ColumnLisa Bouyeure

Anne Fleur Dekker bericht open over haar leven in het psychiatrisch ziekenhuis

null Beeld
Lisa Bouyeure

Het is nog maar een paar jaar geleden dat twintiger Anne Fleur Dekker de schijnwerpers in werd gekatapulteerd. De toenmalige milieuactivist kreeg een standje bij Pauw vanwege een dubbelzinnige tweet aan het adres van Wilders, en daarna ging het rap. Ze groeide uit tot Twitterberoemdheid, allroundopiniemaker en werd derde bij De Slimste Mens. Maar de afgelopen maanden berichtte ze vooral over haar leven in het psychiatrisch ziekenhuis waar ze was opgenomen vanwege, zoals Dekker het zelf noemde, ‘gefrituurde hersenen’. ‘Weer keurig naar geestelijke verzorging geweest vandaag’, schreef ze bijvoorbeeld op Twitter. En op Valentijnsdag: ‘De stemmen in mijn hoofd en ik gaan zo samen op date.’ Ook werden foto’s van haar creatievetherapieprojecten gedeeld, zoals gekleide waterlelies en een pasteltekening van een kip. Of een vermoeide selfie na het beginnen met nieuwe medicatie (‘tekort aan witte bloedcellen is niet goed voor je looks’).

Op sociale media zijn ook de updates van muzikant en schrijver Aafke Romeijn over haar depressie te volgen. YouTuber Vera Camilla werd bekend met haar beautykanaal maar vlogt de laatste tijd over haar burn-out. En journalist Charlotte Bouwman, al acht jaar suïcidaal, strijdt op Twitter (en voor de deur van het Ministerie van Volksgezondheid) tegen de eindeloze wachtlijsten waar mensen zoals zij tegenaan lopen, en de gebrekkige bereikbaarheid van de crisisdienst.

Door dit soort mondige types, en misschien ook door influencers die en masse met relatief charmante aandoeningen als ‘anxiety’ kampen, bestaat het idee dat praten over je geestelijke gesteldheid de normaalste zaak van de wereld is. Jongeren zouden in groten getale aan een besmettelijke vorm van emotionele incontinentie lijden, is de aanname, en millennials plaatsen hun burn-outs nog net niet onder het kopje ‘skills’ op LinkedIn.

Maar hoewel Dekker, die inmiddels beschermd woont, veel steun kreeg van haar volgers, werd ook regelmatig de vraag gesteld waarom ze al haar sores in vredesnaam met de wereld deelt. Op sociale media blijft toch de ongeschreven regel gelden dat er vooral over hoogtepunten wordt bericht. Vakanties, diploma’s en vooruit: ‘overwonnen’ ziektes. Foto’s van je donkere kringen bewaar je maar in het mapje ‘verborgen’ op je telefoon. En voor sombere gedachten bestaat de bank van de psych. Maar Dekker antwoordde dat het delen van haar herstelproces juist werd aangemoedigd door hulpverleners, en dat ze bovendien een heleboel dankbare berichten ontving van mensen die hun psychische problemen voor zich houden vanwege het stigma dat erop rust.

Dat laatste is ook terug te zien in een onderzoek onder jongeren van 16 tot 34 jaar dat het EenVandaag Opiniepanel deze week publiceerde in het kader van de #openup-week die maandag begint. Van de deelnemers met psychische klachten blijkt het gros, negen van de tien, dat niet op sociale media te delen. Ze vinden het te privé of zijn bang om voor aansteller te worden versleten. Wel volgen de ondervraagden bekende en onbekende mensen die er juist open over zijn, en zegt 73 procent dat andermans eerlijkheid hen helpt om over hun eigen problemen te praten.

Bij Dekker zijn ze voor openheid in elk geval aan het goede adres. Voor de toeschouwer kan het soms wat ongemakkelijk voelen, zo’n intiem kijkje in iemands ingewikkelde brein, maar het is alleen maar aan te moedigen als het ervoor zorgt dat er minder mensen in stilte lijden en er meer begrip komt. Zo moest een verwarde volger, die opmerkte dat Dekker wel stoned leek op een foto, tot zijn schrik concluderen dat psychische problemen er niet altijd Instagrammable uitzien. ‘Ik slik een halve apotheek weg’, antwoordde Dekker droogjes, ‘wat verwacht je.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden