ColumnSheila Sitalsing

Astro TV is gestopt, maar gelukkig hebben we de glazen bol van Ingo Piepers nog

De miljoenen wanhopigen die jarenlang naar de tv-astrologen van RTL en SBS hebben gebeld om in contact te treden met hun overleden oudtante, of om te informeren of het op afzienbare termijn nog wat zou worden met de buurvrouw, moeten zich voortaan verlaten op andere sterrenwichelaars. Glazenboltelevisie in het holst van de nacht, waarover tv-maker Bert van der Veer in deze krant de wrede woorden ‘een mindfuck, een vangnet voor zielige mensen die hulp zoeken bij een paragnost’ sprak, is gestopt.

Godlof hebben we Ingo Piepers nog. Een ex-marinier die enkele concepten en ideeën uit de wis- en natuurkunde in een trommel deed, ze over de oorlogsgeschiedenis van de mensheid heen goot en afgelopen zaterdag in deze krant verkondigde dat ‘de Derde Wereldoorlog elk moment kan beginnen’. In 2006 promoveerde hij op een onderzoek naar ‘de dynamiek in het internationale systeem’, wat neerkomt op het zoeken naar patronen in de chaos, op het speuren naar wetmatigheden in het geopolitieke moeras.

Piepers heeft ze gevonden. Vaste, voorspelbare cycli in de wereldgeschiedenis: eerst is er een grote oorlog, daarop volgt een nieuwe, door de overwinnaar geschapen orde. Vervolgens komen er oorlogen om die orde te bewaken, waarna oplopende spanningen en ondermijning van het systeem culmineren in een nieuwe grote oorlog. Met een nieuwe orde als gevolg.

Het stond al in een ander boek - Zie, ik maak alles nieuw – maar Piepers voegt er grote woorden aan toe: zo’n cyclus ziet er altijd exáct hetzelfde uit, er zijn precieze ‘kantelpunten’ aan te geven, de spanningsopbouw is ‘gewoon een natuurkundig proces waarbij we spanningen neutraliseren met kinetische activiteit: oorlog’. Op 3 januari jongstleden is de Derde Wereldoorlog begonnen, deze zal ‘tussen de zestien en zeventien jaar duren’, hij zal met iets met cyber worden uitgevochten en ‘kernwapens zijn niet uit te sluiten’. En ‘tot het jaar 2150 zal volgens mijn berekeningen nog drie keer een systeemoorlog plaatsvinden’.

Hij schreef er een boek over, 2020 WARning. Het is om onopgehelderde redenen uitgegeven in eigen beheer, wat doet vrezen dat er geen professionele eindredactie overheen is gegaan. Ik kon één serieuze recensie terugvinden, van Clingendaelonderzoeker Kars de Bruijne, die ‘de deterministische voorspellingen’ van Piepers in beleefde bewoordingen (‘interessante ideeën’) en met argumenten omkleed (‘een groot aantal methodologische problemen’) als onzinnig af serveert.

In de Volkskrant beklaagt Piepers zich over de geringe belangstelling voor zijn theorie. Al valt daar heus wat op af te dingen: deze krant interviewde hem in vier jaar tijd tweemaal, een eer die de gemiddelde toekomstkijker zelden te beurt valt. Ook elders verschijnt af en toe een stukje over zijn voorspellingen, vaak wordt daarbij eerbiedig gerept van ‘een vuistdik boek’ en van ‘wetenschappelijke analyses’ – een combinatie waarmee je in dit land een heel eind kan komen. Op de radio hoorde ik gisteren zijn naam langs fladderen, want zo werkt het vliegwiel van de publiciteit: wie eenmaal ergens is geweest, is al gauw overal.

En weinig is zo fijn als een ziener die zeker van zijn zaak is. Technisch analisten, die op de beurs op basis van koerspatronen en steun- en weerstandslijnen voorspellen waar het aandeel Tesla heen gaat, verdienen dan ook een prima boterham met hun quasi-wetenschap.

Zekerheid over een onzekere toekomst: de mens heeft er een lief ding voor over. Onbegrijpelijk dat Astro TV is gestopt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden