Opinie

Ayaan Hirsi Ali: 'Welke groep leiders spreekt namens de islam?'

'Alle moslims gelijkstellen met terrorisme is stupide en verkeerd. Erkennen dat er een verband is tussen de islam en terreur is echter passend en noodzakelijk. Natúúrlijk heeft een terrorist die zich op Allah beroept wel iets met de islam te maken', schrijft Ayaan Hirsi Ali.

Ayaan Hirsi Ali is onderzoeker bij het Belfer Center en het American Enterprise Instituut.Beeld epa

Ik heb dit eerder gezien. Een moslimterrorist vermoordt in het Westen een niet-islamitische burger en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap haasten zich om ieder verband met zichzelf en hun geloof te ontkennen. Nadat de Britse soldaat Lee Rigby vorige week in de zuid-Londense wijk Woolwich met hakmessen om het leven was gebracht, stond Julie Siddiqi als vertegenwoordiger van de Islamic Society of Britain al snel bij de microfoons om te verklaren dat alle goede moslims 'doodziek' waren van deze aanval, 'net als iedereen'.

Dit gebeurt iedere keer weer. Moslimmannen in pak met das of vrouwen met stijlvolle hoofddoeken worden erop uitgestuurd om de wereld te verzekeren dat zulke aanvallen niet bij de echte islam horen en dat het hier gaat om ontsporing en ontaarding van het ware geloof.

Ware geloof

Wat moeten we dan denken van Omar Bakri? Ook hij claimt namens het ware geloof te spreken, hoewel hij vorige week niet in Engeland voor de camera's kon verschijnen omdat Al-Muhajiroun, de islamistische groep waarvan hij de oprichter is, in 2010 in Groot-Brittannië verboden is. Daarom stond hij de media te woord in Tripoli in het noorden van Libanon, waar hij tegenwoordig woont.

Michael Adebolajo - de voor de moord in Woolwich aangeklaagde dader die op een ter plekke gemaakte opname te zien en te horen was, met een hakmes in zijn bebloede handen - was tien jaar geleden een leerling van Bakri, voordat diens groep verboden werd. 'Een rustige man, heel verlegen, die veel vragen stelde over de islam', herinnerde Bakri zich vorige week. De leraar vond dat je in de gruwelijke video goed kon zien hoe ver zijn timide leerling het had geschopt: 'Vastberaden, heldhaftig, dapper. Hij rende niet weg.'

Bakri zei ook tegen de pers: 'De Profeet heeft gezegd dat een ongelovige en degene die hem heeft gedood elkaar niet in de hel zullen tegenkomen. Dat is een prachtig gezegde. Moge God [Adebolajo] voor zijn daden belonen. (...) Ik vind dit geen misdaad, vanuit de islam bezien.'

De vraag die op dit moment in de geschiedenis moet worden beantwoord, is helder: welke groep leiders spreekt namens de islam? De officieel erkende woordvoerder van de 'moslimgemeenschap'? Of de bezeten straatpredikers van de politieke islam die de moordenaars indoctrineren, aanmoedigen en opleiden en vervolgens hun zegen geven aan het bloedvergieten?

Web-jihadisten

Ook in Amerika is dit een urgente vraag. Wie spreekt er namens de islam? De Council on American-Islamic Relations, de grootste islamitische burgerrechtenorganisatie? Of een van de vele op het web opererende jihadisten die het werk hebben overgenomen van wijlen Anwar al-Awlaki, de in Amerika geboren ronselaar voor Al Qaida?

Er zijn mensen die zelfs niet willen toegeven dat dit de vraag is die iedereen bezighoudt. Gezien de lange reeks van islamistische aanvallen - van de 9/11-nachtmerrie in de VS en de bomaanslagen in Londen op 7 juli 2005 tot en met de slachtpartijen in Fort Hood in Texas in 2009, bij de marathon in Boston vorige maand en nu in Woolwich - is het verbazingwekkend dat sommige mensen blijven ontkennen dat er enig verband is tussen de islam en terrorisme.

Vorige week moest de politiek redacteur van de BBC Nick Robinson excuses maken omdat hij in een uitzending direct nadat het nieuws uit Woolwich bekend werd, had gezegd dat de mannen die Rigby hadden vermoord 'er uitzagen als moslims'.

Boetekleed

Memo aan de BBC: de moordenaars schreeuwden 'Allahu akbar' terwijl ze toesloegen. Toen het echter klachten begon te regenen bij de BBC over de woordkeus van Robinson, zag hij zich genoodzaakt het boetekleed aan te trekken. Je kunt je alleen maar verbazen over mensen die zo overgevoelig zijn als het gaat om het beschermen van de reputatie van de islam en tegelijkertijd zo totaal ongevoelig als het gaat om een moord die expliciet in naam van de islam is begaan.

Het was fijn om in de nasleep van de bomaanslag in Boston en de moordaanslag in Woolwich moslimwoordvoerders hun afschuw en medeleven te horen uitspreken, maar iets meer is dringend nodig: waarachtige erkenning van het probleem met de islam.

Moslimleiders zouden zich moeten afvragen hoe ze zich nu precies verhouden tot een politieke beweging die jonge mannen aanmoedigt om te moorden en te verminken op grond van een religieuze overtuiging. Denk aan de gebroeders Tsarnajev en hoe zij de chaos die ze in Boston hadden aangericht rechtvaardigden. Denk eens zorgvuldig na over wat Michael Adebojalo vorige week zei, zijn handen rood van het bloed: 'Wij zweren bij de almachtige Allah dat we jullie altijd zullen bestrijden. De enige reden waarom we dit hebben gedaan, is dat er elke dag moslims sterven.'

Mijn vriend, de Nederlandse filmmaker Theo van Gogh, is in 2004 vermoord omdat hij zich niet respectvol genoeg gedroeg tegenover de islam. In de rechtszaal keek de moordenaar Theo's moeder aan en zei: 'Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen medeleven voor u voel. Ik voel uw verdriet niet. (...) Ik voel geen medeleven voor u, want u bent een ongelovige.'

Maar na bijna een decennium van dergelijke retoriek van islamisten over de hele wereld, plaatste de Guardian toch nog een kop boven een artikel met een citaat van een Londense moslim: 'Deze zielige idioten hebben niets met de islam te maken.' Goh. Echt niet?

Stupide

Natuurlijk bestaat de overgrote meerderheid van de moslims niet uit terroristen of sympathisanten van terrorisme. Alle moslims gelijkstellen met terrorisme is stupide en verkeerd. Erkennen dat er een verband is tussen de islam en terreur is echter passend en noodzakelijk.

Aan weerskanten van de Atlantische Oceaan hebben politici, academici en de media zich ongelooflijk terughoudend opgesteld, terwijl de islamistische terreuraanslagen onophoudelijk doorgaan. Toen president Obama zich voor het eerst uitsprak over de bommen in Boston, noemde hij de islam zelfs helemaal niet. Vorige week hebben premier David Cameron en burgemeester van Londen Boris Johnson bij herhaling de geruststellende uitspraken van moslimleiders aangehaald die erop neerkomen dat de moord op Lee Rigby niets met de islam te maken heeft.

Veel gewone mensen die dergelijke uitspraken horen krabben zich verbijsterd op het hoofd. Een moordenaar doodt een jonge vader onder het uitroepen van 'Allahu akbar' en dat heeft niets met de islam te maken?

Ik neem het de westerse leiders niet kwalijk. Die doen hun best om te voorkomen dat het vertrouwen tussen de meerderheid van de bevolking en moslimminderheden compleet in rook opgaat.

Wel kwalijk

Maar ik neem het de moslimleiders wel kwalijk. Het wordt tijd dat zij met geloofwaardiger discussiepunten komen. Hun gemeenschappen hebben een ernstig probleem. Jonge mensen, van wie sommigen niet als moslim geboren zijn, worden door predikers met simpele islamitische geschriften opgehitst en voor de jihad geronseld door radicale imams die zich voordoen als legitieme moslimgeestelijken.

Ik vraag me af wat er zou gebeuren als moslimleiders als Julie Siddiqi een volhardende publiekscampagne zouden beginnen om de islamistische pleitbezorgers van chaos en moord te schande te maken.

Dus niet alleen maar de gebruikelijke klaagzang na weer een gruwelijke aanslag, maar een voortdurende, in het oog springende inspanning om de wereld te laten zien dat de predikers van haat niet legitiem zijn. Dan zouden claims over het 'geloof van de vrede' een stuk geloofwaardiger klinken als de volgende fanatiekeling het volgende slachtoffer van de politieke islam heeft vermoord.

Dit artikel verscheen eender in The Wall Street Journal. Vertaling: Leo Reijnen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden