Column Arthur van Amerongen

Arthur komt alleen in São Bras voor het zwembad, het best bewaarde geheim van de Algarve

Ik kom eigenlijk alleen in São Brás voor het door palmbomen en prieeltjes omringde zwembad, het best bewaarde geheim van de Algarve. Daar waan ik mij qua onschuld weer in het Holland van mijn jeugd. De entree is een eurootje en je hoeft niet door een poortje met metaaldetector. Ontzagwekkende badmeesters scheuren meisjesmolesteerders uit elkaar en schattige pubers serveren bier, sterke drank, reuzetosti’s en bolas de Berlim voor een habbekrats.

Ook de rit naar het zwembad via de 400 meter hoge Vijgenberg is beslist de moeite waard.

De echte trekpleister van São Brás is Luis Dos Frangos, Loetje van de Kippen. De legende wil dat Linda de Mol traditiegetrouw haar verjaardag in deze spotgoedkope vreetschuur viert, op 8 juli, maar dat heeft u niet van mij.

Huisjes zijn goedkoop in São Brás omdat het 20 kilometer van zee ligt en het er in de zomer stikheet is. Gelukkig kunnen de nooddruftigen zich gratis opfrissen in de fraaie gemeentelijke hamam. Gek genoeg staat dit pareltje nog niet in de Spartacus Gay Guide. En nu ik het toch over de gelijkgeslachtelijke liefde heb: Ibn Amar, een van de belangrijkste Arabische dichters, werd in São Brás geboren. Dat heette toen nog Xannabûx.

Beeld Gabriel Kousbroek
Gabriel Kousbroek Vee Kaa 305 São Brás do Alportel Beeld Gabriel Kousbroek

Ibn Amar was dikke maatjes met Muhammad ibn Abbad al-Mu’tamid, de emir van Sevilla. Hij droeg hem, terwijl ze aan de opiumpijp lurkten en wijn slurpten, homofiele liefdesgedichtjes voor. Van zo’n islam lust ik wel pap.

Overigens heb ik rare associaties met de naam Bras. Het zit namelijk zo: ik was ooit stamgast van Confianza, een schimmige Mokumse kroeg vol penose, temeiers en uiterst recreatieve gebruikers. Op een boogscheut stond het zeemanshuis, een tijdelijke verblijfplaats voor zeelieden. Een van de kostgangers was Bras. Dagelijks rookte de Spanjool vier pakjes Ducados en slobberde hij minimaal anderhalve fles Spaanse brandy weg, tussen de biertjes door.

Bras had verschrikkelijke hoestbuien en sproeide de klandizie van Confianza – als die niet op tijd de pijpenla ontvluchtte – onder met longweefsel, vlokken schuim en brokken chorizo.

Bras blijkt een verbastering van het Armeense barsegh, hetgeen basilicum betekent. Barsegh alias Blasius was bisschop van de Armeense stad Sebaste, stierf de marteldood en werd de beschermheilige van lijders aan keelaandoeningen en kinkhoest. Ik moest weer aan de fluimen van Bras in Confianza denken.

Ergens las ik dat de voornaam Bras praktisch uitgestorven is. Ouders vernoemen hun kind niet meer naar de heilige Blasius, die kennelijk als oubollig en onhip wordt gezien. Daarom voel ik mij bevoorrecht dat ik twee Brassen heb mogen leren kennen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden