'Altijd maar weer die Flappie-generatie aan het woord'

Tijdens de aftrap van de Maand van de Geschiedenis waren er maar weinig jonge historici aanwezig. De avond kreeg daardoor een groot DWDD-gehalte, schrijft historicus Geerten Waling.

Matthijs van Nieuwkerk. © ANP

De Maand van de Geschiedenis is begonnen. De aftrap werd verzorgd door het instituut dat de Maand ook in het leven heeft geroepen: het Nationaal Historisch Museum (ja, het bestaat nog!), onder de schuilnaam 'innl.nl'.

Ruggengraatloos
De maand werd ingeluid met 'een boeiende publieksavond' in de Stadsschouwburg Amsterdam. Er waren gastsprekers. Grote namen: Geert Mak, de toch wat ruggengraatloze publiekshistoricus, Herman Pleij, de neerlandicus in identiteitscrisis, Fik Meijer, de klassieke schnabbelaar, Thomas von der Dunk, geleerd Godwinfanaat, Maarten van Rossem, de beroepsmopperpot. Wie missen we nog in dit rijtje? Matthijs van Nieuwkerk!

Dit soort avonden toont namelijk de verregaande dewerelddraaitdorisering van geschiedschrijvend Nederland. Niets nieuws, niets fris, niets bevlogens: oude wijn in nog oudere zakken. Ja, natuurlijk zijn Geert, Herman, Fik, Thomas en Maarten fijne sprekers. Ze praten betrekkelijk helder, kennen mooie verhalen, ze zijn 'om te lachen', gooien nog eens een knuppel in het hoenderhok. Maar helaas gaat het steeds vaker om dezelfde anekdote, grap, knuppel of hoenderhok.

Geschiedenis

Zij zijn eigenlijk de Youp van 't Heks van de historiografie: ooit geëngageerd, bevlogen, fris, confronterend. Nu alleen nog maar herkenbaar en afgezaagd. In het niet onwaarschijnlijke geval dat ze nog een aansprekend verhaal te vertellen hebben, komt het publiek daar allang niet meer voor: het wil gewoon worden vermaakt. Nu hoeft vermaak ook niet per se slecht te zijn. Maar om de voorspelbare, doch zeker niet onterechte kaart te spelen: deze sprekers zijn blank, man en van zekere leeftijd bovendien. Om een beetje in de geest van onze premier te spreken: geschiedenis? Deze heren zijn zélf geschiedenis!

Het viel bezoekers op dat er zo weinig jonge historici aanwezig waren bij de 'boeiende publieksavond'. Is dat gek? Nee. Want als we naar een circus willen kijken van vergrijsde Grote Namen die zichzelf graag horen praten, kunnen we ook de duizenden afleveringen DWDD terugkijken, of om het even welke andere talkshow.

Flappie
De vraag is dus: waarom moeten we de Maand van de Geschiedenis zo nodig met déze mensen openen? Waarom altijd maar weer die Flappie-generatie? Waar is het jonge talent, de studenten en promovendi, jonge onderzoekers die nog niet zo hun oren laten hangen naar wetenschappelijke en maatschappelijke conventies? Is 'het brede publiek' daar niet ontvankelijk voor?

Als het NHM zulke avonden blijft organiseren, met even hoog DWDD-gehalte, zou het dan ooit kunnen rekenen op de belangstelling van jonge historici? Ik zie daar geen enkele reden toe. Het wordt tijd dat ook het NHM gaat kiezen voor de toekomst van de geschiedenis.

Geerten Waling (24) is historicus. Hij is mede-oprichter van de website Jonge Historici Schrijven Geschiedenis (JongeHistorici.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden