Opinie Solliciteren als WW'er

Als WW'er mag je alleen voor vakantie naar het buitenland, maar hoe solliciteer je dan op een functie buiten Nederland?

Beeld ANP

In het artikel ‘De snelle UWV-service heeft een prijs’ (Ten eerste, 10 oktober) staat dat Poolse arbeidsmigranten Nederlandse WW ontvangen, terwijl ze in Polen verblijven. Ze zouden in Nederland moeten verblijven en actief naar nieuw werk moeten zoeken. Het venijn zit hem in de zinsnede ‘in Nederland moeten verblijven’.

Ik heb persoonlijk deze beperking ervaren toen ik in 2003 werkloos was. Ik had als academicus internationale werkervaring en beperkte mij in mijn zoektocht naar nieuw werk niet tot Nederland; ik stuurde bijvoorbeeld ook sollicitaties naar Europese instellingen (waar Nederland lid van is) en naar universiteiten elders in Europa die iemand met mijn kennis konden gebruiken, en ik meldde mijn sollicitaties keurig aan het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI, het toenmalige UWV).

Datzelfde CWI in mijn woonplaats Enschede informeerde me over een baan als Nederlands sprekende leraar aan een privégymnasium in Duitsland, net over de grens. Maar als ik daar voor een sollicitatiegesprek naar toe was gereisd, had ik gefraudeerd: ik mocht als WW-uitkeringsnemer alleen voor vakantie naar het buitenland reizen, en een sollicitatie is geen vakantie.

Uiteindelijk heb ik een andere baan in Zuid-Duitsland aangenomen, onder een baas die me al van vroeger kende en die me ook zonder persoonlijk sollicitatiegesprek wilde.

Als dat een baan in Nederland was geweest, was ik alvast een paar dagen gaan kijken om een woning te zoeken en misschien een school voor mijn kinderen. Maar ja, ook dat is geen vakantiereis.

In de praktijk werkt de huidige regel niet. Daarom gedogen de uitvoerende ambtenaren het maar, en soms gedogen ze te veel.

Ik heb later gelezen dat het CWI rond de tijd dat ik werkloos was, gedoogde dat een WW-uitkeringsnemer twee werkdagen voor concrete sollicitatieactiviteiten naar het buitenland reist. Valt het zoeken van een woning daar ook onder?

Het probleem is niet alleen dat er gefraudeerd wordt, maar dat de regel in een samengroeiend Europa niet meer voldoet.

De minister noemt in zijn brief van 1 oktober jongstleden het criterium ‘beschikbaar zijn voor de Nederlandse arbeidsmarkt’. Tijdens mijn zoektocht was ik óók beschikbaar voor de Nederlandse arbeidsmarkt; als ik hier een baan had gevonden, had ik die aangenomen.

Toen het CWI mij op een mogelijke baan wees, ging ik daarop in. Maar dat is dus iets anders dan ‘in Nederland verblijven’. In de brief van de minister ontbreekt helaas één maatregel: art. 19 lid 1 sub e van de Werkloosheidswet moet gewijzigd worden.

David N. Jansen is op dit moment werkzaam aan de Chinese Academie van Wetenschappen, Peking, China.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.