Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

Alstublieft Nederland, gebruik uw hersenen

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 28 oktober.

Redactie
Gezond Verstand, alternatieve krant, nummer 1, 30 september 2020 Beeld
Gezond Verstand, alternatieve krant, nummer 1, 30 september 2020

Brief van de dag

Uit nieuwsgierigheid heb ik Gezond Verstand gelezen en het was nog erger dan ik vreesde: pseudowetenschappelijke coronaontkenning, klimaatscepticisme, complottheorieën en steun aan populistische politici als Trump en Poetin. Omdat ik de krant had gekregen van een sociaalvoelende, intelligente, maatschappijkritische kennis, vroeg ik me af hoe het kan dat zoveel mensen vatbaar zijn voor dergelijke berichten?

Allicht is er een relatie met nieuws dat bij mij vergelijkbare onaangename gevoelens veroorzaakt. Ik begrijp niet dat de luchtvaart zoveel coronasteun ontvangt, ieder jaar weer worden grote ondernemingen bevoordeeld ten opzichte van kleine ondernemingen en de economische ongelijkheid groeit schrikbarend. Het landbouwbeleid blijft miljarden kosten, blijft de natuur beschadigen en maakt goed boeren bijna onmogelijk. Nederland staat onderaan de Europese lijst van maatregelen tegen klimaatverandering. Er is geen enkele landelijke politieke partij die werkelijk een drastische verandering voorstelt van het onderwijs, de democratie, de economie, en het besef dat we onderdeel zijn van de natuur.

Ik merk om me heen dat de zelfdestructieve struisvogelpolitiek van de politiek veel mensen de moed in de schoenen doet zinken. De maatschappelijke initiatieven die laten zien dat het wel mogelijk is om duurzaam, gezond en volgens een eerlijke economie te leven worden door de politiek niet opgepakt en onder leiding van een lachende premier zakken we steeds verder in het drijfzand. We leven in verschillende crises die vaak een verband met elkaar hebben. Veel mensen willen dat het anders gaat, laat ze niet de verkeerde weg kiezen.

Henkjan Laats, Amsterdam

Feesten

Dit weekend zijn er weer op een aantal plaatsen feesten geweest met soms honderden deelnemers. Het aantal uitgedeelde bekeuringen is op de vingers van twee en misschien zelfs één hand te tellen. We zien nu dat het ­kabinet druk aan het stuur aan het draaien is om Nederland uit de lockdown te halen, maar door het opzichtig falen van de handhaving zit dat stuur niet aan de wielen vast.

Daardoor wordt de gewenste koers niet gevolgd en komen we alleen maar verder in de problemen.

Politici roepen massaal dat de jongeren die naar dit soort feesten gaan asociaal zijn, maar van die en andere negatieve kwalificaties zijn deze jongeren, als ze ze überhaupt al horen, absoluut niet onder de indruk.

Albert Willem Knop, Horn

Steun

Niemand zit te wachten op een oorlogsverklaring, maar de steun aan de Franse president Macron mag specifieker dan de obligate verwijzing naar de vrijheid van meningsuiting. Onder het mom van de multiculturele samenleving is het tonen van sommige spotprenten een hachelijke onderneming geworden. Onze democratie kenmerkt zich door relativering met spot en sarcasme, die eenieder ten deel kan vallen, en door de scheiding van kerk en staat. Die punten écht maken, vereist behalve Twittersteun ook dat politici hun nek uitsteken: exposed en niet gratuite.

Hugo Bellaart, Bussum

Traag

‘Het virus reageert traag op nieuw beleid’, aldus de voorpagina van de Volkskrant (27 oktober). Ja allicht, dat kán het virus ook niet, reageren op beleid. Steeds vaker wordt het virus behandeld alsof het leeft, handelt, kiest en springt. Een virus leeft niet. Laat staan dat het springt. Zonder ons (of andere dieren) zijn virussen nergens. En mensen reageren traag of helemaal niet op beleid. Terwijl zij wel kunnen kiezen en springen.

Gerdien Brinkman, Zwolle

Water

Er is water gevonden op de maan en volgens de NASA zou dat toekomstige missies naar de maan voor een langer verblijf vergemakkelijken. In het artikel komt de onafhankelijke ruimtevaartconsultant Erik Laan aan het woord: ‘Water is een belangrijk bestanddeel van bijvoorbeeld raketbrandstof, die je in de toekomst op de maan wilt kunnen produceren. Op die manier kunnen missies vanaf de maan terug naar de aarde of, ooit, richting Mars vertrekken.’

Iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat wat Laan fantaseert nooit werkelijkheid gaat worden. Het is de hoogste tijd dat de ruimtevaartexperts en -journalisten eens kritisch gaan schrijven over het Artemis-project van de NASA. Afgezien van het astronomische geldbedrag dat hiermee is gemoeid, is het alleen maar gedoemd te mislukken. Ik heb voor alle deskundigen een eenvoudige vraag: hoe denkt de NASA een woonmodule op de maan te bouwen en bewoonbaar te houden voor astronauten die daar hun maanpak aan- en uit kunnen trekken om bijvoorbeeld een bordje met gevriesdroogde boerenkool te eten?

DirkJan Vos, Amsterdam

Radio

Terecht werd in de krant geklaagd over de tijd die Radio 1 voor sport uittrekt ten koste van nieuws en achtergrond. Wie het nieuws wil horen, moet nu wachten tot Vitesse een corner tegen VVV heeft genomen. De remedie lijkt mij eenvoudig: verplaats de sport naar Radio 2 en reserveer Radio 1 voor nieuws en achtergrond. Het volk wil brood en spelen, dus brood op 1 en spelen op 2. Ik vermoed dat je daarmee ook sportliefhebbers een plezier doet.

Lex Plompen, Den Haag

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden