Opinie

Balkenendenorm, zeg dat nooit meer

In de luwte van alle post-verkiezingsanalysen werd bekend dat oud-premier Jan Peter Balkenende een nieuw bijbaantje krijgt: commissaris bij ING á euro 114.000 per jaar.

Bertho Nieboer en Huissen
Premier Kok overhandigt de sleutel van het Torentje aan premier Balkenende in 2002 Beeld anp
Premier Kok overhandigt de sleutel van het Torentje aan premier Balkenende in 2002Beeld anp

Nadat eerder Wim Kok hem al voorging, die nu volgens de Financiële Telegraaf bij de China Construction Bank euro 4700 per vergadering opstrijkt, kan ook Balkenende bijgeschreven worden aan het lijstje oud-politici dat het opvanghuis ING binnenkomt.

De Volkskrant noemde deze benoeming in de kop pikant (sic). In 2004 gaf Balkenende Wim Kok forse kritiek nadat de laatste had ingestemd met een significante verhoging van het salaris van de ING-top. Nadat Balkenende in 2006 zijn naam verbond aan de norm die stelt dat openbare bestuurders in Nederland niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris, lijkt me dat met deze benoeming de term "Balkenendenorm" geïmplodeerd is en zal moeten verdwijnen uit het spraakgebruik.

Deze norm kan namelijk niet los worden gezien van de ermee samenhangende ethische waarden. Wel kan deze term ons helpen herinneren aan het adagium dat het met integriteit en zelfreflectie net is als met zuurstof: hoe hoger je komt, hoe minder er van is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden