Opinie

'Aubry - en niet Hollande - is de krachtpatser die Frankrijk nodig heeft'

Martine Aubry zou een veel betere socialistische president van Frankrijk zijn geweest dan Hollande, schrijft Anne Marieke van der Wal - Rémy.

Martine AubryBeeld afp

Nog voor de komst van Hollande naar Nederland ging het in de Franse en Nederlandse media meer over de 'Gayet-soap' dan over inhoudelijke zaken. Wat had ik daarom graag Martine Aubry vandaag aan tafel zien zitten met Rutte, die als een gedegen 'linkse Merkel' voor inhoud had gestaan in plaats van drama. Het is voor mij nog steeds een raadsel waarom de Parti Socialiste voor de slappe Hollande koos als presidentskandidaat en daarmee de politieke krachtpatser en 'oldtimer' Aubry links liet liggen.

Op papier
Martine Aubry kreeg in de Nederlandse en internationale media bijna geen aandacht tijdens de in 2011 gehouden verkiezing voor het presidentiële kandidaatschap. Vreemd, want op papier maakte zij juist de beste indruk. Gezien haar ervaring stak Aubry met kop en schouders boven Hollande uit. Hollandes meest relevante bestuurlijke ervaring was zijn zwakke optreden als voorzitter van de Parti Socialiste (1997- 2008). Aubry daarentegen had al als minister van Sociale Zaken gediend (1997-2000) onder de regering van Jospin, als minister van Arbeid en Werkgelegenheid (1991-1993) onder Bérégovoy, is sinds 2001 burgemeester van één van de vier grootste steden van Frankrijk - het noord-Franse Lille - en was daarnaast ook voorzitter van de socialistische partij (2008-2011).

In Lille maakte Aubry veel indruk door de aldaar grootste concurrent van de socialisten, het extreemrechtse Front National, in de plaatselijke verkiezingen te kloppen. Een hele prestatie gezien het feit dat het grootste deel van de electorale achterban van het FN zich in het door werkloosheid geteisterde Noord-Frankrijk bevindt. Wie weet wat Aubry had kunnen bereiken als tegenstander van het populisme als zij de nationale verkiezingscampagne had mogen leiden.

Waarom kozen de socialisten dan toch voor Hollande? Tijdens de campagne voor de presidentiële kandidatuur werd Aubry herhaaldelijk door de Franse media neergezet als een zure, strenge onderwijzeres. Zowel haar degelijke saaiheid als haar verbeten ambitie werd door de media negatief geanalyseerd. Dezelfde saaiheid van Hollande werd daarentegen juist geprezen in de media als revolutionair. Een president die vooral 'gewoon' wilde blijven. Ook zijn nogal richtingloze programma werd eerder ontvangen als 'verzoenend' dan als 'vaag'.

Seksistische vooroordelen
Is er dan misschien sprake geweest van seksistische vooroordelen tegenover een vrouwelijke kandidaat bij de keus voor een socialistische presidentskandidaat? Gezien de bovengenoemde feiten wordt deze suggestie wel gewekt. Het ironische is dat wanneer de media en de kiezer in 2011 deze seksistische denktrant hadden voortgezet, men natuurlijk allang had kunnen voorspellen dat Hollande als mannelijke president vroeg of laat in een seksschandaal terecht zou zijn komen. Iets wat de socialistische regering geen goed doet, maar vooral beschadigend is voor Hollandes imago. Want anno 2014 wordt enig 'bunga bunga' machogedrag in de internationale media toch vooral geridiculiseerd in plaats van geprezen.

Het beeld van Hollande als mister nice guy tegenover een beeld van Aubry als een strenge hardliner, dat door de media werd geschetst, werkte natuurlijk goed als gemakkelijke tegenstelling in het verslaan van een verkiezingscampagne. Seksistisch of niet, door deze verbeelding van de zaken zit Frankrijk, en daarmee Europa, opgescheept met een besluiteloze president in plaats van een ervaren bestuurder.

Het is traditie in Frankrijk dat wanneer de president in zwaar weer verkeert, de premier wordt ontslagen. Er wordt in de Franse media inderdaad al een tijd gespeculeerd over een mogelijk vertrek van Ayrault. Als mogelijke opvolger circuleert de naam Aubry. Het is te hopen dat zij op deze manier toch nog een kans krijgt om te regeren.

Anne Marieke van der Wal - Rémy is historica aan de Universiteit Utrecht.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden