ingezonden brieven

Artiest verdient betaling voor Fieldlab-shows, want gratis weggeven is langzaam failliet gaan

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 mei.

Redactie
Bezoekers tijdens de Fieldlab-voorstelling van cabaretier Guido Weijers. Beeld ANP
Bezoekers tijdens de Fieldlab-voorstelling van cabaretier Guido Weijers.Beeld ANP

Artiest verdient betaling voor Fieldlab-shows

Het was minister Ingrid van Engelshoven (OCW) die, onder druk van de vakbonden, pleitte voor de Fair Practice Code in de cultuursector. Eén van de onderdelen daarvan is een eerlijke, marktconforme betaling van artiesten. En wat is het eerste dat gebeurt, nu de samenleving opengaat tijdens de Fieldlab-evenementen? De artiesten doen dit om niet of, zoals cabaretier Guido Weijers mij twitterde: ‘Belangeloos’.

Het was SP-Kamerlid Peter Kwint die dit onthutsende feit boven tafel kreeg. De minister antwoordde laf dat de sector zelf ging over de betaling van de artiesten. Maar: het door de Fieldlab-evenementenorganisaties ontvangen subsidiegeld is gelabeld en mag louter worden uitgegeven aan gedragsonderzoek, niet aan gages en onkosten voor degene voor wie de mensen komen, de artiest.

Bij navraag bij de grootste Fieldlaborganisatie, was dit hun uitleg: ‘De vraag om pro-bonomedewerking te verlenen, is gesteld door de organisatoren.’ Zowel de overheid als de Fieldlabbers hebben dus 0 euro willen uitgeven aan gages. Dat is al schandalig. Maar dat collega’s hier belangeloos aan meewerken, is een dolk in de rug van de collegialiteit en solidariteit.

Gratis weggeven, geachte collegae, is langzaam, collectief failliet gaan.

Maurits Fondse, pianist, Amsterdam

Solidariteitsfonds

Met grote ergernis las ik het bericht dat corona de financiële kloof vergroot : eenvijfde van de Nederlanders moet interen op hun spaargeld, ­terwijl een groot deel juist flink kan sparen. Nu is dit helaas niet de enige kloof in onze samenleving die almaar breder wordt.

We zien deze zeer ongewenste ontwikkeling bijvoorbeeld ook terug in het onderwijs, het bedrijfsleven, op de arbeidsmarkt en op de woningmarkt.

Veel Nederlanders gaven weinig uit in de lockdowns.	 Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Veel Nederlanders gaven weinig uit in de lockdowns.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Zou een uitweg het oprichten van een solidariteitsfonds kunnen zijn? Een fonds waar de giften van burgers die door de crisis juist wél veel spaargeld overhouden door Kim Putters van het SCP worden beheerd. Ik acht hem bij uitstek in staat om vervolgens te kijken en te beslissen waaraan dit geld het beste kan worden besteed om de steeds groter wordende kloof te dichten. Mijn aandeel staat al klaar om gestort te worden.

Herman Verveld, Warnsveld

Prik

Wat een schokkend bericht in de Volkskrant (Ten eerste, 5/5): ‘Pfizer maakt miljardenklapper’. Het was natuurlijk te verwachten dat de vaccinleveranciers er wel bij voeren, maar dit slaat alles. Kon ik de GGD maar bellen en vragen mijn ­Pfizer-vaccin weer ongedaan te maken, want hier wil ik verder geen bijdrage aan hebben geleverd.­

Riet Rumphorst, Heerhugowaard

Citaat

Fijn dat de Volkskrant woensdag opende met een citaat uit de indrukwekkende toespraak van André van Duin. Ik was (niet alleen omdat ik deel uitmaak van de community) bijzonder onder de indruk.

Joop Stelwagen, Amsterdam

Talent

Ik vond het prachtig en muzikaal, het gedicht van Amara van der Elst bij de Dodenherdenking. Dat haar handbewegingen aan Amanda Gorman deden denken, was volgens haar toeval. Maar hoe ze genoemd wordt, dat krijg ik niet uit mijn mond: spokenwordtalent. Is dat Nederlands? Wie heeft dat misbaksel van Engels en Nederlands verzonnen? Want een Engelsman zou het niet aan elkaar plakken. Er is gewoon een prachtig Nederlands woord voor: voordrachtskunstenaar. Johnny the Selfkicker (1944-1991), wie kent hem nog?

Allard Bon, Dwingeloo

Vergeten groep

Bewoners van verpleeghuizen en ook inwoners van woonvoorzieningen in de verstandelijk gehandicapten sector kregen al snel hun inenting tegen corona. Onze dochter van 28 is ernstig verstandelijk gehandicapt, en heeft autisme. Maar ze woont nog bij ons thuis en valt daardoor buiten alle gedefinieerde doelgroepen. Haar vader en ik zijn, als haar PGB-begeleiders, wel ingeënt. Van de huisarts hebben we begrepen dat uitzonderingen van de vaccinatie op leeftijd alleen worden gemaakt op medische gronden. Deze groep thuis wonende verstandelijk gehandicapten lijkt tussen de wal en het schip te zijn gevallen.

Marjoleine Steensma, Alphen aan den Rijn

Anderhalf miljard

Kan iemand mij uitleggen waarom het ABP, dat vorig jaar de vereiste dekkingsgraad niet kon behalen, anderhalf miljard aan bonussen heeft verstrekt aan mensen die gewoon hun werk doen? Is dat niet raar voor een fonds dat al meer dan een decennium de pensioenen niet kan indexeren? Niet verwonderlijk dat veel gepensioneerden zich, met mij, groen en geel ergeren.

Wim Adriaansens, Apeldoorn

Heel misschien

Zes jaar geleden meldde ik me aan als vrijwilliger in de noodopvang voor asielzoekers. Onder hen zaten aardige, slimme, humeurige, tactloze, gevoelige, kleurloze en grappige mensen. Heel misschien zat er een criminele medemens bij, alhoewel ik die kans, op de 25 mensen van toen, klein acht. Ik merkte dat ze niet veel van ons verschillen.

Ik raad de betreffende wijk in Oegstgeest hetzelfde aan. Maak kennis en leid de bewoners uit het azc rond in jullie wijk. Realiseer je daarbij wat voor mensen daar wonen; slimme, aardige, kleurloze, gevoelige en heel misschien wel...

Carola Hordijk, Hendrik-Ido-Ambacht

Druistig

Maarten Keulemans ziet in zijn column ‘Geen enkel effect van de avondklok?’ vele positieve effecten van de pas opgeheven avondklok. Hij komt tot verbazingwekkende getallen van minder doden, minder ic-patiënten en minder geïnfecteerden. Deze intelligente analyse is strijdig met de uitspraak van Ernst Kuipers, onze Nederlandse ziekenhuisbaas. Kuipers zegt namelijk dat de avondklok geen enkel effect sorteerde. Ik begrijp niet hoe Kuipers, door zijn bekendheid, er op het publieke podium zo onnadenkend en druistig over kan spreken. Anti-vaxxers, complotdenkers en Baudetdwepers zullen hiermee vrolijk aan de haal gaan en de maatschappij nog meer uit haar evenwicht brengen.

Hubert Peters, Heemstede

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden