opinie Verenigde Staten

Amerikanen gaan weg uit Afghanistan, goed of slecht?

Moeten de Amerikanen in Afghanistan blijven of niet? Het Britse blad The Economist vindt van wel. De Amerikaanse New York Times vindt van niet.

Amerikaanse soldaten in Herat, Afghanistan, 2 februari. Beeld EPA

Na meer dan 17 jaar zijn de Amerikanen nog geen stap dichterbij het verslaan van de Taliban, constateert The Economist in een commentaar. De Taliban beheersen sinds 2001 het grootste deel van Afghanistan. ‘Het gebied waar de door de VS gesteunde regering aan de macht is, is vernederend klein’. Het blad vindt het goed nieuws dat de Amerikanen en de Taliban nu onderhandelen over een ‘raamwerk’. Als de VS hun troepen terugtrekken, zouden de Taliban in ruil daarvoor niet langer buitenlandse terroristen opnemen, zoals Osama bin Laden dat wel deed destijds. 

‘Maar helaas wijst veel erop dat de onderhandelingen daar niet toe leiden’, constateert The Economist. ‘De Taliban zullen van alles beloven om de Amerikanen weg te krijgen terwijl ze ervan uitgaan dat de militairen niet zullen terugkeren als zij hun woord breken.’ Onterecht, aldus The Economist, de Amerikanen hebben de ‘theocratische zeloten’ in bedwang gehouden die daardoor ‘hun barbaarse versie van de islam’ niet konden opdringen in door de regering gecontroleerd gebied. ‘Dat is een onmeetbaar groot voordeel’ voor tweederde van de Afghanen (zo’n 24 miljoen mensen) die daar leven.

‘140 duizend Amerikaanse soldaten kunnen de Taliban niet uitroeien. Maar de dertienduizend soldaten die het Afghaanse leger steunen, lijken de opstandelingen min of meer in toom te houden. De Amerikaanse onderhandelaar Khalilzad moet duidelijk maken dat Amerika een duurzame regeling wil, en geen vijgenblad zoekt voor terugtrekking. De soldaten moeten blijven totdat de Taliban tonen dat ze oprecht de wapens willen neerleggen. Anders is Afghanistan tot nog meer gevechten veroordeeld. En het is al veertig jaar in oorlog.’

Wel weg

De Amerikaanse krant The New York Times vindt dat Amerika uit Afghanistan weg moet.

‘Sinds 2001 hebben meer dan 2,7 miljoen Amerikanen gevochten in de oorlog. Bijna 7.000 militairen en bijna 8.000 huurlingen zijn gedood. Meer dan 53.700 mensen kwamen lichamelijk of psychisch verwond thuis. Meer dan een miljoen Amerikanen die hebben gediend in de oorlog tegen terreur krijgen een invaliditeitsuitkering.

‘Deze krant heeft de oorlog in Afghanistan van meet af aan gesteund. We hebben Navo-landen bekritiseerd omdat ze niet genoeg soldaten stuurden.

‘De gebeurtenissen toonden ons dat we te optimistisch zijn geweest over de gekozen Afghaanse regering hoewel we terecht kritiek hadden op het functioneren ervan. We hebben ons bezorgd getoond over militaire tactieken die burgers het leven hebben gekost en zijn sceptisch geweest over de voortdurend rooskleurige inschatting van de gemaakte vooruitgang en de kansen op succes van het Pentagon.

‘We steunden Obama toen hij beloofde de oorlog te beëindigen en waren teleurgesteld toen hij later toch weer meer troepen stuurde.

‘Trump heeft herhaaldelijk opgeroepen de oorlog in Afghanistan te beëindigen. Eenmaal president werd hij echter door zijn militaire adviseurs overgehaald de Amerikaanse aanwezigheid daar te vergroten ten dienste van een nieuw ‘plan voor de overwinning’.

‘Dat plan heeft gefaald. Meer bommen en troepen op de grond hebben de overwinning niet dichterbij gebracht.

‘Ondanks jaren van economische en militaire hulp is Afghanistan nog steeds een van de minst ontwikkelde landen ter wereld. De regering-Trump onderhandelt nu met de Taliban, een veelbelovend teken van de hard nodige erkenning van de werkelijkheid.

‘Weglopen uit een oorlog is geen strategie’, zegt de krant. ‘Maar een ordelijk terugtrekken van de Navo-strijdkrachten kan worden georganiseerd en uitgevoerd voor het jaar voorbij is en nog meer doden zijn gevallen voor een verloren zaak. Dit jaar zijn al weer twee Amerikanen gedood. Volgend jaar zouden er in Afghanistan geen Amerikaanse soldaten meer moeten vechten en sterven.

‘Het falen van de VS om de oorlog tijdig te beëindigen, verdient een grondig onderzoek. Elke verantwoording over deze oorlog, de langste uit de Amerikaanse geschiedenis, moet een verklaring bieden voor een van haar ernstigste misrekeningen. De troepen hebben dapper gevochten in Afghanistan. Het is tijd ze te laten terugkeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden