Column Teun van de Keuken

AMC, stop de verkoop van energiedrankjes

Bij het AMC-ziekenhuis in Amsterdam verkopen ze blikken Red Bull in de frisdrankautomaat. Vreemd, want kinderartsen waarschuwden vorig jaar nog voor het gevaar van energiedrankjes. Een ziekenhuis wil mensen toch niet ziek maken?

Energiedrank zou je vleugels moeten geven. Je ontstijgt de last van de wereld en kunt ertegenaan: feesten, werken of sporten zonder moe te worden. Fris en vrij als een vogel. Een gewichtloze engel. Heerlijk. Wie wil dat nou niet? Toch zien de gebruikers van dit spul er doorgaans helemaal niet zo vederlicht uit. Ik sprak ooit met een Uber-chauffeur die twintig blikjes Red Bull per dag dronk om zijn nachtelijke ritjes te kunnen volhouden. Enigszins zorgwekkend voor mij als klant, maar ook voor hem. De arme jongen zag er beroerd uit. Hij lag onderuit in zijn stoel, waarvan hij de leuning bijna plat naar achteren had geklapt, zijn huid was doorzichtig geel en onder zijn ogen had hij inktzwarte kringen. De drank had hem geen vleugels en zelfs geen energie gegeven. Hij was dood- en doodmoe. Hij moest naar bed. Minstens een week lang.

Maar, roepen jullie nu, dat kunnen we de fabrikanten van de energiedrankjes toch niet verwijten! Die jongen en al die andere gebruikers die als zombies door het leven gaan, hebben hun eigen verantwoordelijkheid. En dat is ook zo. Bij verantwoord gebruik zouden de gevolgen kunnen meevallen. Maar wie drinkt een drankje verantwoord dat als voornaamste doel heeft om je energie te geven? Het doel is juist om te gáán!

De drankjes zijn niet onschuldig. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) pleitte vorig jaar voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. De kinderartsen zien bij jonge innemers klachten als rusteloosheid, vermoeidheid, hartritmestoornissen, concentratieproblemen, angststoornissen, maagklachten en hoge bloeddruk. Verder is het zuur in de drankjes funest voor je tanden en is de combinatie met alcohol extra gevaarlijk omdat de pepdrankjes de gevolgen van de alcohol maskeren: je denkt nog meer alcohol te kunnen drinken. Je moet ze zeker niet drinken tijdens het sporten. Je droogt ervan uit, met alle gevolgen van dien.

Sommige tieners drinken wel zes blikjes van het spul per dag. Een deel daarvan komt met klachten zoals hierboven op de spoedeisende hulp terecht. De spoedeisende hulp! Dat is toch redelijk ernstig. De kinderartsen die die kinderen in het ziekenhuis weer proberen op te lappen, lopen misschien wel dagelijks langs de automaten die het spul verkopen dat de ellende veroorzaakte. Zonder leeftijdsverificatie, overigens. Je zou er gek van worden.

Een cynicus of complotdenker zou er een verdienmodel in zien. We maken de kinderen ter plekke ziek en genezen ze direct weer. Je creëert je eigen klanten en je hoeft niet ver te reizen om ze op te halen. Ik geloof dat niet. Wel geloof ik dat dit spul niet in het ziekenhuis thuishoort. Een ziekenhuis is er om mensen beter te maken, niet zieker. De blikjes op deze plek geven een verkeerd signaal en ondermijnen de noodkreet van kinderartsen. Er zijn ook geen sigarettenautomaten in de wachtkamer.

AMC, stop met de verkoop van energiedrankjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden