OpinieEuthanasie

Arts Arends verdient bloemetje van collega’s

Nu de Hoge Raad alle beschuldigingen tegen een verpleeghuisarts wegens ‘moord’ heeft verworpen, past het OM medeleven.

Job Cohen en Agnes Wolbert
Marinou Arends Beeld Linelle Deunk
Marinou ArendsBeeld Linelle Deunk

Het interview met verpleeghuisarts Marinou Arends in de Volkskrant van zaterdag 24 oktober legt een kafkaïaans spanningsveld bloot. De arts, die zo zorgvuldig en naar eer en geweten euthanasie verleende aan haar demente patiënte, stuitte op dominante juristen bij de toetsingscommissie en een evenmin invoelend Openbaar Ministerie. In het interview legt ze nogmaals uit hoe zorgvuldig ze te werk is gegaan. Maar het OM beschuldigde haar zonder omwegen van moord.

Daarnaast kreeg ze ook nog de toorn van collega-artsen Boudewijn Chabot en Bert Keizer over zich heen, die het verlenen van euthanasie aan demente mensen in een paginagrote advertentie grimmig als ‘stiekem’ oormerkten. Slapeloze nachten had ze ervan, enkele jaren aaneen.

Arends toont zich geraakt door haar opponenten, maar legt ten onrechte de schuld bij zichzelf als zij zegt: ‘Ik wilde transparant zijn, maar ik weet inmiddels beter.’ Daarmee zegt zij helaas dat je maar beter niet transparant kunt zijn.

Dat moet wel en het kan ook, zeker nu de Hoge Raad alle aantijgingen tegen mevrouw Arends van tafel heeft geveegd.

Kwam er vervolgens een meer invoelende reactie van het Openbaar Ministerie dat haar eerder zo harteloos had behandeld? Stonden Chabot en Keizer met een bos bloemen op de stoep? Niets van dit alles. Het laatste wat deze eerste strafzaak na een euthanasie in Nederland tot gevolg mag hebben, is dat artsen minder transparant worden. Artsen mogen zich niet geïntimideerd voelen door het OM – en een beetje steun van collega’s kan ook geen kwaad.

De NVVE heeft mevrouw Arends bijgestaan in haar strijd, ook in financiële zin. Moedige artsen zoals zij kunnen daar in de toekomst ook op rekenen.

Job Cohen is voorzitter van de Raad van Toezicht van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Agnes Wolbert is directeur van de NVVE.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden