ColumnPeter Middendorp

Alsof het normaal is dat de VVD een gevaar voor onze veiligheid vormt

null Beeld

Enige tijd geleden noemde Klaas Dijkhoff, de fractievoorzitter van de VVD, de bed-bad-broodvoorzieningen voor uitgeprocedeerde asielzoekers ‘raar’. Hij stelde ze aan ons voor als een prijs of een beloning, ‘een premie op ongehoorzaamheid’, waar een ‘aanzuigende werking’ van uit ging. Zodra hij de kans kreeg, zou hij ze, uiteraard ‘ter versterking van het uitzetbeleid’, dan ook zo snel mogelijk afschaffen en sluiten.

Aan je eigen slome klompen kon je al wel aanvoelen dat er weinig van die woorden waar kon zijn, al was het maar omdat er mensen zijn die niet terug kunnen, maar intussen is er ook onderzoek naar de werking van de ‘bbb’s’ gedaan. De aanzuigende werking van Klaas kon niet worden aangetoond omdat die niet bestaat, en verder werkte het andersom: door de bbb’s neemt de kans op terugkeer juist toe.

Langer geleden nog – zeg maar vroeger – dachten we dat werkloosheid en armoede symptomen waren van een gebrek aan karakter en persoonlijkheid. En niet van een gebrek aan werk en geld, zoals Jesse Frederiks van De Correspondent zou zeggen. Deze oude gedachte is uit de geschiedenis van de werk- en heropvoedingskampen in Drenthe teruggekeerd en in Klaas Dijkhoff opnieuw tot leven gekomen. Voordat zij het bestaansminimum krijgen, betoogde hij kort geleden, zouden bijstandsgerechtigden voortaan eerst maar eens moeten bewijzen dat ze het waard zijn, het ‘verdienen’.

Ik vraag me weleens af hoeveel geld er al is gestoken in het opjagen van mensen naar werk dat vaak niet bestaat, en met welk effect. Of hoe de fractievoorzitter zijn zelfvertrouwen behoudt als hij zichzelf hoort spreken, zichzelf zijn eigen, zogenoemde ‘harde hand’ hoort aanprijzen, waarvan wetenschappers nu al honderd keer hebben aangetoond dat die alleen verstandig is als je een averechts effect nastreeft.

Mensen komen vaak crimineler uit een gevangenis dan ze erin zijn gegaan, dat weet iedereen. Terwijl een kliniek en resocialisatie volgens de directeur van de Reclassering de kans op recidive zo’n beetje halveert. De verantwoordelijke minister, Sander Dekker, is ook van de VVD, en waarschijnlijk alleen daarom vindt hij dat het maar eens uit moet zijn met dat eeuwige ge-resocialiseer en die, zoals hij het noemt, ‘automatische strafvermindering’.

De directeur had de minister tijdens een ontvangst uitgelegd hoe het werkelijk zit, en waarom zijn plannen alles alleen maar erger maken. Alsof het normaal is dat de VVD een gevaar voor onze veiligheid vormt, zei Dekker schijnbaar onbewogen dat hij dat ook wel wist, maar dat de mensen het nu eenmaal anders wilden horen.

Wat hebben we nog meer van de VVD? Ja: de coffeeshops moesten dicht omdat ze overlast gaven. Onderzoek legitimeerde het VVD-beleid niet en toen lieten VVD-ministers de wetenschappers hun rapport net zo lang herschrijven totdat het dat wel deed. De straathandel, die toeneemt door de VVD, geeft overigens wel veel overlast.

Ik herinner me commentaren en columns van bijvoorbeeld een paar pagina’s verderop, waarin werd betoogd dat het niet erg is wat politici en bestuurders uitspoken met onderzoeken. De politiek besliste toch, dus wat maakte het uit?

Het kon, als je er onder een bepaalde hoek naar keek, bijvoorbeeld een dooie of een blinde, misschien wel waar zijn, maar ik zou het toch anders doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden