OpinieLezersbrieven

‘Autobiografie’ Hitler is wel betwist

Hitler op de herdenking van de Bierkellerputsch, 9 november 1941. Beeld Berliner Verlag/Archiv
Hitler op de herdenking van de Bierkellerputsch, 9 november 1941.Beeld Berliner Verlag/Archiv

De Volkskrant berichtte op zaterdag 25 augustus over de autobiografie Adolf Hitler, zijn leven, zijn redevoeringen uit 1923. De Duitse historicus Thomas Weber zou ontdekt hebben dat het werk door Adolf Hitler geschreven zou zijn, een ontdekking die volgens de Volkskrant niet wordt betwist.

Nu is het betreffende boekje biografie noch autobiografie — daarvoor bevat het te weinig informatie over het leven van Hitler. Ook is Webers ontdekking wel degelijk omstreden. The New York Times en Die Welt berichtten al in 2016 over de kritiek op Webers claim.

De bewijsvoering die Weber opvoert is namelijk te mager: hij baseert zich deels op een ‘beëdigde’ naoorlogse verklaring. In het lopende onderzoek naar het vervalsingencircuit rond Hitler ben ik regelmatig ‘beëdigde verklaringen’ tegengekomen. Wat dat zijn? Verklaringen die aan een notaris getoond worden. Die stelt vast dat degene die de verklaring afgelegd en ondertekend heeft, dezelfde persoon is als degene die voor hem staat. Dat schrijft de notaris op zo’n document, hij plaatst een paar stempels en c’est ça. Zo’n ‘beëdiging’ zegt absoluut niets over de inhoud of waarheid van de afgelegde verklaring.

Ook vond hij overeenkomsten tussen het boekje uit 1923 en Mein Kampf uit 1925. Overeenkomsten die helemaal niets meer bewijzen dan dat Hitler het werk uit 1923 gebruikt heeft bij het schrijven/dicteren van Mein Kampf.

Al sinds het moment van verschijning in 1923 is duidelijk dat Hitler de uitgave geautoriseerd heeft en dat het om niets meer en niets minder gaat dan een propagandageschrift. Het is in zijn soort een uiterst informatief document, maar het is te betreuren dat Weber de blik op dat geschrift vertroebelt met een sensationele en niet waterdicht te onderbouwen claim.

Bart F.M .Droog, Eenrum

Marokko of Oranje

De ophef over de (vrije) keuze van Ajax-voetballer Noussair Mazraoui om voor het Marokkaanse elftal uit te komen, is misplaatst. Wat is dat voor een aan patriottisme grenzende hebzucht, dat hij voor Nederland dient aan te treden?

Wij moeten hem juist aanmoedigen en het toejuichen dat hij zijn kwaliteiten in dienst stelt van zijn andere thuisland. Dat zou ons sieren.

Marokko heeft hem veel harder nodig om zich in positieve zin op het wereldtoneel te manifesteren. Nederland redt zich wel zonder Mazraoui. En Mazraoui redt zich wel zonder het Nederlands elftal.

Abram Blaak, Hoogezand

Noussair Mazraoui (achter) zondag in de gewonnen wedstrijd van Ajax tegen Vitesse. Beeld ANP
Noussair Mazraoui (achter) zondag in de gewonnen wedstrijd van Ajax tegen Vitesse.Beeld ANP

Tandeloze tijger Busker

Als ik het interview met Han Busker van FNV lees, weet ik ook weer waarom ik dit jaar na jaren lidmaatschap ontslag heb genomen als FNV-lid. Mijns inziens is het heel terecht dat hij zich zorgen maakt om alle flex in het land. Maar door zijn op voorhand laconieke houding ten opzichte van mogelijke loonsverhogingen degradeert hij de vakbond bij voorbaat al tot tandeloze tijger in de komende cao-onderhandelingen.

Het mes op tafel! Dreigen met stakingen! Eindelijk weer eens een flink stuk van de taart naar de werknemer! Ik mis fundamentele verontwaardiging en actiebereidheid op dit gebied. Han Busker noemt dit een tandje dieper. Ik noem het twee tandjes slapper.

Erwin Noorman, Meppel

Privacy en Han ten Broeke

VVD-Kamerlid Ten Broeke heeft vijf jaar geleden een relatie gehad met een partijmedewerkster. Vijf jaar geleden, u leest het goed!

Zowel Ten Broeke als de partijmedewerkster hebben er destijds de voorkeur aan gegeven deze gebeurtenis niet openbaar te maken en troffen daartoe samen een regeling. Hoewel voor beide partijen de zaak daarmee was afgedaan, moest zo nodig een journalist van HP/De Tijd die zaak nu openbaar maken.

In een tijd waar alles draait om privacy kan deze journalist die privacyregels kennelijk naast zich neerleggen. Want om schending van privacy gaat het hier wel degelijk. Twee personen hebben samen iets gehad, maar willen daar duidelijk niet meer over praten. Dat is hun goed recht. En dat is vijf jaar lang het geval geweest.

Wat wil de journalist met deze openbaarmaking eigenlijk bereiken? De relatie met de medewerkster heeft totaal geen invloed gehad op zijn functioneren. Integendeel zelfs. Zowel coalitiegenoten als oppositie roemen zijn vakkennis publiekelijk! Die lovende woorden werden gesproken in een periode waarin de relatie van Ten Broeke al lang beëindigd was.

M.C. Alblas, Den Haag

VVD-kamerlid Han ten Broeke (VVD) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. Beeld ANP
VVD-kamerlid Han ten Broeke (VVD) tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Cruyffweg

Johan Cruijff heeft de meeste voetbaluren vóór en tijdens zijn allerberoemdste jaren op het Ajax-terrein aan de Middenweg doorgebracht. Noem de Middenweg Johan Cruijffweg. Daar is zijn naam het best op zijn plaats.

Hieke Snijders-Borst, Den Haag

Dierdonorcodicil

In het artikel ‘Dag lieve Boenja, rust zacht’, over wat te doen met je overleden huisdier mis ik de mogelijkheid van het dierdonorcodicil.

Je kunt je huisdier doneren aan de Universiteit van Utrecht en daarmee red je het leven van een proefdier. Wij hebben dat gedaan met onze hond en hadden er een goed gevoel bij. We werden vriendelijk ontvangen en er werd ons verzekerd dat de studenten met respect omgaan met het dier waarvan zoveel gehouden is.

Op de website van Proefdiervrij kun je er alles over lezen.

Marja Keijzer, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden