Media InItalië

Amanda Knox: ‘Ze beschreven mij als vies, een junk, een hoer’

Waarover hebben ze het in de media in Italië? Opeens is daar Amanda Knox weer, ooit een favoriet doelwit van de paparazzi. Onschuldig, maar voor eeuwig bezoedeld, constateert onze correspondent Jarl van der Ploeg.

Tientallen journalisten, flitsende fotografen en dringende cameramannen die op afstand werden gehouden door een haag van bodyguards: de eerste passen van Amanda Knox op Italiaanse bodem leken verdacht veel op haar laatste passen in datzelfde land, ruim acht jaar geleden. Ook toen werd elke beweging die ze maakte vastgelegd door hordes journalisten en ook toen reisde ze door het land ‘in een hogesnelheidsachtervolging waarbij de roddelpers letterlijk tegen de huurauto van mijn stiefvader op botste’.

Het is geen toeval dat paparazzi een Italiaans woord is, en als iemand een accurate vertaling van dat woord in huis heeft, is het Amanda Knox wel. De 31-jarige Amerikaanse die het gros van haar Italiaans leerde in de gevangenis waar ze vier jaar ten onrechte vast zat.

Vóór 1 november 2007 was Knox nog een anonieme uitwisselingsstudent in de Italiaanse stad Perugia, maar toen haar Britse huisgenoot, de 21-jarige Meredith Kercher, halfnaakt en met doorgesneden keel werd aangetroffen in hun gezamenlijke appartement, veranderde Knox voor het oog van de roddelpers opeens in een seksbeluste moordenaar.

Vrijwel elke krant schreef hoe Kercher het slachtoffer was geworden van een uit de hand gelopen seksspel onder invloed van drugs en dat Knox en haar toenmalige Italiaanse vriend Raffaele Sollecito daar debet aan waren. Zij hadden immers warrige, tegenstrijdige antwoorden gegeven tijdens hun (50 uur durende) verhoor door de Italiaanse politie en zij hadden immers toegegeven dat ze weleens drugs gebruikten.

Dat in een tweede, aparte rechtszaak de Ivoriaan Rudy Guédé tot zestien jaar cel werd veroordeeld, van wie nota bene dna werd gevonden op het lichaam van het slachtoffer, deed er minder toe, want ‘La Knox’, of ‘Foxy Knoxy’, was nu eenmaal een Amerikaanse slet met haar nog lichter dan haar zeden, die enkel dacht aan seks en drugs.

De zaak sleepte zich jaren voort waardoor Knox kon uitgroeien tot een van de belangrijkste obsessies voor de Italiaanse, Britse en in mindere mate Amerikaanse roddelpers. In de ruim acht jaar dat er werd geprocedeerd, verschenen er continu artikelen over Knox haar jeugd, haar ex-vriendjes, haar vermeende drugsgebruik, enzovoorts.

Knox en haar vriendje werden uiteindelijk definitief vrijgesproken, maar toch zwoer Knox, die in 2016 meewerkte aan een veelbekeken Netflix-documentaire, nooit meer in Italië te komen.

Dit weekend brak ze die gelofte, ditmaal om de media en hun ‘onvervulbare vraatzucht’ zelf eens bestraffend toe te spreken tijdens het Strafrechtsfestival in Modena.

‘Journalisten vroegen om mijn arrestatie’, zei ze daar tijdens een toespraak waarbij ze meerdere keren in tranen uitbrak. ‘Ze negeerden bewijzen en ooggetuigen. Ze beschreven mij als een psychopaat, vies, een junk, een hoer. Ik was schuldig tot het tegendeel bewezen was. Er is een ongefundeerd verhaal gecreëerd dat de fantasie van de mensen op hol heeft gebracht.’

‘Ik weet dat ik, ondanks mijn vrijspraak, een controversieel figuur blijf in Italië’, zei Knox. ‘Ik weet dat veel mensen denken dat ik slecht ben, dat ik hier niet hoor te zijn. En precies dat laat zien hoe machtig een verkeerd verhaal kan zijn – hoe dat, als het maar genoeg vergroot wordt door de media, zelfs de rechtspraak kan beïnvloeden.’

En hoe reageerden diezelfde media op de kritiek van Knox? Die citeerden allemaal Claudio Pratillo Hellmann, een Italiaanse raadsheer betrokken bij de zaak, die zei: ‘Als ik haar was, had ik mijn mond gehouden. Ook uit respect voor het slachtoffer en haar familie. Ik hoop niet dat ze deze kwestie misbruikt voor economisch gewin.’

Jarl van der Ploeg is correspondent in Rome.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden