COLUMNJoy Delima

Als zijn hand de stof van mijn string bereikt, kan ik ineens weer ademen: ‘No’

null Beeld

Door seks als één groot geheim te behandelen, blijven veel jonge mensen onnodig onzeker. Actrice Joy Delima (26) weet er alles van. Dus schrijft ze hier om de week – in klare taal – over seks.

Joy Delima

Afgelopen jaar ben ik na lange tijd weer eens naar een psycholoog gegaan. Na de intake vraagt ze of er nog iets is wat ze moet weten. ‘Eh ja, ik ehm heb weleens... had ik dat nou verteld? Over seks, zeg maar? Nee? O, nou ik...’

Ik stotter zoals ik dat doe als ik precies weet wat ik wil zeggen, maar het niet durf.

‘Nou ik, toen ik 17 was... Ik heb het weleens tegen mijn vorige psycholoog gezegd hoor, maar toen hebben we het niet echt verder behandeld. Ik heb sowieso ook moeite met klaarkomen trouwens, haha, maar toen ik 17 was...

Mijn oog valt op de doos Kleenex op tafel. Ik haat die dozen. Zo’n uitnodigende ‘Jank maar, nu komen we ergens’-doos. Die doos staat altijd op plekken waar ik niet wil huilen.

Ik adem diep in en vertel over die keer dat ik op mijn 17de op vakantie ben geweest naar ­Marmaris met mijn zeven jaar oudere zus.

Ik beland in de greep van een man van 32. Hij maakt deel uit van een vriendengroep waarmee we optrekken. De twee andere mannen zijn lief. Deze man niet. Hij is koel, observeert me als een roofdier dat elk moment kan toeslaan en straalt een kille macht uit. Hij draagt alleen maar Abercrombie & Fitch-shirts. De laatste nacht spenderen we met z’n allen aan het verlaten zwembad van zijn hotel.

null Beeld Elzeline Kooy
Beeld Elzeline Kooy

Terwijl de anderen in het zwembad klieren, zitten hij en ik op de ligbedjes. Ik zit zo ver mogelijk bij hem vandaan, maar hij blijft maar roepen dat ik bij hem moet komen zitten. Met tegenzin neem ik naast hem plaats. Hij zegt me te gaan liggen. Mijn ogen zoeken in het donker naar die van mijn zus in het zwembad, maar ze kijkt niet. Hij duwt me omlaag. De tijd vertraagt. Hij ligt tegen me aan nu, hijgt in mijn nek en zuigt aan mijn oor. Hij wil dat ik hem zoen en drukt zijn lippen op de mijne, ik voel zijn tong in mijn mond maar ik beweeg niet. ‘Kiss me, kiss me’, zegt hij en legt mijn hand op zijn harde penis die ik door zijn broek heen voel. Ik ben maagd. Ik heb geen seksuele ervaring. Ik heb nog nooit een penis aangeraakt, geen man heeft ooit mijn vulva aangeraakt en hij pakt al die eerste keren van me af. Allemaal daar op dat ligbedje. Ik adem niet meer, lijkt het, ik kan niet meer bewegen, niet meer praten.

‘Dat is je reptielenbrein’, zegt mijn psycholoog. ‘Vechten, vluchten of bevriezen.’

Kiss me, kiss me, don’t you want me?’ Ik voel zijn gretige hand naar mijn vulva glijden en het lijkt een eeuwigheid te duren. Wanneer zijn hand de stof van mijn string bereikt, kan ik ineens weer ademen. ‘No.’ Wanneer hij de stof opzij duwt; ‘No!’ Mijn nee lijkt niet te helpen en de kiss me’s en don’t you want me’s vliegen me om de oren. ‘NO!’ Ik schiet omhoog. Mijn reptielenbrein kiest een andere tactiek. Mijn zus komt het zwembad uitgevlogen en kijkt me met schrik in haar ogen aan. ‘If she says no, it’s no!

In ons aparthotel huil ik hard in de armen van mijn zus. Ik heb een grote zuigzoen aan de linkerkant van mijn hals. Ik voel me smerig. Gebruikt en zwak. Ik douch lang, maar ik kan het niet van me af wassen.

Ik pak een tissue uit die teringkleenexdoos en zucht diep. Mijn reptielenbrein bevriest dus. Ik ben 26, maar voel me weer 17.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden