halen dat hij de partij weer helemaal naar zijn hand kan zetten.

Het benoemen van Joost Eerdmans als lijsttrekker zal dit alleen maar in de hand werken omdat deze totaal geen uitstraling heeft.

Albert Bakker, Amsterdam

Eerdmans

Wat is er toch aan de hand met Joost Eerdmans? Ik hoorde hem laatst bij Jinek zeggen dat veel mensen het Trump wel erg moeilijk maken en dat is niet eerlijk. Echt waar, dat zei hij.

Nu wedt hij weer op het verkeerde paard door zich aan te sluiten bij Forum voor (on)Democratie, de partij die ten onder gaat door de wanstaltige hoogmoed van de leider.

Is er dan niemand die Joost Eerdmans helpt zichzelf een beetje in bescherming te nemen?

Henk Hiemstra, Heerhugowaard

Toekomst

Misschien kan Henk Krol iets betekenen als lijsttrekker voor Forum voor

Democratie. Na zijn tumultueuze vertrek uit zijn Partij voor de Toekomst is hij wellicht toe aan een Partij zonder Toekomst.

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

Overzichtelijker

Is het nu echt exit Thierry Baudet? En zullen we hem in dat geval dan ook missen? Waarschijnlijk niet.

We hebben Geert Wilders nog, weliswaar zonder uil van Minerva en niet zo boreaal, maar met hem weet je tenminste waar je aan toe bent.

Overzichtelijker zo.

Marcel Souman, Bennekom

Lofprijzing

Geert Wilders prijst Thierry Baudet: ‘U heeft lef.’ Baudet stopt vanwege onvoldoende afstand nemen van anti-semitisme, homofobie en racisme in zijn Forum voor Democratie. Wat zegt deze lofprijzing dan over de one-man-partij van Wilders?

Chretien Cuijpers, Apeldoorn

Trump

Thierry Baudet is de Donald Trump van Nederland. Niemand weet wat waar is en wie er ooit zal winnen.

Zeker is dat de vaderlandse politiek de grote verliezer is.

Arjen Boswijk, Groningen

Koningsdrama

Koningsdrama by media. Wat zal Thierry Baudet genoten hebben van de Volkskrant: ‘Plots vertrek Baudet stort Forum in chaos’, ‘Ultiem offer voor de secondant’, ‘De vriend en vertrouweling die Baudet ten val bracht’. Deze krantenkoppen maken een koningsdrama van een kwestie die vooral stinkt naar riool. Hoe anders kan het ook: ‘Forum blijkt van bordkarton’, ‘Baudet lijsttrekker af na tegenwind’, ‘Omvolkingstheoloog sleept Baudet mee in val’.

Gerard Mensink, Vleuten

Lachen

Hoe onverwacht: herrie binnen Forum voor Democratie. Thierry Baudet stapt op als lijsttrekker en partijvoorzitter; hij doet niet mee aan ‘trial by media’. De Uil van Minerva valt van zijn tak van het lachen.

Frank Laan, Amsterdam

Uilskuikens

De Uil van Minerva is uitgevlogen en brengt Uilskuikens voort.

Joop Luk, Wassenaar

Droom

De opvattingen van Thierry Baudet en Freek Jansen (ex-jongerenvoorzitter JFVD) doen mij denken aan die van de NSB in haar beginjaren. In deze periode was deze nog niet uitgesproken antisemitisch. Dat kwam later onder invloed van het Duitse nationaal-socialisme.

De NSB propageerde een fel blank nationalisme. In haar geschiedbetrachting sloeg zij de 19de eeuw over, met daarin de opkomst van de parlementaire democratie, de constitutionele monarchie en vooral van de emancipatiebewegingen (binnen het kader van die uitdijende parlementaire democratie: liberale burgers, socialistische arbeiders, protestantse kleine luyden, vrouwen, katholieken). De NSB verlangde terug naar een gedroomd, geïdealiseerd, glorieus verleden (de ‘Gouden Eeuw’, de ‘VOC-mentaliteit’).

Ook Baudet fantaseert over een verleden, dat vooraf ging aan de vermaledijde 19de eeuw, met in die glorietijd de veronderstelde duidelijke (gezags) verhoudingen, tussen heer en knecht, tussen man en vrouw, ouder en kind, tussen heerser en ondergeschikte, tussen wit en zwart.

Het is een jongensdroom die een nachtmerrie voor velen kan worden.

Henk Swart, Zalk

N.B.: Onder een eerdere versie van deze brief stond per ongeluk de niet-bestaande woonplaats 'Zwalk'. Dat moest natuurlijk Zalk zijn.

Onderschat

Baudet heeft twee dingen onderschat: ten eerste functioneert de journalistiek nog goed als vierde macht in de Nederlandse democratie. Daarnaast zijn een heleboel Nederlanders, waaronder ook partijgenoten, die vinden dat er geen enkele context te bedenken is waarin het gebruik van de gewraakte passages in het app-verkeer te rechtvaardigen is.

Laurens van der Meer, Nijmegen

Lees ook

Ook FvD-senator Cliteur legt taken neer, Nanninga haalt hard uit naar Baudet
Forum voor Democratie-senator Paul Cliteur legt zijn taken neer. Eerder op dinsdag gaf Kamerlid Theo Hiddema ook aan dat hij vertrekt. Senator en gemeenteraadslid Annabel Nanninga blijft bij de partij, maar haalt in een open brief wel hard uit naar Thierry Baudet en eist verandering.

Ravage bij Forum is amper nog te overzien
Na een halve week van opstand en machtsstrijd ligt Forum voor Democratie op apegapen. Theo Hiddema vertrokken, Thierry Baudet op een zijspoor, aanhoudende verdeeldheid. ‘Het ziet er donker uit.’

Joost Eerdmans: felle debater die klaarstaat om erfenis Pim Fortuyn veilig te stellen via FvD
Joost Eerdmans is ‘beschikbaar’ als lijsttrekker van Forum voor Democratie. Dat komt goed uit, want de Pim Fortuyn-adept en voormalig wethouder van Rotterdam zou die lijsttrekkersverkiezing straks zomaar eens naar zijn hand kunnen zetten.

Freek Jansen, de vriend en vertrouweling die Baudet ten val bracht
Freek Jansen was de spraakmakende voorzitter van de jongerenclub van Forum voor Democratie. Maar bovenal is hij vriend, adviseur en vertrouweling van Thierry Baudet. Maandag werd hij ook degene die Baudet onbedoeld ten val bracht.

Baudet stapt op als lijsttrekker: ultiem offer voor de secondant
Na het terugtreden van Thierry Baudet als partijleider is één ding duidelijk: het Forum voor Democratie van vóór maandagavond bestaat niet meer. Het is de uitkomst van een richtingenstrijd. Maar waarom heeft Baudet de radicale stap gezet?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden