Brievendonderdag 6 december

Arno Bakker, bent u zich wel bewust van de Nederlandse wet?

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 6 december.

Schoonmaak van de plek waar ‘I Amsterdam’ is weggehaald.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Schoonmaak van de plek waar ‘I Amsterdam’ is weggehaald.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

In I Amsterdam, de titel van een ingezonden brief van Arno Bakker (O&D, 5 december), roemt deze de gemeente Amsterdam. Die had namelijk de moed gehad om de letters: I amsterdam op het Museumplein weg te halen. Een overwinning van GroenLinks.

Datzelfde GroenLinks zal zeer zeker gaan klagen als het bezoekersaantal in Amsterdam door deze absurde beslissing daalt.

Bakker wil daarbij nog verder gaan en ook de fietstunnel onder het Rijksmuseum afsluiten, zodat bezoekers daar optimaal plezier hebben.

Ik vraag mij af of Arno Bakker er zich van bewust is dat in de Nederlandse wet o.a. het volgende staat: voetpaden zijn er voor voetgangers, fietspaden zijn er voor fietsers, soms voor scooters. Geef dus fietsers niet de schuld van het feit dat er dag in dag uit voetgangers doelbewust in de fietserstunnel lopen, met alle gevaar van dien en die daar letterlijk niets te zoeken hebben.

Marcel van den Bos, Amsterdam, fietser

Gele hesjes tafelen mee

CDA-leider Buma meent dat je de ­afstand tussen de elite en ‘het volk’, inzake het klimaatbeleid, moet overbruggen door de ‘gele hesjes’ te laten meepraten aan de klimaattafels (Ten eerste, 5 december) Hij schijnt ervan overtuigd te zijn dat de gele hesjes, ofwel de (lagere) middenklasse, de lasten moeten dragen van het komende klimaatakkoord. Het lijkt me toch ­beter om de lasten vooral neer te leggen bij de grootverdieners en het ­kapitaal. Misschien is daarmee de ­afstand een beetje te overbruggen.

Dick Pomp, Utrecht

Gepeperde rekening

Ik lees dat Buma het idee oppert de ‘gele hesjes’mee te laten praten aan de klimaattafels. Dat lijkt me een prima idee, want zoals het tot nu toe gaat ­tafelen zij, dus de doorsnee burgers, niet mee aan deze zeer uitgebreide, culinair hoogstaande dis, maar zullen zij wel uiteindelijk de gepeperde rekening gepresenteerd krijgen.

Ruud Maltha, Berghem

Vervuiler betaal!

Buma zegt: klimaattafels moeten ­rekening houden met het draagvlak onder de bevolking. Ik zeg: als u zich zorgen maakt over de toenemende kloof tussen de elite en het volk, doe er dan wat aan en toon leiderschap. De vervuiler betaalt het meest (lees: de industrie) en houdt rekening met de zwakste schouders.

Angela Scheffers, Voorschoten

Bevolkingsgroei valt niet mee

De Afrikaanse bevolkingsgroei valt best mee, is de boodschap van Paul Hoebink (O&D, 5 december). Hij leidt dit af uit een dalend vruchtbaarheidscijfer in enkele Afrikaanse landen.

Daarbij ziet hij twee factoren over het hoofd. De bevolking van Afrika omvat heel veel jonge mensen. Als die de vruchtbare leeftijd bereiken, komen er heel veel baby’s bij, ook al worden er per vrouw minder kinderen geboren. Een tweede factor is dat landen met een hoog vruchtbaarheidscijfer de bevolkingskrimp in andere landen volledig teniet kunnen doen. In 1950 woonden in Italië 47 miljoen mensen. Nigeria had slechts 33 miljoen inwoners. Het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer, berekend over beide landen, lag iets boven de vier kinderen per vrouw. Na een eeuw, in 2050, wordt de bevolking van Italië geschat op 55 miljoen, die van Nigeria op maar liefst 400 miljoen. Mondiaal daalt het gemiddelde vruchtbaarheidscijfer. Dit wil echter allerminst zeggen dat het met de bevolkingsgroei wel meevalt.

Jan van Weeren, Velp

Debatteren?

Thierry Baudet heeft ‘het debat gedomineerd’over het Pact van Marrakech, dinsdag in de Tweede Kamer (Ten eerste, 5 december).

Volgens Van Dale is een debat ‘gedachtewisseling, bespreking van het voor en tegen’. Maar, zo vraag ik mij af, wat is de zin van een debat dat je zelf aanvraagt als je al bij aanvang een motie van wantrouwen indient tegen het kabinet?

Kennelijk wist Baudet voor het ­debat al dat geen enkel argument van de zijde van het kabinet of van zijn collega’s hem tot andere gedachten zou kunnen bewegen. Hij wilde ze niet horen.

Iedereen kent het beeld van een kind dat de vingers in de oren stopt en hard begint te zingen bij het moeten aanhoren van een advies of vermaning van ouders.

Het beeld van Baudet met de ­vingers in de oren en hard schreeuwend tijdens het ‘debat’ in de Tweede Kamer laat me niet los.

Max Kerremans, Boskoop

Samen overleven

Het poldermodel(O&D, 5 december) heeft volgens mij de langste tijd ­gehad, omdat voor velen de economie, de ethiek en de ecologie zoals die zich hebben ontwikkeld de langste tijd hebben gehad. Een herwaardering daarvan is onontkoombaar, want het zijn de fundamentele overlevingswaarden.

We moeten De Tegenpartij van Kees van Kooten en Wim de Bie met ‘geen gezeik, iedereen rijk’ achter ons laten en een nieuwe tijdgeest, ‘samen overleven, mag ’t even’, ruimte geven. Die ruimte kan ontstaan via een verbindend gedachtegoed dat ik ‘egisme’ noem.

Dit staat voor Eigen en Gemeenschappelijke Identiteit in Sociaal en Materieel Evenwicht. In te zetten ­tegen egoïsme, desintegratie en woekerkapitalisme.

Ton Gommans, Tegelen

Verbeterpuntje

En zullen we dan vanaf nu de lagere school allemaal de basisschool noemen en de mensen die daar op hbo-niveau werken geen juf meer maar leerkracht?

Tanja Verkruijsse, Ouderkerk aan de Amstel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden