Arnon Grunberg stopt met de Voetnoot en de nieuwe site draait proef

De week van hoofdredacteur Philippe Remarque.

Philippe Remarque
Arnon Grunberg Beeld Ivo van der Bent
Arnon GrunbergBeeld Ivo van der Bent

Voetnootwedstrijd

Een instituut komt ten einde: Arnon Grunberg schrijft binnenkort zijn laatste Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. Hij hield zelf meticuleus de telling van de Voetnoten bij. Soms mailde hij iets als: ‘Ik heb de Voetnoot van morgen per ongeluk nummer 1.673 gegeven, dat moet 1.674 zijn.’

Dus is het niet verwonderlijk dat hij geen einddatum heeft gekozen, maar op wenst te houden als hij precies 2.500 Voetnoten heeft geschreven. Nummer 2.500 staat op woensdag 16 mei in de krant. Ik voel me hier al maanden weemoedig over. Het dagelijkse inkijkje in het hoofd van Grunberg doet me lachen, nadenken of fronsen, maar altijd gebeurt er iets met me, altijd is het interessant. Het voelt dus alsof een lichaamsdeel wordt geamputeerd. Maar geen nood, Grunberg keert terug op de achterpagina. En op de voorpagina komen we met iets nieuws, na een eerbiedige zomerpauze om bij te komen van meer dan acht jaar Voetnoten. Er is sinds 29 maart 2010, de dag van onze eerste krant op tabloidformaat, geen Volkskrant verschenen zonder Voetnoot. Aan vakantie doet Grunberg niet.

Omdat hij van lezersparticipatie houdt, luiden we het fenomeen uit met een Voetnoot-wedstrijd. We vragen u, de lezer, een eigen Voetnoot te schrijven. De beste worden gepubliceerd. U kunt deelnemen op volkskrant.nl/kijkverder. Daar vindt u ook zeven schrijftips van de grote Voetnootauteur zelf. Tip 3 eindigt zo : ‘Schrijf alsof u verloren bent. U bent ook verloren. Dat is een opluchting.’

Twee Volkskrant-sites

Het kan, als u ons digitaal bezoekt, zomaar gebeuren dat u op onze nieuwe website terecht komt. Want die is aan het proefdraaien terwijl de programmeurs er nog aan bouwen. Dertig procent van de bezoekers wordt erheen geleid. Bovenaan heet mijn hoofd u welkom en verzoeken we om te zeggen wat u ervan vindt. Het is dus een spannende tijd voor ons.

Op de nieuwe site kunnen we net zoveel zorg besteden aan beeld en vormgeving als u van ons op papier gewend bent. Nieuwssites hebben de neiging er als een lijst uit te zien. Wij kiezen er nu voor met beeldaankondigingen (teasers heten ze in vaktermen) te benadrukken dat de Volkskrant kwaliteit biedt en veel meer dan het nieuws. Ook hebben we een betere plaats voor crossmediale producties als video.

Ik hoop dat u het net zo mooi vindt als wij. Achter de schermen houden we niet alleen twee sites in de lucht, we maken ook een nieuwe digitale editie van de Volkskrant op tablet, die proef draait onder een kleine groep lezers. We hebben de volgorde van ons werk omgedraaid, waardoor eind- en beeldredacteuren en vormgevers voor digitaal én papier werken, met een nieuw redactiesysteem dat nog afgebouwd moet worden. Het heeft veel voeten in de aarde, maar ik ben blij. Want we worden eindelijk ook digitaal volwassen. U kunt alvast een kijkje nemen op beta.volkskrant.nl.

Stuivertje wisselen

Robert Giebels is na vijf jaar als verslaggever financiën en economische zaken op de politieke redactie in Den Haag, teruggekeerd naar Amsterdam. Hij is begonnen als chef economie. Die baan neemt hij over van Yvonne Hofs, die weer zijn werk in Den Haag gaat doen. Ze viel met haar neus in de boter. Als vuurdoop schreef ze deze week aan de hand van de gewraakte memo’s een reconstructie van de afschaffing van de dividendbelasting, die bijna niemand wilde. Een fascinerend verhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden