opinie wetsvoorstel boete bij discriminatie sollicitanten

Baandiscriminatie: bij VVD dringt door dat werkgevers plichten hebben

Tijdens de viering van het 75 jarig bestaan van Philips in 1966 gaat Frits Philips op de schouders van werknemers. Beeld ANP

Er zitten haken en ogen aan het voorstel boetes uit te delen aan bedrijven die sollicitanten discrimineren.

Tot 4 november mag iedereen reageren op een wetsvoorstel van het kabinet om werkgevers en uitzendbureaus die discrimineren bij het vervullen van vacatures, te beboeten. De boete is maximaal 4.500 euro, maar belangrijker: de straf wordt publiekelijk bekendgemaakt. Bedrijven die sollicitanten geen gelijke kans bieden, bijvoorbeeld wegens hun migratie-achtergrond, worden zo aan de schandpaal genageld. In tijden van zich razendsnel verspreidende berichten via sociale media zal die naming-and-shaming schadelijker zijn dan de bescheiden boete.

Het voorstel van VVD’er Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken, tekent de nieuwe koers van de VVD. Partijleider en premier Mark Rutte vond tot enkele jaren geleden nog dat ‘Mohammed of Fatima zich maar moeten invechten’ als ze door hun migrantie-achtergrond moeilijker aan een baan komen. Vaker solliciteren en met de vuist op tafel slaan, was Rutte’s recept. Dat dit op zijn minst naïef was, erkent zijn derde kabinet nu met Van Arks wetsvoorstel.

Recentelijk haalde de VVD-fractieleider in de Tweede ­Kamer Klaas Dijkhoff herinneringen op aan de manier waarop Philips vroeger zorgde voor een goed leven voor zijn medewerkers en hun gezinnen. Tot Dijkhoffs treurnis bestaan zulke bedrijven niet meer. In plaats daarvan verdedigt Philips-topman Frans van Houten zijn salaris dat het 68-voudige is van een doorsnee-Philips-werknemer.

De VVD benadrukt nu dat tegenover de geleverde arbeid van werknemers, plichten staan van werkgevers zoals goede arbeidsomstandigheden en kansengelijkheid. Dat is niet vanzelf geregeld als de markt de vrije hand heeft.

Het boetevoorstel van Van Ark is daarbij een kleine stap met haken en ogen. Voordat de naam van een beboet bedrijf publiek kan worden gemaakt, moet discriminatie ondubbelzinnig vaststaan. De bewijslast daarvoor is lastig, gesteld dat de sollicitatiediscriminatie überhaupt wordt opgemerkt. De Arbeidsinspectie van Van Arks ministerie krijgt de taak overtredingen op te sporen. Die inspectie heeft echter extra mensen en dus geld nodig voor die handhavingstaak. Wil het kabinet serieus werk maken van discriminatiebestrijding bij solliciteren, dan moet Van Arks voorstel vergezeld gaan van een substantieel bedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden