ColumnJoost Zaat

Bange, door de overheid verlaten zorgverleners zorgen door

null Beeld
Joost Zaat

Het regionale coronacrisisteam stuurde een nieuwsbrief. Ze zoeken een huisarts voor een covidafdeling in een verpleeghuis. Mijn handen jeuken. Ik ben al halverwege een mailtje als voorzichtigheid begint te knagen. Een weekje eerder stond er in deze krant een ontroerend artikel over een specialist ouderengeneeskunde in datzelfde verpleeghuis. Gepensioneerd, toch aan het werk in de eerst golf en een paar weken later dood door covid-19. Pas stierven twee huisartsen, een jongere en even oude collega, door covid. Mijn coronavrees neemt langzaam toe terwijl ik die in de eerste golf nauwelijks had.

In absolute zin is mijn kans op besmetting klein maar zeker niet denkbeeldig. Als ik naar mogelijke coronapatiënten moet, hijs ik me in jas, spatbril, handschoenen en FFP2-masker. Pas was ik die bril vergeten. Dilemma, terug of mijn gewone brilletje maar als bescherming zien? Ik hang over mensen die plotsklaps kuchen, kijk in een keel van iemand die eigenlijk voor zijn knie komt maar ook keelpijn heeft. En soms vertelt iemand doodleuk dat zijn partner ’s morgens een positieve uitslag heeft gehad. Mijn illegale/onverzekerbare patiënten worstelen met hun afzakkende kapjes. Mijn eigen maskertje zakte in dat spreekuur steeds af, nu snijden de elastiekjes van een FFP2-masker daarom in mijn oren.

Al decennia hebben huisdokters niet meer te maken met een aandoening die ook hen kan treffen. Zomaar, omdat ze zorg verlenen. Juist omdat het zo eindeloos lang duurt en virusvooruitzichten somber blijven, sluipt angst de gelederen binnen. Dat is een van de vele redenen waarom huisartsen aandrongen om, net als andere zorgverleners in de acute zorg, snel gevaccineerd te worden. De 30 duizend ziekenhuis- en ambulancemedewerkers zijn inmiddels gevaccineerd; geen enkele huisdokter kreeg al een prik. VWS kwam zijn belofte tot vaccineren niet na en dat leidde tot een week slaande ruzie met de huisartsen. Die moesten tot afgelopen maandagavond bij de opperchef corona smeken, want 12 duizend huisdokters hebben nu eenmaal minder lobbymacht dan één Diederik Gommers. Die kon die vaccinatie voor zijn clubje in een weekendje regelen.

Maar als ik uitzoom, vind ik het nog veel erger dat pas deze week, weken na het eerste Gezondheidsraad-advies, de eerste kwetsbare mens zo’n vaccin krijgt. Het snelle ‘ondernemende Nederland’ van VVD en CDA is echt het vaccinatiesukkeltje van Europa. Stop eindelijk eens met geklungel, gedraal en getreuzel. Ent ouderen en gehandicapten als de wiedeweerga in. Dan zijn hulpverleners vanzelf al beter beschermd. Oh ja, geef ze intussen wel even de goeie mondkapjes.

Als ik nog verder uitzoom, vraag ik me trouwens af of het ethisch verantwoord is dat de EU de halvejaarproductie van Pfizer opkoopt. Zuidoost-Azië en Afrika kunnen zo pas over twee jaar beginnen.

Mijn lief zegt dat ik niet alles moet willen oplossen. Ze heeft gelijk, dus ik mail zonder dat zij het weet, pas een paar dagen later naar het verpleeghuis. Als antwoord krijg ik een aardig mailtje terug dat mijn aanbod op mijn leeftijd niet zo verstandig is en dat ze voldoende huisdokters hebben gevonden.

Joost Zaat is huisarts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden