Lezersbrieven

Alstublieft, het Marokkaanse burgerschap!

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 15 juni.

Redactie
Marokkaanse supporters kijken naar kwartfinale Afrika Cup tussen Marokko en Egypte, 2017.	 Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)
Marokkaanse supporters kijken naar kwartfinale Afrika Cup tussen Marokko en Egypte, 2017.Beeld Hollandse Hoogte / VI Images (2)

Brief van de dag: Marokkaanse elftal

Nogal wat media zijn – een tikje chauvinistisch – de Nederlandse Marokkanen in het Marokkaanse elftal aan het claimen. Ik begrijp dat. Elke Nederlander wil toch tijdens het WK voor zijn ‘eigen land’ zijn. Daarom bied ik iedereen voor de duur van het WK het Marokkaanse burgerschap aan. Noem het een handreiking.

Ik doe dat namens alle Nederlandse Marokkanen. Immers, als wangedrag van één Marokkaan de hele gemeenschap wordt aangerekend, dan geldt dat ook voor een handreiking.

Dit zijn de voorwaarden:

- Leer Marokkaans voor het WK: niet ‘lekker wijf’ roepen naar een vrouw die in beeld komt, maar zina sissen tegen het scherm (kech wordt afgeraden). De scheidsrechter is nooit ‘blinde lul’ maar ‘blinde zib’.

- Bij winst spring je direct in de auto, rijd je naar het dichtstbijzijnde plein en blijft daar vier uur lang collectief toeteren. Komt er ibanesh (politie), koop ze om.

- Spelen Marokkaanse Nederlanders slecht of gedragen ze zich afwijkend op persconferenties, wijt dat dan ogenblikkelijk aan hun Nederlanderschap.

- Het is als tijdelijk Marokkaan sowieso beter de Marokkaans-Nederlandse speler als ‘profiteur’ te zien. Hun ‘eigen land’, Nederland, kwalificeert zich niet en nu noemen ze zich plotseling Marokkaan om een WK mee te maken. Spelen ze slecht, roep dan: sier et qowed, ‘pleur op!’

- Blijkt een van die jongens onverwacht mediageniek, een voorbeeld voor de groep, close met iedereen, inclusief de Marokkaanse koning, noem hem dan een ‘knuffelnederlander’: de ‘goeie uitzondering’.

Officieel aanmelden hoeft niet eens: het glimlachend aanspreken van je Marokkaanse buurman met salam aleikum volstaat.

Younes Douari, Amsterdam

Moralistische economen

In het interview met Paul de Beer en Jelle van der Meer (Economie, 14 juni), zegt Paul de Beer zich erover te verbazen dat mensen klagen over erfbelasting, maar niet over alle andere transacties waarbij belasting wordt geheven. Zou hij zich ook verbazen als mensen zouden klagen als belasting werd geheven over bijvoorbeeld giften aan goede doelen? Het woord verbazing geeft blijk van dédain voor mensen en past in het taalgebruik van een moralist.

Verder halen de heren Thomas ­Piketty aan en de erfenissen van Nederlandse miljardairs. En ook hier tonen zij zich regelrechte moralisten. Je hoeft geen miljardair te zijn om graag wat na te laten aan de kinderen. Die wens is een belangrijk motief voor economisch handelen. Ontmoedig je dat, dan stuur je recht af op een socialistisch paradijs. Schitterend voor moralistische economen, maar een ramp voor de gewone burger.

De verbazing van de heren geeft er blijk van dat zij geen oog hebben voor de menselijke maat en niet als economen maar als moralisten denken.

Willem van Till, Appingedam

Liever beter pensioen

Pensioenfonds Zorg en Welzijn belooft in tv-commercials bij te dragen aan een betere wereld. Dit kan volgens mij alleen bedoeld zijn als een imagocampagne, want nieuwe klanten (toekomstige gepensioneerden) kun je er niet mee binnenhalen.

Nu er voor 2020 een korting van 3 procent op de PFZW-pensioenen wordt verwacht, zie ik als nimmer geïndexeerde en straks ook nog gekorte zorggepensioneerde liever dat PFZW bijdraagt aan betere pensioenen.

Cobi Nieuwstad, Gorinchem

Publieke omroep

Hoogleraar mediastudies Mark Deuze zegt dat in Nederland de publieke omroep veel sterker en dominanter is dan in het buitenland (Ten eerste, 14 juni). Waarop baseert hij dit? Mijn indruk als kijker is dat in andere landen publieke omroepen (in Engeland de BBC; in Duitsland de ARD en ZDF; en in Vlaanderen Eén en Canvas) behoorlijk populair zijn.

In die landen is de kwaliteit van de uitzendingen minimaal gelijkwaardig aan die van Nederland. Ook wordt er daar meer rijksoverheidsgeld gestoken in de publieke omroep dan bij ons. In de Europese Unie werd in Duitsland het meest uitgegeven aan de publieke omroep, namelijk 108 euro per inwoner, Nederland kwam op de achtste plaats met 55 euro (bron: Follow the Money, 2013).

In ons land is de discussie vertroebeld geraakt door de afschaffing van de directe kijkgeldheffing in 2001, door minister Zalm. Ineens ging de publieke omroep denken dat kijkcijfers heilig zijn, en ging het NOS Journaal veel meer straatinterviews doen, om voeling te houden met de samenleving of zoiets.

Overheid, wees grootmoedig en bezuinig niet nog verder op de publieke omroep. Publieke omroep, ga voor mooie programma’s voor volwassen kijkers.

Jolt Bosma, Haarlem

Kim winnaar

In de kop boven het interview met Korea-deskundige Remco Breuker stond het al: ‘Trump is dienstbaar aan Kim Jong-un’ (Opinie, 2 juni). Waar in de aanloop naar Singapore het Trump-kamp sterk de suggestie van het tegendeel wekte door te melden dat Kim ‘om de top had gesmeekt’, wijzen de feiten nu in de richting die Breuker al aangaf. Trump gaf vier zaken toe (top Singapore, bezoek Kim aan de VS, bezoek Trump aan Noord-Korea, stoppen met jaarlijkse militaire oefeningen). Kim gaf nul zaken toe en kreeg in Singapore zelfs de kans met een avondwandeling zijn volk de suggestie te geven als ware hij daar zeer populair. Voorlopig is Kim de vette winnaar.

Jan Tolsma, Leiden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden