Scherpste opinies

Amerikaanse media over Hillary: 'Ze is helemaal terug'

Dinsdagavond was het eerste Democratische verkiezingsdebat. Wat schrijven Amerikaanse media over het optreden van Hillary Clinton? Hillary was 'foutloos', 'een 10', 'haar optreden wordt overschat'.

Hillary Clinton (R), achter haar Bernie Sanders. Beeld afp
Hillary Clinton (R), achter haar Bernie Sanders.Beeld afp

'Alles verliep in haar voordeel'

Door Patrick Healy in The New York Times

'Na maanden politieke ellende gingen dinsdagavond de zaken eindelijk eens de goede kant op voor Hillary Rodham Clinton. Haar optreden tijdens het eerste Democratische presidentsdebat was zo indrukwekkend dat zelfs haar grootste kwetsbaarheid - de slepende controverse over haar privé e-mailpraktijken als minister van Buitenlandse Zaken - eindigde in haar voordeel.

'Nadat ze laconiek verklaarde dat ze een 'fout' had gemaakt door een privé e-mail server te gebruiken en dat verdedigde, wendde gespreksleider Anderson Cooper van CNN zich tot haar grootste bedreiging in de Democratische kandidaatsverkiezing, senator Bernie Sanders uit Vermont, in de hoop dat hij haar zou aanvallen. Maar Sanders schoot haar juist te hulp. 'Laat me iets zeggen dat misschien geen hoge politiek is, maar ik denk dat u gelijk heeft en dat het Amerikaanse volk het inderdaad helemaal gehad heeft met het gezeur over uw verdomde e-mails', zei Sanders onder het gejuich en een staande ovatie van het Democratische publiek.

'Dank u!', zei mevrouw Clinton, en schudde zijn hand. 'Ik ook! Ik ook!'

'De hele avond verliep het debat in Clinton's voordeel. Van wapenbeheersing en bankregulering tot schuldenvrij studeren en sociale zekerheid, presenteerde Clinton zich als verdediger van progressieven, jongeren en ouderen - dus juist van de kiezers van Sanders - terwijl ze zich ook herhaaldelijk richtte tot vrouwen, als pleitbezorger van het gezin en kinderen (en, in potentie, als eerste vrouwelijke president van Amerika).'

null Beeld reuters
Beeld reuters

'Hillary geeft haar rivalen les'

Door: Mark Halperin op Bloomberg.com

'Hillary Clinton nam de avond met verrassende vroege agressiviteit over. Ze duwde haar rivaal Bernie Sanders helemaal naar links op het gebied van het kapitalisme, daarnaar naar rechts op het gebied van wapens. Ze kon volledig vertrouwen op haar superieure debatvaardigheden.

'Ze heeft aangetoond hoe moeilijk het zal zijn voor haar concurrenten om haar te raken of deuken in haar te slaan - ze heeft een taaiheid over zich die de Republikeinse kandidaat op de proef zal stellen als het haar lukt de officiële Democratische kandidaat te worden. Clinton-haters zullen muggenziften over haar feiten, haar hooghartigheid en haar stijl, en zullen suggereren dat de CNN-presentatoren het haar wel heel gemakkelijk maakten. Maar die zijn in ontkenning: She was in it to win in.'

'Media onderschatten Hillary Clinton, maar overschatten haar debat'

Door: Nate Silver op FiveThirtyEight.com

'Clinton was verre van perfect. Ze gaf dubbelzinnige of ontwijkende antwoorden op een aantal vragen, zoals over legalisering van marihuana en de gezondheidszorgvoordelen voor kinderen van immigranten die het land illegaal zijn binnengekomen.

'Sanders kreeg ondertussen meer Twitter-volgers in het debat dan Clinton, en kreeg aanzienlijk meer Google zoekverkeer tijdens het debat.

'Anders gezegd, Clinton gaf een optreden dat je redelijkerwijs had kunnen verwachten van een koploper die een ton aan ervaring als debater heeft opgedaan tijdens de Democratische kandidaatsverkiezingen van 2008: vrij goed. Klaar, gepolijst en zeer competent en aantrekkelijk voor verschillende delen van het Democratische electoraat. Maar ook: risicomijdend en zonder al te veel hoge noten.

'Vanuit ons gezichtspunt, is het uitroepen van een "Clinton comeback" zoals veel media doen, hetzelfde als zeggen dat Tom Brady of LeBron James de comeback speler van het jaar zijn. Clinton had niets om van terug te komen: ze was de nominatiewedstrijd vóór het debat van gisteravond al aan het winnen - en niet zo'n beetje ook.

null Beeld afp
Beeld afp

'Zelfs kleuters zijn realistischer'

Door: Jim Geraghty in National Review

'Natuurlijk klonken deze kandidaten als een troep halvegaren. Ze beweerden dat klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor de nationale veiligheid, dat de universiteit voor iedereen gratis moet zijn, dat niet alle, maar alleen zwarte levens belangrijk zijn, dat Obama tegelijkertijd in economisch opzicht een enorm succesvolle president is én dat de middenklasse instort, en dat er behoefte is aan een 'New New Deal', wat in feite een Old Old Idea is...

Het publiek in Nevada applaudisseerde voor hogere belastingen, vindt dat Hillary Clinton geen enkele vraag meer hoeft te beantwoorden, steunt het volledig opdoeken van het binnenlandse afluisterprogramma van de NSA en meent dat de voordelen van Obamacare ook moeten toekomen aan illegale immigranten. Er zijn kleuterscholen met een realistischer kosten-baten-analyse dan de toeschouwers van dit debat in het Wynn Las Vegas.

undefined

null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden