Commentaarbabyboomers

Babyboomers zouden niet verbaasd moeten zijn dat ze worden weggezet als falende generatie

Jongeren van nu spelen het spel dat de babyboomers destijds speelden met de ouderen van hun tijd.

Anne Bancroft en Dustin Hoffman in The Graduate.Beeld Filmbeeld

‘Don’t trust anyone over thirty’ was in de jaren zestig van de vorige eeuw een gevleugelde kreet binnen de Amerikaanse New Left-beweging – een ideologische speelwei van progressieve babyboomers. In deze woorden lag ook de beperkte houdbaarheid besloten van de beweging zelf. Ouder worden – ofwel: de leeftijdsgrens van 30 overschrijden – zou gepaard gaan met het verlies van mooie idealen en met de aanvaarding van de normen en waarden van de oudere generatie. Aan dit krachtenspel stond Benjamin Braddock, vertolkt door Dustin Hoffman, bloot in The Graduate – de film die zo mooi uitdrukking geeft aan de tijdgeest van de jaren zestig.

Babyboomers zouden dus niet verbaasd, laat staan verontwaardigd moeten zijn over het feit dat ze ruim vijftig jaar na hun eigen glorietijd worden weggezet als een falende generatie die de jongeren van nu niet zo veel meer te melden heeft. Dat was de lading van het terloopse ‘OK boomer’ waarmee de Nieuw-Zeelandse parlementariër Chlöe Swarbrick (toen 25) tijdens een rede reageerde op een interruptie van een oudere collega: jouw generatie is nu wel genoeg aan het woord geweest. Eigenlijk waren de babyboomers haar zelf al voorgegaan met hun opvatting dat de geloofwaardigheid van mensen afneemt naarmate ze ouder worden.

Speelsheid

De jongeren van nu spelen het spel dat de babyboomers destijds zelf speelden met de ouderen van hun tijd. Zij het dat nogal wat is af te dingen op de speelsheid waarop de boomers zich nu vaak laten voorstaan. Hun generatieconflict was een snoeihard ideologisch gevecht waarbij ze weinig consideratie toonden met de oudere generaties – kinderen van de oorlog en de Grote Depressie. En welbeschouwd, hebben de jongeren van nu meer redenen om zich over de nalatigheid van ouderen te beklagen dan de jongeren van de jaren zestig – die volop de vruchten van de wederopbouw hebben kunnen plukken.

Natuurlijk profiteren de generaties X, Y en Z volop van de nalatenschap van boomers in de sfeer van de persoonlijke vrijheid: de abortus- en euthanasiewetten, het homohuwelijk en de emancipatie van lhbti’ers (al hebben ze verzuimd daar een welluidender verzamelnaam voor te verzinnen). Maar veel van de problemen waarmee de jongeren van nu zich geconfronteerd zien, zijn ontstaan of verergerd in de tijd waarin de babyboomers het voor het zeggen hadden. De boomers kunnen weliswaar niet voor al die problemen verantwoordelijk worden gesteld, ze hebben evenmin hun ­urgentie onderkend.

Visionair

Al vanaf de vroege jaren zeventig waren er voldoende (geopolitieke) redenen om de afhankelijkheid van minerale brandstoffen te verminderen. De lage olie- en gasprijzen hebben de toenmalige machthebbers er echter van weerhouden een visionaire energiepolitiek te voeren. Dezelfde machthebbers zijn een migratie- en integratiepolitiek lange tijd angstvallig uit de weg gegaan – om vervolgens te worden overrompeld door de frustratie bij veel Nederlanders die hiervan het gevolg was.

Tot de bevrijding die de babyboomers organiseerden, behoorde ook de secularisering – het proces van ontkerkelijking. Eenmaal verlost van de knellende geloofszekerheden, kon de babyboomer zijn zelfontplooiing ter hand nemen. Daarmee kon echter niet het vacuüm worden opgevuld dat de kerken hebben nagelaten. De babyboomers en hun nazaten leven in geestelijke schraalheid te midden van materiële weelde.

De generatie die haar identiteit aan een progressief idealisme heeft ontleend, heeft de samenleving niet kunnen ­behoeden voor hedonisme en het georganiseerde wantrouwen waarvan de wijd vertakte wet- en regelgeving getuigt. Het is de boomers allemaal niet aan te rekenen. Maar enige bescheidenheid past hun wel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden