Assad zet genocidestrategie voort om oppositie uit te roeien

Er moet onmiddellijk een onderzoek komen naar de oorlogsmisdaden in Syrië om de plegers daarvan voor het gerecht te brengen. Als eerste moet president Assad verantwoordelijk worden gesteld voor zijn vele misdrijven. Dit betoogt Joshka Wessels, filmmaakster en lid van het Grote Midden-Oosten Platform.

In de oppositieplaats Douma pogen familieleden slachtoffers van een Syrische luchtaanval te identificeren. Beeld AFP
In de oppositieplaats Douma pogen familieleden slachtoffers van een Syrische luchtaanval te identificeren.Beeld AFP

De gifgaswolk rond Idlib mag dan opgetrokken zijn, de genocidestrategie van Assad op zijn bevolking wordt voortgezet met het deporteren van rebellen en hun families om hen vervolgens te bombarderen met conventionele fosfor-clusterbommen.

Op 4 april werd ik gealarmeerd door mijn goede vriend Mustafa, die niet ver van het plattelandsdorp Khan Sheikhoun verblijft en via een geluidsbericht vertelde dat kinderen slachtoffer waren geworden van een aanval met chemische gassen op Khan Sheikhoun. Assads vliegtuigen hadden burgerdoelen geraakt met chemische wapens. Na de gifgasaanval bombardeerden Russische vliegtuigen de ziekenhuizen waar de slachtoffers werden behandeld.

Syrische functionarissen - zoals het parlementslid uit Aleppo Fares Al Shehabi, andere Assad-gezinde parlementariërs in de sociale media en Syrische staatsmedia - hebben de oppositie (die ze allemaal 'jihadistische terroristen' noemen) herhaaldelijk bedreigd met de totale vernietiging die zal plaatsvinden in Idlib. Einddoel is de uitroeiing van iedereen die tegen het Assad-regime durft te protesteren.

Nu ik dit schrijf, zijn er door het regime-Assad minstens tien nieuwe aanvallen op Idlib uitgevoerd. Met fosforbommen, waarvan het gebruik illegaal is.

Voor de zoveelste keer ben ik verpletterd door nieuws uit Syrië. Wederom heeft het regime-Assad gas gebruikt, wederom had dit voorkomen kunnen worden, wederom zal ontkend worden dat hij het heeft gedaan.

Assads gebruik van gifgas heeft te maken met zijn genocidale strategie om de oppositie in haar geheel uit te roeien. Hij dacht hiermee weg te komen na de officiële verklaring van de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley op 27 maart, dat de VS zich voornamelijk richt op IS in Syrië en Assad geen prioriteit meer was. Assad dacht dat zijn eigen 'war on terror' in Idlib dezelfde was als de 'war on terror' van de VS.

Martelgevangenis

Assads strategie werd al duidelijk in de tweede helft van 2013; hij bombardeerde burgerdoelen in een oppositiegebied met vaatbommen. Scholen, moskeeën, brooddistributiecentra, groentemarkten en ziekenhuizen. In 2014, toen ik door de provincie Noord-Aleppo reisde, heb ik deze destructie van de civiele infrastructuur in Syrisch oppositiegebied met eigen ogen gezien. De bombardementen worden uitgevoerd om angst aan te jagen en elke vorm van civiele organisatie te blokkeren.

Vanaf het begin van de Syrische Revolutie heeft het regime de seculiere en hoogopgeleide oppositieactivisten gearresteerd. In 2012 liet het salafisten vrij uit de martelgevangenis Saydnaya in de hoop dat er uiteindelijk alleen een extreme terroristische vijand zou overblijven. Die kon Assad dan gebruiken als argument om de collectieve bestraffing en massabombardementen in oppositiegebieden te verantwoorden.

De extremistische milities van Jaish al Islam en Jabhat al Nusra hadden baat bij de vrijlating van de salafisten uit Saydnaya. Zij organiseerden zich en keerden zich uiteindelijk tegen de seculiere groepen van de oppositie. Met als gevolg dat bijvoorbeeld de Lokale Coördinatie Commissies van de oppositie bedreigd werden, media-activisten van de oppositie werden vervolgd en mensenrechtenactivisten als Razan Zeitounah van het Violations Documentation Centre werden gekidnapt. Tot op de dag van vandaag is niets van hen vernomen.

Assad bracht in de oppositiegebieden zoveel schade toe dat de opbouw van een civiele maatschappij nagenoeg onmogelijk was. Ondanks de vele burgerinitiatieven en de aansturing daarvan vanuit de oppositieregering in Gaziantep. Van alle strijdende partijen is het regime-Assad verreweg de grootste moordenaar van burgers in Syrië.

In de tweede helft van vorig jaar kreeg Assads plan steeds meer vorm. Nadat een deal was gesloten om de lange belegering van bepaalde dorpen en stadsdelen op te heffen, zette het regime groene bussen in om mensen uit die belegerde gebieden te vervoeren naar Idlib. Deze deportaties gaan door terwijl ik dit schrijf: opnieuw zijn bussen vol met burgers uit Madaya en Zabadani vervoerd naar Idlib.

Tijdens het beleg van Oost-Aleppo afgelopen Kerst zette het regime de groene bussen in om mensen te deporteren en hun huizen achter te laten. De stadsdelen van Oost-Aleppo zijn volledig vernietigd door de zware Russische en Syrische bombardementen; een oorlogsmisdaad die zij samen met hun sjiitische medestanders hebben uitgevoerd. Deze zogenaamde evacuaties zijn een geplande demografische verschuiving in het land.

Meteen na de gifgasaanval deden geruchten de ronde dat die zou zijn uitgevoerd door de rebellen om Assad in een kwaad daglicht te stellen en Amerika een excuus te verschaffen om Assad te bombarderen.

Maar, ten eerste, heeft Assad voldoende gedaan om zichzelf in een kwaad daglicht te stellen, daar hebben de rebellen geen gifgasaanval voor nodig. Als er nu nog mensen zijn die niet weten welke mensenrechten Assad heeft geschonden, hebben zij willens en wetens hun ogen en oren potdicht gehad. Ten tweede, de enigen die vliegtuigen bezitten en actief inzetten in dat gebied zijn de Russen en Assad. En alle verklaringen van getuigen wijzen op een luchtaanval.

Is Assad aan het winnen?

Dan is er het argument dat Assad geen gifgas kan hebben gebruikt omdat hij aan de winnende hand zou zijn en alle chemische wapens had ingeleverd. Maar dat is niet het geval. Assads leger verkeert in slechte conditie. In de gebieden van het regime is een enorme actie aan de gang om iedere man voor het leger te ronselen. Assads leger bestaat voornamelijk uit huurlingen uit Iran en Afghanistan en uit Libanese Hezbollah-milities, aangevoerd door Russische troepen. Heel weinig Syrische mannen willen dienen in het nationale leger.

Het is voor het eerst dat de VS een militair doel van Assad bombardeerden en de Syrische oppositie was hier natuurlijk blij mee. Onmiddellijk werd deze aanval door een aantal anti-oorlogsactivisten gezien als een provocatie en een oorlogsmisdaad van de Amerikanen. Maar dit was niet de eerste luchtaanval van de VS in het Syrische luchtruim.

Sinds september 2014 hebben de coalitievliegtuigen onder leiding van de VS meer dan 8.000 luchtaanvallen uitgevoerd op Syrisch grondgebied. Een paar weken geleden nog voerden de Amerikanen een luchtaanval uit op een moskee en een school nabij Raqqa, waarbij tientallen Syrische burgers omkwamen. Maar toen hoorden we deze anti-oorlogsprotesten niet. Is dat omdat Assad deze luchtaanvallen 'toeliet'? Terwijl aanvallen op burgerdoelen zoals een school en een moskee natuurlijk duidelijk indruisen tegen de Conventie van Genève en internationale oorlogswetgeving.

Met de anti-oorlogprotesten na de Amerikaanse aanval op militaire doelen lijkt het alsof militaire blikschade meer wordt berouwd dan het verlies van burgerlevens. Van deze dubbele moraal profiteert alleen Assad.

Er moet een algeheel wapenbestand van kracht worden in Syrië en een onmiddellijk onderzoek naar oorlogsmisdaden worden ingesteld om de oorlogsmisdadigers voor het gerecht te slepen. Assad zal vooraan in de rij moeten staan. Hij moet verantwoordelijk worden gesteld voor de vele misdaden die hij heeft gepleegd. Het belangrijkste is dat de Syrische burgers, zoals die in Idlib, niet meer bang hoeven te zijn dat zij uiteindelijk allemaal afgeslacht zullen worden.

Maar de bombardementen op Idlib zijn na de Amerikaanse aanval op Shayrat niet gestopt. Assad zet zijn genocidale strategie voort, alleen nu zonder sarin. Na Rwanda werd er gezegd 'nooit weer'. Na Srebrenica klonk het 'nooit weer'. Nu weten we precies wat er gaande is en het gebeurt voor onze ogen. In Syrië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden