Anti-racisme: verschil in perspectief is ongelooflijk verontrustend

Zwarten en blanken in de VS verschillen sterk in de gevoelde noodzaak van maatregelen om de raciale ongelijkheid te bestrijden. Dat is gevaarlijk betoogt New York Times-columnist Charles Blow. De belangstelling verflauwt, maar de urgentie blijft onverminderd hoog.

Redactie
Black lives matter-protest in Bloomington, Minnesota, afgelopen december. Beeld reuters
Black lives matter-protest in Bloomington, Minnesota, afgelopen december.Beeld reuters

Het vooraanstaande Pew Research Center heeft een fascinerend en omvangrijk rapport openbaar gemaakt over de stand van het racisme in de VS, schrijft Charles Blow, columnist van de New York Times. 'Het is een krachtige waarschuwing dat - hoewel de krankzinnige en historische presidentsverkiezing, voortdurende terroristische aanslagen en de Brexit het nieuws domineren - raciale ongelijkheid urgenter blijft dan ooit.'

2015 was het jaar van Black Lives Matter, schrijft Blow, met racisme als belangrijkste thema in film, op tv, in talkshows en kranten: 'Het leek alsof iedereen overal over racisme sprak. Nu is de hitte van het onderwerp wat afgekoeld, er zijn nieuwe verhalen om op te jagen, nieuwe prijzen te winnen.

'Maar raciale ongelijkheid, als doorleefde werkelijkheid, blijft onveranderd en velen denken zelfs dat ze erger wordt. Raciale ongelijkheid is geen trendy onderwerp maar een diepgeworteld probleem. Een of zelfs twee jaar is niet genoeg om een situatie te veranderen die zich in de loop van eeuwen heeft ontwikkeld.'

'Het is geen verrassing dat zwarten en blanken raciale kwesties en obstakels voor rassengelijkheid anders zien, of dat er verschillen te constateren zijn in de ideologische kloof tussen Democraten en Republikeinen.

'Verontrustender is, hoe blanken en zwarten verschillen in hun optimisme over de verbetering van rassenrelaties. In het rapport staat het zo: 'Een overweldigende meerderheid van de zwarten (88 procent) zegt dat het land moet doorgaan met veranderingen voor zwarten opdat ze gelijke rechten krijgen, maar 43 procent is sceptisch of dat ooit zal gebeuren.

Veranderingen

'Nog eens 42 procent van de zwarten gelooft dat het land uiteindelijk die veranderingen zal doorvoeren waardoor zwarten dezelfde rechten krijgen als blanken, en slechts 8 procent zegt dat het land de noodzakelijke veranderingen al heeft doorgevoerd.' Het rapport vervolgt: 'Een veel lager aantal blanken (53 procent) zegt dat het land moet werken aan gelijke rechten voor zwarten, en slechts 11 procent betwijfelt of die veranderingen er ooit zullen komen.

'Vier op de tien blanken gelooft dat het land uiteindelijk die veranderingen zal doorvoeren die ertoe leiden dat zwarten evenveel rechten hebben, en ongeveer evenveel blanken (38 procent) zegt dat er genoeg maatregelen zijn genomen.'

Dit verschil in optimisme is ongelooflijk verontrustend, constateert Blow: 'Wat gebeurt er met een volk als het stopt met geloven, stopt met hopen, stopt in het vertrouwen dat een gezamenlijke inspanning om dingen te verbeteren geen vrucht zal dragen?

null Beeld ap
Beeld ap

Nog steeds onder ons

'We kunnen het zelfs niet eens worden over hoeveel we moet spreken over rassenrelaties, omdat de discussie zelf een wedstrijd wordt tussen de twee partijen in dit land. 59 procent van de blanke Republiceinen meent dat er te veel aandacht wordt geschonken aan ras en raciale kwesties, en slechts 21 procent van de Democraten vindt dat ook.

'Dit alles betekent dat de rassenkwestie nog steeds onder ons is, onopgelost, wachtend op een volgend moment waarop de bom barst. Geen enkele vermoeidheid over deze kwestie zal daar verandering in brengen. Alleen een echte en integere poging om fundamenteel en eerlijk rassenrelaties te verbeteren, zal een oplossing bieden die al lang gevonden had moeten worden en die noodzakelijk is.'

Het Pew Research Center heeft ook onderzoek gedaan naar het vertrouwen van burgers in 15 landen in wereldleiders. Opmerkelijk is dat eenderde van de Duitsers groot vertrouwen in Poetin heeft.

Met medewerking van Henk Müller.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden