Asscher komt nogal ondoordacht over

PvdA-leider Lodewijk Asschers nieuwe koers van 'progressief patriottisme' vraagt om nadere uitleg.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tijdens een debat met de Kamer over het bericht dat de voorzitter van Diyanet inlichtingen verzamelde voor Turkije. Beeld anp

Lodewijk Asscher, de lijsttrekker van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, beseft dat hij in de aanval moet gaan om het tij te keren. Gisteren schreef hij aan de leden van zijn partij dat 'aanscherping' van het verkiezingsprogramma noodzakelijk is. Dat programma wordt op 14 en 15 januari vastgesteld.

Asschers voorstellen om meer geld op te halen bij mensen die meer dan 150 duizend euro verdienen (voor wie een toptarief van 60 procent moet gaan gelden) en bij vennootschappen (2 procent meer belasting) zullen in de PvdA weinig weerstand oproepen. Dat geldt ook voor de besteding van die middelen: aan ouderenzorg en aan een flexibele AOW voor mensen met zware beroepen.

Opmerkelijker is Asschers strijd tegen 'oneerlijke Europese regels' ten aanzien van arbeidsmigratie. Hij wil de onderhandelingen over de Brexit aangrijpen om in de EU nieuwe regels over arbeidsmigratie af te dwingen. Die nieuwe regels moeten het onmogelijk maken dat werknemers uit landen als Bulgarije en Roemenië met lage lonen Nederlandse werknemers uit hun baan drukken.

Het aan banden leggen van het vrije verkeer van personen binnen de EU is evenwel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Asscher zelf heeft deze kwestie wel aangekaart in Brussel, maar zonder veel resultaat. Vrije arbeidsmigratie is voor de Oost-Europese lidstaten een kroonjuweel.

Asschers dreigement om niet in te stemmen met het onderhandelingsresultaat van de EU met de Britten als hij zijn zin niet krijgt, komt nogal ondoordacht over. De onderhandelingen over de Brexit lopen een groot risico te ontaarden in een pijnlijk moddergevecht zonder uitzicht op een snelle en harmonieuze uitkomst. In dat gevecht wordt een kleine speler als Nederland al snel onder de voeten gelopen.

Het motto 'progressief patriottisme' dat Asscher aan zijn nieuwe koers heeft meegegeven, getuigt van zijn ambitie om het initiatief op links naar zich toe te trekken door afstand te nemen van het impopulaire Europese project. Maar hoeveel patriottisme kan de Europese solidariteit, die voor sociaal-democraten altijd vanzelf sprak, verdragen? Lodewijk Asscher heeft nog veel zendingswerk voor de boeg om de massa's weggelopen PvdA-kiezers terug te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden