ColumnLoes Reijmer

Baudet bedonderde de Tweede Kamer met misleidende data (en we haalden onze schouders op)

null Beeld
Loes Reijmer

Zou hij ermee wegkomen? Het viel te proberen. Dat leugentje over zijn ‘dierbare vriendinnen’ die in de trein werden lastiggevallen door ‘vier Marokkanen’ was hem ook niet lang nagedragen. Het hád toch waar kunnen zijn? Nou dan.

Grafieken. Hij had het afgekeken van zijn grote voorbeeld aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Die begon vorige maand in het gesprek met die irritante Axios-interviewer ook plotseling met uitgeprinte diagrammen te zwaaien. Er klopte niets van zijn uitleg, maar dat gaf niet. Al die lijntjes en staafjes zien er al snel interessant uit, punt.

Goed idee van confrère Theo om hier en daar nog even aan de y-as te sleutelen. En om alleen de instroom van immigranten mee te nemen, niet de mensen die ook weer zijn vertrokken. Kijk dan, zou hij zometeen bij de Algemene Politieke Beschouwingen kunnen zeggen, al die lijnen gaan pijlsnel omhoog. Meer immigranten van niet-westerse komaf, meer woningnood, meer uitkeringen en meer verkrachtingen. Toeval? Natuurlijk niet. Om het verband te suggereren hoefde hij alleen maar de geprinte A3’tjes achter elkaar omhoog te houden, bijeen onder het kopje massa-immigratie. ‘Het aantal verkrachtingen is bijna verdubbeld’, zei hij eenmaal achter het spreekgestoelte, en liet even een betekenisvolle stilte vallen.

Ugh, nu niet denken aan de betweterige stagiair die er in de fractiekamer op wees dat dit laatste verband er helemaal niet is. Dat niets erop duidt dat de grote toename in bij de politie geregistreerde verkrachtingen wordt veroorzaakt door immigratie.

De betweterige stagiair had zelfs De Groene Amsterdammer erbij gepakt, dat linkse grachtengordelvod. Daarin stond inderdaad dat het aantal geregistreerde verkrachtingen bijna was verdubbeld in de afgelopen zeven jaar, maar dat de groei volgens deskundigen niet werd veroorzaakt door een toename van seksueel geweld. Onder invloed van #MeToo stappen slachtoffers sneller naar de politie, de meldingsbereidheid is gewoon hoger. Geen reden tot paniek dus, de politie juichte de ontwikkeling zelfs toe. Ach ja, wat maakte het uit. Weinig is zo krachtig als het angstbeeld van een massa bruine testosteronbommen die rovend en verkrachtend over het oude continent trekt. (Note to self: vanavond nog in de Forum-groepsapp naar de betweterige stagiair sturen dat hij beter bij D66 kan gaan werken.)

Hij tuurde de Tweede Kamer in. Jesse, Rob, Lilian, Gert-Jan, allemaal hingen ze murw in de bankjes na bijna veertien uur vergaderen. Klaas volgde op Twitter de ophef over zijn witte sneakers, iets waarover het ook in de talkshows nog veel zou gaan. Op de perstribune werd allang niet meer driftig meegetikt, iemand rekte zich uit en nam een laatste slokje koffie. Toen Trump vier jaar geleden Mexicanen verkrachters noemde, reageerde de wereld nog geschokt, herinnerde hij zich. Zelfs in dit land hadden naïeve gutmenschen zich erover opgewonden. Maar hier stond hij, een Nederlands volksvertegenwoordiger, tijdens het belangrijkste debat van het jaar, ongehinderd immigranten in verband te brengen met seksueel geweld. Het werkte eigenlijk wel lekker, die zweem van wetenschappelijkheid met geprinte blaadjes vol misleidende statistiek.

En hij kwam ermee weg, bleek de volgende dag. Media berichtten over ‘de ravage’ die de premier volgens hem had aangericht, over de spannende verkiezingsstrijd tussen hem en Geert die eraan ging komen. Zelfs de ijverige factcheckers van NRC hadden niet de moeite genomen zijn statistische huisvlijt te onderzoeken. Er was weer een grens overschreden, dat wist hij ook wel, maar iedereen had besloten het niet op te merken. Behalve zijn rechts-radicale fans natuurlijk. Die hadden het hondenfluitje gehoord, luid en duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden