BrievenGeachte redactie

Archaïsche Raad van State is voor het politieke en publieke debat niet nodig

De ingezonden brieven van vrijdag 18 mei.

De Raad van State aan de Kneuterdijk te Den Haag.Beeld ANP

Brief van de dag

De centrale vraag in het intern onderzoeksrapport van de Raad van State, namelijk hoe de Raad van meer betekenis kan zijn in het politieke en publieke debat, is opmerkelijk.

Voor het politieke debat hebben we al zo’n 200 jaar de Staten-Generaal. Na een grondige opknapbeurt van de Grondwet in 1848 functioneert die naar behoren, al is natuurlijk lang niet iedereen altijd blij met de wetgeving die wordt geproduceerd.

Aan publiek debat is eveneens geen gebrek in ons land. Het aantal adviesraden op allerlei terreinen is niet op de vingers van beide handen te tellen. En als ik de brievenrubrieken in de pers op een doorsneedag doorvlooi, kan ik niet

anders dan constateren dat menigeen zich met overgave stort in dit publieke debat.

De wortels van de Raad van State zijn gelegen in een poging van de toenmalige vorst om de edelen rustig te houden. Dit bleek uiteindelijk niet succesvol, zo weet ieder schoolkind. Het is een wat grote stap door de geschiedenis, maar de vorst rest tegenwoordig slechts een ceremoniële zetel. Op de foto bij het artikel staat die prominent – maar leeg – in beeld.

Mijn suggestie: hoogste tijd om dit archaïsch staatsrechtelijk fenomeen te heroverwegen. En voor de hoogste bestuursrechter wordt vast wel een nieuwe plek gevonden.

Henk Schell, Bennebroek 

Het gaat voortreffelijk

Wat leven wij toch in een raadselachtig land. Zo denk je aan emigreren en zo blijk je in het meest welvarende land ter wereld te wonen. Wonderbaarlijk. Het verwerven van een woning is voor honderdduizenden een hopeloze zaak. De zorg, in de breedste zin van het woord, is verworden tot een rampzalige affaire. En zo zijn er nog wel enige negatieve ontwikkelingen in ons land te memoreren. Desondanks is er sinds begin deze week de missive dat het met ons land voortreffelijk gaat. Dat kan alleen maar in een land waar een groot blijspelacteur de regie heeft.

Bert Bastiaans, Amsterdam

Student

Naar aanleiding van de discussie over wie zich wel of niet ‘student’ zouden mogen noemen het volgende. Om ze duidelijk te maken dat er echt wat van hen verwacht wordt, laat ik (docent in het hbo) tijdens de eerste bijeenkomst met een nieuwe groep studenten altijd een slide zien met daarop de uit Wikipedia gekopieerde tekst: ‘Het woord ‘student’ is afgeleid van het Latijnse studens: strevend (naar), zich interesserend (voor), moeite opbrengende (voor).’

Desgevraagd geven meestal slechts weinigen aan zich hierin te herkennen, hetgeen door de studieresultaten helaas wordt bevestigd. Echter, naarmate men vordert in de studie, worden het wel steeds meer echte studenten.

Jan Brilman, Groningen

Megawatt

In het artikel over de megabatterij in Duitsland staat dat er 48 megawatt stroom in kan worden opgeslagen (Economie, 18 mei). De megawatt is een maat voor vermogen en niet voor opgeslagen energie. Verderop in het verhaal wordt duidelijk hoe het zit: de accu kan bij tekorten in de opwekking 48 megawatt energie leveren voor de duur van een kwartier (de standaardtijd van de primaire reserve). 

Arjan Kuit, Haarlem

Meer gestuntel svp

Groot fan als ik ben van (de columns van) Sheila Sitalsing trof mij in haar ­column ‘Valse hoop’ over minister Grapperhaus haar laatste zin. Zij gebruikte het woord ‘gestuntel’, en ze leek het niet per se positief bedoeld te hebben.

Ik wil een pleidooi houden voor juist meer ‘gestuntel’ door politici in het algemeen en ministers in het bijzonder. Laat zien dat je een mens bent met eigen opvattingen. In plaats van je kunstmatig te voegen in partijdiscipline of coalitie-stress. Het zou de geloofwaardigheid van politici en ‘de politiek’ bevorderen. En geef dan maar toe dat je om de coalitie te redden een stem uitbrengt die niet overeenkomt met je eigen opvatting in plaats van met zichtbaar ongemak (Pechtold regelmatig) een kronkel in je argumentering ten beste te geven.

Jan Lantink, Nijmegen

Stel ‘Malek maatstaf’ in

Als psychiater in opleiding volg ik het nieuws over Malek F. met professionele interesse. Ik werk bij Parnassia, maar ben niet direct betrokken geweest bij de zorg voor deze man. Het artikel ‘Schoot de geestelijke gezondheidszorg tekort bij Malek F.?’ laat enkele deskundigen aan het woord over de wetgeving rond gedwongen opnames. Het is prijzenswaardig dat zij deze complexe materie in algemene termen met het brede lezerspubliek delen. Echter, de uitspraken van Bert Stavenuiter dat er ‘in dit geval onvoldoende nazorg is verricht’ en van professor Widdershoven dat ‘er meer had kunnen worden gedaan’, gaan de algemeenheid voorbij en betreffen specifiek de zorg rond Malek F.

De Amerikaanse beroepsvereniging van psychiaters kent de ‘Goldwater rule’, die stelt dat het onethisch is voor psychiaters om een professionele opinie in de media te geven over personen die zij niet zelf hebben onderzocht. Ik wil een lans breken voor een ‘Malek maatstaf’: het is onethisch om in het openbaar uitspraken te doen over geleverde zorg door andere zorgprofessionals.

Robbert Duvivier, Den Haag

Vrij Links

Wanneer kan ik stemmen op Vrij Links?

Harm Kuipers, Amersfoort

Volmaakt

‘‘Brede welvaart’ in Nederland grenst aan het volmaakte’, zet de Volkskrant boven een artikel over de CBS-monitor (Ten eerste, 17 mei). Glimlach. Ik ben zo vrij deze krantenkop te bewaren, voor als we over twee jaar weer in een economische en financiële crisis zitten.

Richard Koopman, Oss

Mariniers

De komst van mariniers naar Walcheren is een weinig strategische keuze met in de buurt twee kerncentrales. In 1944 werd het onder water gebombardeerd door de geallieerden. Bovendien is er geen ruimte meer op het met recreatieparken volgebouwde eiland.

René de Crom, Wolphaartsdijk

Bananenschil

Er zitten geen grote ‘bananenschillen’ in het regeerakkoord volgens Alexander Pechtold. Het kenmerk van de spreekwoordelijke bananenschil is dat je hem pas ziet als je onderuit bent gegaan. Een cadeau van

1,4 miljard ieder jaar weer aan buitenlandse beleggers? Er zijn kleinere schillen geweest waar een regeringspartij over is uitgegleden.

Jan Wittenberg, Onnen

Moet ik gaan stelen of zo?

De levensmiddelen zijn in 2017 8,1 procent duurder geworden. Sinds 1 januari 2018 betaal ik 8,34 euro energiebelasting per maand extra. De huur gaat per 1 juli met 16,74 euro omhoog (3,9 procent!) en de huurtoeslag slechts met 10 euro. De alleenwonendenkorting van rond de 32 euro watergeld vervalt om onnaspeurbare redenen per 2019. Onderwijl stijgt mijn uitkering slechts twee maal per jaar met enkele euro’s. En de stad Amsterdam denkt mijn armoede te bestrijden door mij 50 euro per jaar te geven. Ruim 4 euro dus per maand.

Hoe denkt men op deze manier niet problematisch in de schulden te komen, als 59-jarige uitkeringsgerechtigde? Of is het de bedoeling dat wij maar gaan stelen, of zo? Ik bedoel, ik zal toch moeten eten.

J. de Later, Amsterdam

Bevolkingsgroei Afrika

Zou het niet verstandig zijn iets te doen aan de bevolkingsgroei in Afrika van 1,2 miljard nu naar 2,5 miljard in 2050? Deze groei is in de geschiedenis niet normaal; wat zou daar de oorzaak van zijn? Zo werkt het werelddeel en de rest van de wereld aan zijn eigen ondergang! Het tegengaan van deze groei dient de hoogste prioriteit te hebben.

Louis Bink, Zevenhuizen (ZH)

Stop het dreigen met kernwapens

Elmar Hellendoorn wil de Koude Oorlogsconcepten niet klakkeloos overnemen, maar houdt wel vast aan het grootste Koude Oorlogsicoon: nucleaire afschrikking.

Als hij consequent zou zijn, moet hij er voor pleiten dat Nederland zelf een ­nucleair arsenaal bemachtigt. Dat durft hij niet aan. En dat is maar goed ook. De Nederlandse bevolking wil een verbod op kernwapens. De Tweede Kamer eiste dat de JSF niet geschikt gemaakt zou worden voor kernwapens, vanwege de wens om Nederlandse betrokkenheid bij kernwapens te verkleinen, niet, zoals Hellendoorn stelt, vanuit ‘onwetendheid of gebrek aan kennis over de complexe situatie’.

Steeds meer experts en beleidsmakers vinden dat de wereld niet veiliger is geworden met enkele landen die blijven dreigen met massavernietigings­wapens. Vasthouden aan nucleaire afschrikking is de wereld laten zien dat het dreigen met kernwapens acceptabel is. Vanuit dit idee is er door de Verenigde Naties een verbodsverdrag op kernwapens aangenomen.

D66 had een kernwapenverbod prominent in haar verkiezingsprogramma staan. De ChristenUnie kreeg brede steun voor haar motie om de Nederlandse kernwapentaak af te stoten. De regering, die in het regeerakkoord belooft zich actief in te zetten voor een kernwapenvrije wereld, moet deze verwachtingen nakomen. Iran en Noord-Korea laten zien dat we bij spanningen nucleaire diplomatie juist voorop moeten stellen.

Luisteren naar Hellendoorns oproep in deze rumoerige tijd is verre van een verstandige stap om een veiliger wereld te bereiken.

Jan Gruitersalgemeen directeur van PAX

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden