Balkenende, maak de draai!

Het net rond premier Balkenende sluit zich.

de Haagse redactie

Het lijkt niet lang meer te duren voor een parlementair onderzoek naar de Nederlandse politieke steun aan de oorlog in Irak een feit is. Of het de Eerste Kamer is die een onderzoek gaat doen of de Tweede Kamer, in beide gevallen moet Balkenende met de billen bloot.
Het kan raar lopen.

'Irak'

Ondanks de vredesprotesten in 2003 leken lange tijd weinig kiezers naar een parlementair onderzoek te kraaien. PvdA-leider Wouter Bos maakte bij de kabinetsformatie de inschatting dat hij in de onderhandelingen met het CDA beter euro’s kon regelen voor het onderwijs, de wijken en de zorg, dan een onderzoek naar ‘Irak’.

Daar immers hadden de mensen in het land een stuk meer aan. Bos nam genoegen met de garantie dat Nederland nooit meer zonder steun van de VN-Veiligheidsraad een oorlog in zou ‘rommelen’.

Linkse media

De kiezer leek het lange tijd met Bos eens. In Den Haag werd weliswaar de vloer aangeveegd met de ‘gebroken verkiezingsbelofte’. Maar het waren vooral de linkse media die het hem aanrekenden. De gemiddelde burger liep er niet warm voor.

Inmiddels is de situatie drastisch gewijzigd. Door onhandig optreden van Balkenende, en telkens weer in de media opduikende geheime documenten, vindt inmiddels tweederde van de Nederlanders dat er een Irak-onderzoek moet komen.

Bijna 20 procent is door de ophef van de laatste maanden van mening veranderd, peilde Maurice de Hond deze week in opdracht van Pauw en Witteman.

De PvdA heeft zich op tijd uit het nauw gemanoeuvreerd. Enerzijds doordat PvdA-senator Klaas de Vries al tijden voor een onderzoek ijvert. Anderzijds doordat Bos, met de handen gebonden vanwege de coalitieafspraken, onlangs beloofde het bij een volgende kabinetsformatie wéér te proberen.

Argwaan

De klappen zijn nu voor Balkenende en het CDA. De premier wekt argwaan bij de kiezer door ijzerenheinig vast te houden aan de afspraken. Wie zich zo hard tegen een onderzoek verzet, heeft iets te verbergen, is het idee.

Tweederde van de ondervraagden bij De Hond noemt Balkenendes houding schadelijk voor het CDA.
Als Balkenende er echt van overtuigd is dat er bij een onderzoek niets nieuws boven water komt, kan hij de draai maar beter maken.

Yvonne Doorduyn

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden