Arm Nederland, constant op zoek naar bevestiging

de Betrouwbare Mannetjes

The New York Times uit Amerika! Die vinden het dus gewoon ook vet wat Alexander Klöpping en die andere jongen op hun Hollandse zolderkamertje hebben bedacht. En die Duitse uitgever, die pompt er geld in. Hoe vet is dat? First we take Manhattan, then we take Berlin. Nee, daar kunnen we mooi trots op zijn met zijn allen. Dit zijn echt grote spelers, hoor, vergis je niet. Waar een klein land vet in kan zijn.

De Betrouwbare Mannetjes stonden net de zoveelste pompoen uit te hollen toen we hoorden dat de buitenlandse investeerders 3 miljoen euro steken in de ontwikkeling van Blendle, de virtuele stukjeskiosk. Een soort Spotify voor kranten, een iTunes voor de journalistiek, een Febomuur voor verplicht leesvoer zo u wilt. Dus heel Nederland trots. Dat doen we toch maar mooi even, in ons kouwe kikkerlandje. En heb je gehoord van Toneelgroep Amsterdam? Ook die veroveren the States. Jaja. Nee, onze nationale blauwe trots mag dan in het rood vliegen, we staan er toch weer fraai op.

Wat vindt het buitenland? Daar zijn we hier dol op. Natuurlijk, ze zijn allemaal knettergek en ze stinken een beetje, maar er is niets waar Nederland meer voldoening uit haalt dan extraterritoriale bevestiging. Wij vinden onszelf best leuk en bijzonder, maar het krijgt pas cachet als een nieuwslezer in een andere taal over ons rept. Gol fantástico de Van Persie, Speech merveilleux de Timmermans, Fraud charges against Dutch horror clown Henk Krol. Nee, als er hier een filmmaker op straat wordt vermoord, loopt Rob Trip moeiteloos een extra rondje door de studio om nog even te vertellen dat ze daar over de grens ook op hebben gereageerd. Ja hoor, daar waren ze ook geschokt. En het werkt twee kanten op. We wisten al dat het niet vlekkeloos was verlopen na de ramp met de MH17, maar nu blijkt dus dat zelfs de hoge heren in Kiev vinden dat het allemaal anders had gekund. Gênant hoor, hebben wij weer. En dat terwijl we net zo waardig gerouwd hadden. Prachtig vonden ze dat. Was zelfs op CNN. Nou, daar kom je heus niet zomaar.

Arm Nederland. Steeds draaiend voor de spiegel. Constant op zoek naar bevestiging. Zien ze me wel staan? Is dit niet sletterig? Heb ik een dikke kont in deze kinderhandgesponnen H&M-broek? Begrijp ons niet verkeerd. Ook wij zouden graag een veer in de kouwe kikkerbilletjes van Klöpping & Co willen planten. Chapeau. Maar dat continue geloer over de schutting? Kop op, Nederland. De ene na de andere start-up harkt vreemde valuta binnen, je doorstaat de bankenstresstest met glans, en Frank Snoeks houdt op een gegeven moment ook op met voetbalcommentaar. Je mag er best wezen! Gewoon de chocoladehagelslag even laten staan, dan gaan die pukkels vanzelf weg. Gewoon niks van aantrekken. Nee, zij mogen blij zijn met ons. Kunnen ze eindelijk The Reliable Little Men of beter nog, Die zuverlässige Männchen lezen.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:
Theo Hiddema est un homme très, très louche.
Veel plezier van uw mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden